Wednesday, December 3, 2014

1st Day to School for 2014/2015

Actually dah 3 bulan Ismael masuk Foundation Stage 2 (FS2). Aku sibuk sangat sampai terlupa nak buat satu post pasal Ismael masuk FS2. His 1st day was on Wednesday, 3rd September 2014. Kebetulan masa tu kami ada tetamu, kawan hasben datang ke rumah jadi aku tak sempat nak bersungguh snap photos. Mujur kawan hasben tu sempat grab camera aku n snap some photos masa tengah kalut nak keluar dari rumah nak ke school. Coincidentally on the same day was an introduction day for Ielyas to nursery so Ielyas pon ikut skali ke school. 

Masuk FS2 wajib pakai uniform

Walau pon papa Ismael tak dapat hantar Ismael ke school hari tu papa Ismael tetap excited Ismael nak ke school for new academic year

Aisyah tolong pakaikan stokin untuk Ielyas

Pakaikan kasut untuk dua beradik

Babai papa! Babai Mokti! Babai pakcik Jamal!

 Kami gi jalan kaki je

Ismael tak berada di sekolah untuk full day session for the first week. Jumlah jam berada di sekolah ditambah satu atau 2 jam dari sehari ke sehari for that 1st week. Hari pertama untuk second week barulah Ismael mula berada di skolah untuk 6 jam 15 minit penuh dari 8.45 pagi hingga 3.00 petang. 

Oleh kerana Ismael dah biasa ke nursery which actually at the same school jadi takde masalah sangat untuk Ismael sesuaikan diri. I think he did well for his first few weeks in FS2. 

Sayangnya sebab kelas Ismael sesak masa hari 1st day tu, tak dapatlah aku ambik gambar dia dalam kelas. Bukan tak sempat nak ambik tapi sebab tak boleh. Kat sini kita tak dibenarkan ambil gambar kat skolah kalau ada budak lain. Ia satu kesalahan sebab ada parents yang tak suka dan tak benarkan kita ambik gambar anak depa atas sebab privacy n safety. Untuk Ielyas banyak jugak gambar yang aku dapat ambik masa intro day tu. So, adalah kenangan Ielyas buat apa kat nursery aritu. Macam-macam toys dia cuba main. Tapi hari tu je la Ielyas dapat gi nursery. Dia kena tunggu sampai betul-betul cukup 3 tahun baru boleh mula nursery yang sebenar, 3 hour per day during weekdays. Lepas intro day tu Ielyas menangis jugaklah every time dia tengok abang dia get ready to school for few days after that sebab dia memang nak sangat ke school macam abang dia. Then he accepted the reality that dia blom boleh ke school. 

Kalau anak ke nursery parents kena bersedia probably anak balik rumah dengan baju kotor kena cat, pensel warna, makanan dan sebagainya. Jadi tak payahlah bagi anak pakai baju baru dan mahal-mahal. Nanti buat stress je.

Cucuk-cucuk patung sambil mengira

My sweet little chef

Ielyas cuba buat Mr Potato dia sendiri. Nursery nampak empty kat certain sections sebab baru refurbished. Cikgu tak sempat nak decorate n susun mainan masa ni.

Ielyas just started his nursery on 17th November (Monday), right after his birthday on 16th November. So, skang kami ada tempoh sunyi lebih kurang 2 jam hingga 2 jam 15 minit tanpa anak-anak di rumah during weekdays. Huhuhu.....Maybe next time kalau sempat aku akan buat satu post pasal Ielyas's 1st day to nursery.

2 comments:

Isya Malek said...

Kak...nak tanya...

Time u smp Darnall dulu, have you registered the kids @ school near to your neighbourhood? Or everything was done bila kat sana itself? How long was the process, etc? Coz I'm scared if da sampai sana, tetibe takde spot kat skolah tu, then the local authority kasi sekolah yang jauh, etc. Logistic wise, a bit leceh la...

Naflyna said...

Tak lama lepas kami duk sini anak yang sulung tu baru je 3 thn. Oleh kerana dia start nursery kat skolah yang kami request jadi probability nak dpt masuk reception at requested school lebih mudah. Utk register anak masuk nursery (3 year old) trus daftar di skolah. Kalau di phillimore biasanya ada kekosongan utk nursery. Kalau umur 4 thn dan ke atas kena ke city council dulu buat appointment utk urusan anak-anak sekolah. Kita kena buat beberapa skolah pilihan yang kita nak tp city council yg akan decide. If u are lucky, your kids will get place at nearest school that u want. But there is possibility anak kena gi skolah jauh dr rumah. Semua ni berlaku tak kira u duduk area mana pon. Sebab penempatan skolah berdasarkan kekosongan. Prosesnya cepat atau tak bergantung pada respon dr city council. Jgn terkejut kalau anak masih tak boleh gi skolah lepas lebih sebulan. Ada jugak yg lepas seminggu dah blh start gi school. Kalau nursery, arini register, esok lusa maybe dah blh start