Saturday, July 12, 2014

Sand n Water Play

Aku dah lama bercita-cita nak bagi chance kat Ismael n Ielyas merasa main sand n water kat belakang umah. Oleh kerana masa terbaik untuk main adalah during summer, aku pon survey lah sand n water play table masa spring aritu kat eBay, Amazon n other related websites. Bila tengok harga table yang baru, yang aku aim mahal sangat le pulak. Pastu aku try tengok harga yang second hand kat eBay tapi mostly tempat nak collect tu jauh sangat, tak berbaloi. Aku kecewa gak mula-mula. Pastu aku terfikir nak ajak hasben survey tengok kat Mothercare Rotherham sebab seingat aku kat sana biasanya jual barang mainan baru jauh lebih murah dari yang di jual dekat high street.

Walaupon harganya agak mahal (even jauh lebih murah dari harga high street), aku puas hati beli sebab Ismael ngan Ielyas enjoy sangat setiap kali main. Bila cuaca mengizinkan dan kami free apa lagi....open table!


Playing for the 1st time, Spring, 15 April 2014

Surprise untuk Ismael n Ielyas pakej skali ngan mesin bubbles

Kebetulan masa pertengahan spring aritu cuaca tak berapa sejuk jadi depa boleh rasmi sand n water play table ni lebih awal, tak tunggu summer dah




*********************************************************

Last week, Summer, 6 July 2014





 Ielyas terutamanya sangat sronok main air



Ismael dah mula hilang tumpuan. Ielyas masih kusyuk main air

Little Tikes car ni pemberian sorang doktor medic melayu yang dah balik Malaysia for good

Friday, July 11, 2014

Shopping Boundary Mill Pulak

 

Oleh kerana last few weeks adalah antara minggu kemuncak summer di UK, banyaklah sale sana sini. Lepas sale Mothercare ada sale kat Boundary Mill plak. Boundary Mill ni lebih kurang macam Parkson kat Malaysia tapi ada 5 stores je kat UK setakat ni dan salah satu daripada 5 tu ada satu kat Sheffield. Kalau gi Boundary Mill aku biasanya gi tengok-tengok kat bahagian pinggan mangkuk, barang dapur n barang hiasan umah. Barang-barang lain macam baju, kasut dan beg aku tak interested. Tengok punya tengok last2 aku telah terbeli (oopss....) barang-barang kat bawah ni:

Ramekins ni beli sebab terpengaruh dengan cara Kenny Rogers serve their fruit salad dan jugak terpengaruh dengan resepi mat salleh yang aku dok tengok kat channel tv sini.

Covered suger bowl ni kebetulan murah sangat jadi aku beli. Harga biasa kalau tak silap dalam GBP8 (harga dekat Boundary Mill, kalau RRP mahal lagi) dan harga sale GBP3.50. Ini sebenarnya brand Portmeirion. Memang super mahallah kalau jual kat Malaysia. Design ni dari Dawn Chorus range.

More from Dawn Chorus range. Yang ni RRP GBP27.50. Memang mahal. Harga sale aku beli ni dapat GBP2.50 je. Macam mana tak beli kalau dah kira murah sangat kan. Dapatlah aku cukupkan chorum koleksi yang aku dah ada dari range yang sama. Huhuhu.....

Yang ni panggil low bowl. Koleksi Pomona, satu lagi range dari Portmeirion.. Diameter dia 13 inches or 33 cm. Besar lah kiranya mangkuk ni dan harga asal dia pon besar jugak sebesar mangkuknya. RRP dia GBP58.50 dan dengan harga sebesar ni konpem aku tak beli. Huhuhu.....Lepas dapat harga super murah baru aku berani nak beli tapi aku still tak nak mention harga dia kat sini sebab takut korang rasa masih dahsyat harganya bila didarab dengan duit Malaysia. Huhuhu.....

Ini serving dish, lagi dari koleksi Pomona.

Dan lagi dari Pomona range, round platter.

Dan lagi dari Pomona range, oval gratin dish.

Sebenarnya orang Malaysia di UK rata-rata suka kumpul Portmeirion sebab buatan dia halus, ada macam-macam jenis bekas dari pinggan sampailah ke tempat letak senduk dan printed design dia yang charming (bagi yang minat design ala Inggeris terutamanya). Dulu mula-mula tengok aku taklah berkenan sangat sebab aku tengok design yang biasa-biasa saja tapi bila tengok design-design lain aku mula berangan nak beli itu dan ini. Dan natijahnya tu yang tershopping harta dapur kat atas tu. Huhuhu...... Actually design Pomona bukan my most favourite range but Botanic Roses. Masalahnya Botanic Roses range telah dihentikan pengeluarannya dan kalau ada jual kat online sangatlah mahal  maybe kerana dianggap design yang eksklusif. Eh, citer keluar tajuk post plak. Habis markah karangan makcik kena tolak. Huhuhu....

Lepas beli-beli sume tu dapat extra 10% off lagi sebab aku VVIP Boundary Mill customer. Kira harga off atas off. Mana tak sronoknya aku bershopping. Mujur hasben sporting n siap bagi galakan lagi.

I think I have enough shopping for this season. Simpan duit untuk boxing day plak which perhaps will be our last boxing day to enjoy.

Saturday, July 5, 2014

Strawberry Picking


Hari Sabtu seminggu sebelum Ramadhan kami sekeluarga ambik peluang gi strawberry picking di Goachers Farm. Perjalanan ke sana makan masa lebih kurang 45 minit dari rumah dan ladang ni memang famous di kalangan orang Melayu yang tinggal di Sheffield. Sbenarnya tahun lepas kami pernah pergi ladang yang sama petik strawberry, epal dan jugak pear. Oleh kerana kami rasa pengalamannya best n hasilnya tidak mengecewakan kami decide untuk gi skali lagi tahun ni. 



Ramai orang petik kat bahagian depan tapi kami petik kat bahagian belakang based on recommendation sorang minah salleh yang kami jumpa masa dia baru lepas siap petik dan kami pula baru nak memulakan misi memetik. Kat belakang buahnya lebih besar-besar dan merah-merah.


Dua beradik sronok bekerjasama


Dekat Goachers Farm kami jumpa ramai Malaysian yang lain pon datang nak petik strawberry jugalah kan. Takkan nak dok saja je kan.


Kami berjaya petik tiga bakul dan setiap satu hampir penuh macam ni

Beli strawberry kat ladang ni lebih murah daripada beli kat supermarket dan yang paling penting rasa strawberry yang baru dipetik tersangatlah manis. Oleh kerana banyak jugak kuantiti yang kami petik, cara nak makan strawberry tu pon dipelbagaikan dan gambar kat bawah ni adalah antara hasilnya.


Monday, June 30, 2014

Kembang Selaman

Kami sungguh bertuah bila berpindah ke umah sewa baru sebab di laman belakang umah tak berhenti-henti macam-macam bunga berkembang sepanjang spring n summer. Itu blom masuk yang kami dapat nikmati dari umah jiran-jiran lagi. Jom tengok bunga apa yang kami dapat nikmati dari laman belakang umah untuk summer kali ni.

Ini salah satu spesis bunga ros. Warnanya sangat terang tapi tak wangi.

Inilah bunga camomile. Sbenarnya bunga ni banyak tumbuh meliar di UK

Bunga ni terdiri daripada dua warna utaman, merah dan ungu. Ini blom kembang sepenuhnya lagi.

Bunga putih ni pokoknya tinggi dan berbau harum. Yang aku dapat amik gambar ni sebab ada dahan dia yang berjuntai ke bawah. Oleh kerana pokoknya besar, bunganya ada beribu-ribu tak terkira. Bila kelopak bunganya jatuh bertaburan ke tanah dan kita berdiri kat situ rasa macam berada di fairytale garden.

Bunga ros ni baunya harum semerbak dan bila berkembang kebanyakan bunganya mencecah sebesar tapak tangan yang dibuka.

Yang pastinya kami takkan dapat nikmati lagi bunga-bunga kat atas di laman umah di Kuantan. Alhamdulillah di atas peluang yang diberikanNya.

Saturday, June 28, 2014

Sale Giler-Giler, Ter'shopping Giler-Giler @ Mothercare

Few days ago aku ternampak post sorang kawan di FB bagitau kata ada sale kat Mothercare. Yang buat aku teruja sangat tu dia kata ada sesetengah baju boleh dapat serendah 50p (kiranya macam 50 sen la). Kalau darab dengan current currency exchange dalam 5.5 x 0.50 = RM1.25. Giler murah! Brand Mothercare ok......Baju t-shirt budak kat pasar malam pon lagi mahal rasanya.


Tiga gambar kat atas ni aku amik dari FB kawan aku

Kalau kat Malaysia brand Mothercare aku tak beli le sebab mahal yang amat. Kalau korang tengok kat website, t-shirt budak pompuan umur 1-3 tahun paling murah pon lebih RM30! Kalau seluar jeans budak lelaki umur 1-3 tahun lagi jangan harap boleh dapat murah. Paling murah pon lebih RM70! Kalau Mothercare Malaysia ada sale pon kat selected outlets je. Itu pon rasanya tak smua betul-betul murah.

Bila aku masuk je dalam kedai, aku tengok almost serata pelusuk tertera diskaun 70% untuk baju dan kasut. Dekat bahagian baju untuk saiz anak-anak aku (2-3 tahun) takde tulis nombor peratus lain, hanya 70%. Rasa macam tak percaya dan aku tanya dua salesgirl berbeza betul ke sume baju dan kasut ada sale 70%. Dia kata betul. Hasben aku pon macam tak percaya dan dia pon gi tanya skali lagi untuk pastikan betul-betul. Hasben rasa musykil sebab list harga less yang ditunjukkan hanya untuk item with original price start from GBP3 dan ke atas. Yang rendah dari tu takde tulis harga diskaunnya (walaupun pastinya aku blh congak dlm kepala je). Yang jadi musykil lagi dia tulis "diskaun 70% untuk baju dan kasut" bukan "diskaun 70% untuk SEMUA baju dan kasut".  Tu yang tanya sampai 3 kali tu. Huhuhu....

Oleh kerana bukan mudah nak dapat sale giler-giler kat Mothercare aku pon borong sakan. Pakai amik je dah tak kira berapa helai. Tiga gambar kat bawah ni adalah hasil ter'shopping giler-giler.

Setiap satu seluar ni harga asal antara GBP9-GBP15. Tapi sebab sale paling mahal GBP4.5 satu (lebih kurang RM25).

Siap dapat free hanger

Ini untuk souvenir, beli siap-siap

Masa nak bayar kami laki bini estimate total harga nak kena bayar dalam around GBP100++. Masa cashier dok scan tu giler rasa syok sebab tengok harga murah-murah dari biasa serendah 69p dan GBP1. Huhuhu.....boleh syok plak padahal nak kena kluar duit.  Lepas dah habis scan jumlah harga yang kami perlu bayar untuk smua baju dan seluar tu ialah GBP45.72. Best....best.....Jangan tak tau, kalau beli sume tu kat Malaysia dengan harga asal mau dekat RM1000 ooo.....

Monday, June 23, 2014

Apam Beras


Lama giler dah aku teringin nak makan apam beras, dah dekat 2 tahun tak makan. Dah lama nak cuba buat tapi masa awal-awal dok UK dulu takde kelengkapan. Bila dah ada kelengkapan tak berkesempatan plak nak buat (alasan....huhuhu....) Malam kelmarin bila rasa nak buat aku pon mula cari resepi kat internet. Bila baca cara buat rupanya kena perap bancuhan selama 3 jam. Aku mula rasa macam terbantut plak nak try sebab kalau nak makan masa breakfast aku kena bangun seawal kol 5 pagi supaya lebih kurang sebelum kol 8.30 pagi dah ready untuk dimakan. Ismael memang akan request nak breakfast setiap hari sebab dia dah biasa macam tu. Tapi mengenangkan betapa teringinnya nak makan apam beras aku pon kuatkan semangat cuba buat jugak.

Kengkonon nak bangun kol 5 pagi tapi hampeh....Hari Sabtu kan. Ooopss...jangan kata aku tak smayang. Skang ni summer jadi subuh masuk awal. Kol 3.30 pagi aku dah solat subuh. Pastu tido balik. Akhirnya aku jejak dapur kol 6.30 pagi. Dalam resepi kata perap 3 jam, aku just perap tak sampai 2 jam setengah sebab nak cepat siap. Bila Ismael turun nak breakfast aku bagi dia makan cereal dulu. Akhirnya dalam kol 9.30 pagi macam tu projek apam beras aku pon selesai. Alhamdulillah menjadi dan hasilnya adalah dalam gambar kat atas tu. 

Mujur Aisyah ada beli acuan silicon ni. Aku pakai acuan ni. Mudah nak basuh sebab finishing acuan dia kemas dan takde tajam-tajam macam acuan plastik.

Ini rupa before dikukus

Resepinya aku rujuk dari sini. Link lain pon aku tengok pakai resepi yang sama je. Sukatan yang diberi kira boleh dapat banyak bijik jugak. Kira cukuplah nak makan pagi petang. Cuma aku pernah dengar ada orang kata kalau nak buat apam beras elok bubuh skit Eno yang kaler biru tu tapi tak pasti apa tujuan sbenarnya. Walaupun yang aku buat ni takde bubuh Eno, aku rasa dah ok dah.

Friday, June 20, 2014

Jelajah Spain - Part 3 - Cordoba

Cordoba antara destinasi yang dinanti masa jelajah kami di bumi Spain sebab di Cordoba terdapat dua tempat tarikan pelancong yang merupakan antara yang tersohor di dunia. Alhamdulillah, kami berpeluang melawat kedua-duanya: Madinat al-Zahra dan Cordoba Mosque.
 

MADINAT AL-ZAHRA

Madinat al-Zahra merupakan sebuah kota yang terletak kira-kira 5 km dari pusat bandar Cordoba yang telah dibina pada zaman kegemilangan Islam di Spain. Di bina antara 936-940 Masihi, Madinat al-Zahra telah dijadikan pusat pemerintahan pada masa tu dan dianggap bandar yang maju serta canggih. Namun selepas kejatuhan Islam di Spain dan berlaku peperangan, banyak binaannya telah musnah. Tinggalan bangunan yang dapat dilihat hari ni dipercayai hanya 10% saja dari keseluruhan keluasan asal kota.

Nak masuk melawat kena bayar. Tapi kami tak perlu bayar sebab dah include dalam pakej melancong yang kami ambik. Masa sampai ke sana kami terlebih dulu masuk tengok tayangan video penerangan ringkas mengenai sejarah Medinat al-Zahra.

Ini bilik tayangan videonya. Aku sempat snap satu foto ni je kat sini sebab lepas tu ada orang tegur bagitau kata tak boleh ambik gambar kat sini.

Pastu kami melawat muzium yang menempatkan artifak yang dijumpai dari tapak tinggalan kotanya. Kat muzium tu tak dibenarkan ambik gambar dan kalau gi muzium ni jangan terkejut dengan pengawal-pengawal yang memerhati gerak-geri kita dalam muzium dengan riak muka yang sangatlah tidak friendly. Sangat susah nak senyum dan kalau sesapa yang ambik gambar akan ditegur dengan nada yang aku anggap sebagai kasar dengan muka garang. Aku agak depa sangat prejudis dengan orang Islam kerana sejarah. Masa di muzium tu anak kami pi pegang cermin dekat tangga. Dia marah dengan muka cengil. Budak....manalah dia tahu tak boleh pegang. Lagi pon kalau tak mau orang pegang cermin sebab akan nampak comot, jangan lah bubuh cermin kat situ. Pakai le material lain yang orang sentuh tak jadi apa. Bengong!

Lepas melawat muzium kami kena naik bas yang disediakan oleh pihak muzium untuk ke tapak tinggalan kota Medinat al-Zahra, tak boleh naik kenderaan sendiri. Perjalanan memakan masa lebih kurang 5 minit dan kalau ada anak kecik tak payahlah rajin sangat nak bawa pushchair sebab tempat yang nak dilawat memang tak sesuai langsung nak bawa pushchair sebab bertingkat-tingkat. Jom tengok apa tinggalan sejarah Medinat al-Zahra.






Bergambar dengan sebahagian daripada ahli rombongan kami


CORDOBA MOSQUE

Selesai lawatan kami di Madinat al-Zahra, bas rombongan kami menuju plak ke pusat bandar Cordoba. Seperti yang aku sebut dalam entri Jelajah Spain - Part 2 sebelum ni, setiap bandar utama di Spain ada dua pusat bandar, lama dan baru. Dan sudah tentunya tempat sejarah terletak kat pusat bandar lama.  Oleh kerana bas secara umumnya tak boleh akses ke pusat bandar lama kerana jalan yang sempit jadi bas kami perlu drop kami jauh skit dari destinasi yang nak dituju. 

Masa bas kami berhenti untuk drop kami, hujan turun agak lebat. Masjid Cordoba yang kami nak gi tengok tu jauh jugaklah kalau jalan kaki. Kebetulan ada orang jual payung dekat tempat bas kami berhenti. Malangnya harga payung mahal giler. Lima euro untuk satu payung! Kalau kat Sheffield baru 99 pence je untuk payung dengan kualiti yang sama (1 pound tak jauh beza dengan satu euro). Kalau kami laki bini je yang nak redah hujan, kira biarlah basah pon tapi mengenangkan anak-anak, takut kalau demam payah plak jadi kami terpaksalah beli jugak. Beli dua payung ok....Itu pon depa tetap basah jugak sebab payung tak dapat diposisikan dalam keadaan betul. Mana taknya, kami laki bini masing-masing tolak sorang satu pushchair dan pada masa yg sama kena pegang payung.

Yang hasben aku berdiri amik gambat ni area kat mana bas kami berhenti. Dari sini kami kena jalan melalui Roman Bridge kat belakang tu untuk gi ke Cordoba Mosque (yang nampak ada 3 menara). Jauh jugak kan kami nak kena jalan? Elok-elok nak mula lalu bridge tu hujan turun boleh tahan lebat.

Oleh kerana hari dah melewati tengah hari kami ditunjukkan oleh tour guide kami kat mana nak cari makanan halal. Ada dua kedai halal je yang kami boleh pilih, terletak tak jauh dari Cordoba Mosque yang nak dilawati. Kami pilih restoren yang dikatakan harganya murah skit berbanding restoren yang satu lagi. Tapi serius, aku rasa masih mahal sebab kami masih perlu spend lebih 20 euro untuk 3 hidangan. Sekali lagi rasa ralat harga makan mahal tu di cover oleh budi baik tuan restoren yang telah membenarkan kami untuk tumpang solat di situ. 

Sebelum kami masuk Cordoba Mosque, kami dimaklumkan oleh tour guide kami yang kami akan sentiasa diperhatikan masa berada di dalamnya. Oh, lupa nak bagitau. Fungsi Cordoba Mosque sebagai sebuah masjid hanya tinggal sejarah je. Sekarang ni fungsinya ialah sebagai sebuah gereja Kristian Roman Katolik (untuk kawasan tertentu) selain sebagai tempat tumpuan pelancong. Jadi di kalangan penduduk tempatan Cordoba Mosque jugak dikenali sebagai Mosque-Cathedral of Cordoba. Memang sadis lah. Kami juga diingatkan oleh tour guide kami yang kami tak boleh duduk-duduk di dalam tu atau tunduk-tunduk sebab pengawal kat situ akan dekati kami dan kalau silap haribulan boleh dihalau keluar. Serius betul sebab masa kami kat dalam tu ada sekali anak kami meragam dan aku pon bertinggung nak pujuk. Pengawal dia datang dekat perhatikan aku dan suruh aku bangun. Kenapa? Sebab depa tak mau orang Islam cuba nak tunaikan solat dalam tu. Giler psiko!

Senibina bangunannya memang jelas sangat tinggalan sejarah Islam. Kalimah Alllah, nama nabi Muhammad dan ayat al-Quran terpahat di merata-rata dinding dan siling. Memang sedih lah sebab kat dalam tu jugak penuh dengan patung-patung.

Dalam Cordoba Mosque. Besar sangat sebenarnya masjid ni menggambarkan betapa ramainya orang Islam di Spain pada satu ketika dulu. Skarang memang sangat susah nak jumpa orang Islam di Spain.

Terdapat lebih 850 tiang yang menyokong struktur binaan masjid. Kalau dapat tengok dengan mata kepala sendiri memang pemandangan dalam masjid sangat mengagumkan bila memikirkan betapa hebatnya tamadun Islam pada zaman tu dari pelbagai segi. Yang korang tengok dalam gambar aku ni maybe korang rasa nampak macam biasa je sebab kamera aku tak cukup canggih selain teknik ambik gambar yang tak pro. Oooppss...bukan aku kutuk jurugambar bidan terjun kami tapi aku kutuk diri aku sendiri sebenarnya.

Gambar kiri: Struktur gerbang berbentuk ladam kuda yang memenuhi masjid dipercayai mampu memantulkan bunyi laungan azan dan bacaan imam tanpa teknologi microphone.  
Gambar kanan: Pemandangan di mimbar utama yang nyata terserlah ciri seni bina Islam. 







Dari dua gambar kat atas ni kita boleh nampak seni bina Kristian telah ditambah kepada seni bina Islam yang asal


Courtyard area of Cordoba Mosque which preserves its orange trees

Antara pemandangan struktur luar Cordoba Mosquera

Lawatan kami ke Cordoba pada hari ketiga selesai selepas tengok Cordoba Mosque. Nantikan bahagian terakhir catatan siri Jelajah Spain kami. InshaaAllah aku akan cerita plak pasal lawatan kami ke Granada.