Sunday, January 25, 2015

Beli Kasut Clarks Online

Kalau tak silap sejak dari Disember tahun lepas lagi Clarks dok antar promotion email online sale dengan penjimatan sehingga 50%. Bertubi-tubi email dihantar tapi aku just tengok gitu je emailnya n delete sebab aku rasa tak yakin nak beli kasut through online. Takut tak muat dan yang paling penting takut ada material kasut dari kulit babi. 

But then aku akhirnya terjebak jugak beli kasut Clarks secara online because of two factors. The first factor was because kasut yang aku nak tu takde kat kedai. Kasut tu cantik n comfortable sangat sampai sold out. The second factor was when my friend stressed out 'bila beli online kalau tak muat atau tak puas hati boleh return for free'. Actually aku memang tau ada free return tapi rasa macam remeh. Bila dah kawan aku stressed out tu baru terkeluar mentol menyala kat atas kepala aku dengan callout box with a thought: Ala...kalau dah nak sangat kasut tu beli jelah online n kalau tak tak muat boleh return. Tapi pastu terfikir plak, dah macam mana nak tau kasut tu bukan dari pig skin ke tak sebab kalau kulit dalam website just tulis leather je. Berhari-hari jugaklah aku pikir. Huhuhu.....itu la, banyak sangat pikir pasal PhD sampaikan benda simple pon lama baru boleh nak solve. Tetiba satu hari, tinggggg!!! Keluar lagi satu mentol menyala, datang lagi satu ilham. Apa susah, kalau nak beli online beli je la kasut yang bukan diperbuat daripada leather. So, tak kira apa pon jenis leather, jangan beli. 

Mujur sangat kasut yang aku dok berkenan bukan jenis leather. So, dapatlah beli kasut yang diidam-idamkan. Kasutnya memang super awesome! Fortunately jugak saiznya sedang elok je.

Rupa bungkusan kasut yang sampai ke tangan aku.

Rupa kotak kasutnya

Ini borang untuk return jika perlu tapi aku tak perlukan ni sebab kasutnya aku terima dalam condition yang aku harapkan

Clarks suruh buat review kat website dia untuk kasut yang aku dah beli tapi malaslah aku nak tulis review.

Tadaaa......Inilah kasutnya. Aku nak sangat kasut ni sebab aku rasa kasut ni sangat sesuai dipakai dengan seluar jeans. Kalau dengan harga asal £69.99 rasanya aku takkan beli sebab mahal tu. Dah lepas ada diskaun tinggal £34.99 baru le sanggup beli.

Aku ni jarang beli kasut selama kat sini. Aku hanya pernah beli 4 pasang kasut je sejak duduk UK dan kasut yang aku baru beli online tu adalah kasut yang ke-4.


Nota kaki:
Kasut Clarks kat sini kata kawan aku jauh lebih murah dari harga kat Malaysia. Masa mak aku datang UK dulu aku ada belikan dia sepasang. Pastu kakak aku pi lah survey tengok harga kasut tu di kedai Clarks di Kota Bharu. Dia kata harga kasut yang sebijik sama aku beli dengan harga £19 kat sini, di Malaysia harganya lebih RM200! 

Saturday, January 24, 2015

Jambangan Bunga Merajuk


Semalam aku ada merajuk pasal something dengan encik suami. Pasal apa tak payahlah aku sebut kat sini. Ala....biasa le....kekadang dalam kehidupan suami isteri ada broken heart skit-skit. Well, mana ada life suami isteri yang sentiasa perfect. Bak kata pepatah melayu: sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulak suami isteri. 

Bila dia keluar rumah masa aku merajuk tu aku ingatkan dia keluar rumah nak gi beli something untuk lengkapkan bahan memasak, kengkonon aku sangka dia nak pujuk dengan tolong masak untuk that day. Rupanya dia pi beli bunga and.....he cooked too. Hehehe....So, dapatlah aku sejambak bunga berkat merajuk hari tu.

Best jugak sekali-sekala merajuk sebab boleh dapat bunga. Hehehe....Actually tak merajuk pon boleh dapat bunga cuma aku je yang selalu tolak bila hasben suruh beli sebab kalau beli selalu macam hilang nikmatnya. 

Friday, January 23, 2015

Kalendar Ismael


Last Tuesday Ismael balik dari school bawa balik kalendar kat atas tu.  Bila aku belek-belek cap dua tapak tangan dia kat kalendar tu ada rasa sayu kat hati. Dah makin besar dah Ismael dan aku rasa macam masih tak puas lagi spend masa dengan Ismael yang 'kecik' dengan macam-macam keletah.

Thursday, January 22, 2015

Snow Turun Sekali Lagi

Alhamdulillah. Allah telah makbulkan doa kami untuk merasa main snow tahun ni. Jangan tak tau, sebelum tido kami dan anak-anak sama-sama berdoa supaya Allah beri peluang untuk main snow lepas kami terlepas peluang snow lebat Disember tahun lepas. Aku pada mulanya agak kecewa waktu awal pagi tadi bila tengok semula ramalan cuaca menunjukkan sleet almost sepanjang hari. Tapi ramalan nampaknya tak tepat lagi. Sleet diselangi snow yang menjadikan snow masih tetap kelihatan di tanah. 

Tapi snow taklah setebal yang diramalkan kelmarin. Jadi skolah jalan macam biasa. Bila sleet turun aku jadi gelisah sebab takut tak sempat nak main sementara kena tunggu Ismael balik dari school. Hehehe....beria kan? Bila Ismael balik je dari school kami cepat-cepat bersiap gi main sledging kat High Hazels Park, tak jauh dari rumah kami. 

 Dua budak kecik yang dah tak sabar nak main snow















Main snow tu memang diidam-idam tapi yang paling nikmat sebenarnya bila dapat tengok pemandangan bersalji dan salji turun depan mata. Syukur tak terhingga di atas peluang melihat ciptaan Allah yang maha mencipta, menjadikan salji indah memutih lagi luar biasa yang mana kejadiannya ada disebutkan dalam sepotong ayat al-Quran yang bermaksud: 

"Tidakkah engkau melihat bahawasanya Allah mengarahkan awan bergerak perlahan-lahan, kemudian Dia mengumpulkan kelompok-kelompoknya, kemudian Dia menjadikannya tebal berlapis-lapis? Selepas itu engkau melihat hujan turun dari celah-celahnya dan Allah pula menurunkan hujan batu (salji) dari langit, dari gunung-ganang (awan) yang ada padanya; lalu Dia menimpakan hujan batu itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan menjauhkannya dari sesiapa yang dikehendakiNya. Sinaran kilat yang terpancar dari awan yang demikian keadaannya, hampir-hampir menyambar dan menghilangkan pandangan..."
Surah An-Nur, ayat 43

Wednesday, January 21, 2015

Menanti Snow Turun Lagi

Kami laki bini tak sabar menanti snow turun lagi. Ismael ngan Ielyas pon excited jugak lepas depa tengok snow baru-baru ni. Tapi mak bapak dia lebih excited lagi. Hahaha....Of course le kami berdoa nak yang lebat sekali yang membolehkan kami main sledging. Hari-hari kami menanti. Tiap-tiap hari aku tengok BBC weather forecast apps di iPad aku. Tapi lepas snow yang diramalkan akan turun lebat pada malam Sabtu lepas tak turun sikit pon aku dah surrender nak tengok lagi. Tiba-tiba pagi tadi masa balik dari nursery ambik Ielyas bila salah sorang teacher dia kata "see you tomorrow, if it is not snowing", balik rumah aku cepat-cepat tengok weather forecast. Hoorey!!!! Snow dah kira macam almost konpem akan turun! 

Forecast terkini yang baru saja aku tengok beberapa minit tadi. Kalau tengok ada simbol snowflake start kol 8.00 malam. Pastu awal pagi diramalkan lebat dengan dua simbol snowflakes.  

Esoknya plak snow diramalkan terus lebat sampai ke tengah hari. Kalau snow tebal maybe school akan tutup. Kat radio hari ni ada sebut snow diramalkan setebal 8-10 cm. Kalau ramalan ni betul n skolah tutup, pagi esok kami nak beronggeng main sledging. Hahaha....

Ni masa tengah menaip ni asyik dok intai tengok kat tingkap sebab kalau ikut ramalan snow akan start turun kol 8.00 malam. Skang ni kol 5.50 petang. Dah tak lama dah tu. Tengah dup-dap-dup-dap menanti ni. Hehehe....

Friday, January 16, 2015

Mudah Tido

Lately Ielyas mudah je nak tido masa siang hari. Few hours after dia balik dari nusery semenjak dua menjak ni senang je dia nak tido tanpa disuruh. Kalau suruh plak sah tak tido. Jadi aku biar dia tido sendiri. Oleh sebab dia tido tu takde specific time jadi dia boleh tertido di mana-mana. Cer tengok gambar kat bawah ni.

Ielyas tido bawah meja. Actually masa ni dia tengah merajuk. Bila aku perasan lama sangat dia merajuk aku pon pi jenguk. Rupanya dah tertido kat situ.

Ini masa minggu lepas. Lepas main sorang-sorang dengan toys faveret dia sambil tengok kartun Raa Raa the Noisy Lion n minum milk dapat kat nursery tup-tup dia tido. Aku tau dia tido bila tetiba tak kedengaran movement atau suara dia menyanyi-nyanyi. 

Ini masa tengah hari tadi. Dia tido masa tengah tengok kartun dari iPad. Pandai pulak dia cari selimut n lapik sendiri tempat dia nak duduk. Hari ni cuaca sejuk skit. Kami agak dia rasa cara tu boleh kurangkan rasa sejuk tempat dia duduk tu. 

Actually bila malam pon Ielyas senang jugak nak tido. Kalau dah sampai time dia kena tido, biasanya few minutes lepas naik katil dia akan trus terlelap. Kekadang tu dia siap ajak kami masuk tido.

Bila baca paper dah menguap-nguap kekadang tu gambar yang macam kat atas tu la penaik semangat aku. Aku akan senyum sorang-sorang bila tengok.

Thursday, January 15, 2015

Snow Turun Lagi

Awal pagi semalam snow turun lagi di Sheffield. Masa turun tu lebih kurang kol 5 pagi. Tapi this time tak le lebat macam yang sebelum ni. However, nampak jugaklah memutih skit jalan raya n bumbung kereta. Oleh kerana hari tu tak sempat nak ambik gambar kami dalam snow, this time dengan masih pakai baju tido aku dengan beria grab kamera kengkonon nak ambik gambar anak-anak nak gi school dalam snow. Heh! Poyo je kan?

Ciput je pon snownya. Apa pon alhamdulillah di atas peluang ni.

Lepas depa dah pi skolah aku snap few more photos kat depan umah n also laman belakang umah. Giler beria sungguh ambik gambar dalam sejuk-sejuk dengan pakai baju tido tanpa pakai baju sejuk!




Kami ni hari-hari berdoa snow turun lebat before spring menjengah. Kalau tengok ramalan cuaca arini macam ada harapan nak turun snow lagi.

Hari Sabtu ada lambang dua snowflakes bermaksud snow akan turun lebat. Kalau betul seronoknyer! Tapi kalau snow tak turun hari Sabtu ada chance lagi hari Selasa. 

Tapi tu la....bak kata professor yang aku gi kelas modelling masa first year dulu: "Kalau weather forecast untuk esok bolehlah kita tengok. Kalau untuk lusa dah macam tak brapa boleh nak percaya lagi. Dan kalau untuk seminggu lagi, don't even look at it". Itu dia cakap le tapi aku rasa ada benarnya jugak sebab dah banyak kali terkena dengan weather forecast. Well, nama pon weather forecast kan....