Tuesday, January 24, 2017

Cuci Baju Putih Jadi Bersih

Dulu sebelum aku gi UK aku loyal sangat dengan serbuk cuci baju Breeze. Boleh katakan semua jenis kotoran degil kat baju kami anak beranak baik daki di kolar, percikan kicap sampailah ke kuah kari, semua boleh hilang bila guna Breeze saja. Tapi lepas balik dari UK aku perasan Breeze tak lagi berkesan macam dulu.

Jadinya aku pon try le google2 apa orang lain pakai untuk basuh baju supaya jadi bersih. Ada la macam2 orang suggest. Ada yang suggest buat campuran beberapa perkara: cecair/serbuk pencuci + Vanish + parutan sabun mandi. Bab parutan sabun mandi tu aku rasa macam tak kuasa nak buat. Jadinya aku cuba solution yang paling mudah dulu. serbuk pencuci + Vanish.

Alahamdulillah. Kira menjadi le jugak. Ni nak tunjuk satu contoh.

Sebelum. Jubah Ismael ni kalau tengok betul-betul kena tumpahan air sirap merah n bertompok dengan kesan tanah. Entah apa la dia main sampai kotor sangat macam ni.  

Selepas. Dah bersih dah hasil campuran serbuk pencuci + Vanish


Vanish tu harga dia mahal skit. Satu bekas lebih RM20! Tak besar mana pon bekasnya. Mula-mula tengok harga dia macam tak sanggup nak beli. Tapi bila memikirkan malasnye la hai nak menyental baju kotor Ismael n Ielyas jadinya aku pejam mata jugak le beli. Aku takde le pakai Vanish tu setiap kali cuci baju. Bila perlu saja. Oleh kerana Vanish yang aku beli tu version sesuai untuk baju putih, so aku try Jumaat lepas sebab hari Jumaat ada banyak koleksi baju putih masuk laundry basket. Oleh kerana berkesan boleh le pasni cuba Vanish untuk cuci baju berwarna pulak.

Kalau ada sesapa boleh share solution lebih murah with NO effort boleh le komen kat post ni. Maksud aku NO effort tu ialah tak perlu sental, tak perlu rendam, tak perlu sapu sabun pada kotoran, hanya masuk terus saja pada mesin n terus operate the machine. Aku takde banyak masa nak uruskan banyak benda-benda remeh. Serius aku berminat nak tahu.

Nota kaki: Dari pemerhatian aku, jenis mesin basuh jugak memainkan peranan kepada keberkesanan hasil cucian. Kalau sabun dah tip top tp mesin basuh tak canggih, tak bersih mana jugak baju yang dibasuh. Aku pernah test di 3 mesin basuh berbeza dengan sabun pencuci yang sama, hasilnya berbeza. Kalau korang nak beli mesin basuh aku suggest beli la orang gaji Korea atau Jepun (technology from Korea/Japan). Kat Malaysian ni memang banyak jual mesin basuh Jepun/Korea pon. But still buatan Korea/Jepun pon masih berbeza dari satu model ke satu model yang lain. Ada yang ok, ada jugak yang biasa-biasa saja. Normally lebih mahal lebih baguslah outcome dia. Di UK kami pernah pakai mesin basuh Cap Beko (serius yang jenis tak canggih) dan cap Hotpoint (aku kira canggih lagi dari yang cap Beko sebab masa tengok iklan rumah, tuan rumah siap emphasize dalam iklan yang dia bagi mesin basuh tu) yang mana dua-dua bukan tenknologi Korea/Jepun. Seriuosly, tak best. Kalau dilihat dalam reviews, orang UK rata-rata bagi rating lebih tinggi untuk mesin basuh cap Samsung dan kalau ada offer mesin basuh Samsung, pakat ramai lah like share offer tu di Hot UK Deals.

Friday, January 13, 2017

Review: Dyson DC28C Musclehead Vacuum Cleaner

Post kali ni aku nak buat review pasal Dyson vacuum cleaner. Dyson ada macam-macam model vacuum cleaner. Yang aku nak review ni specific untuk model  DC28C Musclehead . Tak pasti model ni ada jual kat Malaysia ke tak. Tapi di UK masih ada lagi jual.  Kalau di UK vacuum cleaner is a must have item sebab semua rumah di UK ada pakai carpet. Macam bohong je kalau cakap tak pakai carpet sebab cuaca sana sejuk for most of the times in a year. 


Brand Dyson ni kira high end brand di UK. Syukur aku bertuah sebab masa aku beli dulu masa John Lewis tengah buat sale. Kalau tak silap masa Black Friday sale. Kalau tak sale tak sanggup rasanya nak beli sebab mahal sangat. Actually harga sale pon masih mahal tapi bila tengok harga untuk model yang lebih kurang sama di Ikano Power Center Damansara baru-baru ni, fuhhh....rasa memang berbaloi-baloi lah aku pejam mata beli di UK. Aku rasa berbaloi lah beli vacuum elok skit daripada beli gelang emas atau rantai emas (aku x berapa suka pakai barang kemas terutama emas. Bukan tak cantik tapi memang x minat).

Kalau korang tengok review di Amazon UK atau jualan online oleh rangkaian kedai ternama di UK, model yang aku beli ni dapat rating 5 star. Memang padan le 5 star. Jap lagi aku bagitau kenapa. Untuk pengetahuan, aku ni sebelum gi UK pernah pakai vaccum cap LG. Masa tu itu je la vacuum yang mampu nak beli dan masa tu pon dah rasa happy dah. Pergi UK kami beli versi downgrade dari yang LG. Cap Tesco je. Huhuhu...Nak jimat punya pasal sebab masa baru nak memulakan kehidpuan kat sana kan banyak pakai duit. Pastu vacuum cap Tesco tu problem, kami beli le brand Vac. Beli yang second je pon kat carboot sale. Performance dia not bad. Bunyi dia x bising sangat. Suction of course le lebih baik dari cap Tesco. And Vac lebih baik dari LG yang aku beli di Malaysia. Vac sebenarnya antara jenama yang popular jugak di UK sebab harga dia berpatutan n performance dia kira ok la.Vacuum Vac tu le kami pakai sampai kesudah sampai nazak le. Brand Dyson tu aku beli lebih kurang setahun sebelum nak balik.Walaupon Vac dah nazak aku simpan je. Performance Vac ok lagi cuma dia punya pemegang je problem skit. Lepas selit dengan batang aiskrim ok je. Huhuhu.....Dyson tu sayang nak pakai dulu. Aku berangan nak pakai bila balik Malaysia. Tapi bila balik Malaysia lepas beberapa bulan baru mula pakai. Itu pon selepas ada tempat nak simpan.

Apa beza ketara Dyson dengan vacuum lain yang aku pernah pakai? Banyak........beza. Paling berbeza suction dia. Super duper powerful. Rambut gugur kat lantai atau carpet habis dia boleh sedut dengan jayanya. Kira apa yang dia patut sedut habis disedut la: serpihan guntingan kertas, benang, butir nasik kering, pasir, habuk. Kalau vacuum Vac yang aku pernah pakai kira hebat jugak tu pon tak mampu nak sedut sekuat Dyson. Dengan rumah aku yang seminggu sekali aku vacuum dan setiap hari bersapu, tong tempat habuk tu kira 1/3 penuh dari maksimum level yang dicadangkan selepas aku vacuum satu rumah. Itu baru dengan suction level paling rendah aku guna. Blom cuba lagi dengan suction lebih tinggi. So boleh le korang bayangkan betapa dahsyatnya sedutan Dyson. Lepas vacuum gerenti puas hati. Itu dari segi kuasa sedutan dia.

Masa untuk vacuum berterusan lebih lama dari biasa termasuk kalau dibandingkan dengan Vac. Alhamdulillah setakat aku pakai dah beberapa bulan, tak pernah lagi tengah-tengah vacuum tetiba auto shut off. Kalau vacuum yang pernah aku pakai biasa jadi mcm tu. Jadi kena tunggu kejap sebelum boleh sambung vacuum lagi. Dari segi mobiliti plak, memang sangat smooth pergerakan vacuum tu. Senang je nak tarik ke sana sini. Tak pernah lagi main body dia terbalik bila aku tarik ke sana sini, tak macam vacuum lain. Tempat pemegang dia plak pada pendapat aku sangat ergonomik. Mudah dan selesa di pegang.

The downside is agak susah skit nak vacuum di high pile rug yang gebus gebas. Kalau low pile or high pile rug tapi tak gebus gebas (maksud aku bulu-bulu carpet tu tak padat) aku rasa ok. Aku syak sebab dia sedut kuat betul, tu yang susah skit untuk high pile rug. Lagi satu dekat button nak tukar mode lantai ke mode carpet tu agak liat skit. Tapi boleh diterima lagi kekurangan ni sebab bukan nak kena press button tu banyak kali pon bila vacuum satu rumah. Bunyi dia aku rasa kuat lagi berbanding Vac. Vac brand yang bunyinya paling light aku pernah pakai. Memang aku perasan model Vac lain (based on kawan-kawan lain pakai masa di UK) pon memang perlahan skit bunyi dia. Apa pon disebabkan suction power, ergonomic characteristic n convenience for mobility adalaah kriteria utama bagi aku untuk sebijik vacuum cleaner, aku tetap bagi 5 star untuk Dyson n of course Dyson adalah vacuum pilhan aku yang paling best .   


Made in Malaysia tapi tak popular di Malaysia sebab mahal rasanya

Inilah rupa sebenar aku punya Dyson vacuum

Nota kaki: 
Post ni bukan bertujuan nak show off. Kalau korang mampu beli boleh le menabung untuk bantu kemas rumah dengan kepuasan optimum. Aku pon tak kaya mana boleh beli gitu je. Lepas dekat 10 tahun berumahtangga baru boleh beli tau. Kalau korang kaya boleh beli je terus. Hehehe....Tapi post ni maybe bagi idea kat korang untuk demand hadiah anniversary or birthday korang this year. Hahaha... 

Monday, January 9, 2017

Ismael Masuk Darjah 1

Pejam celik pejam celik Ismael dah masuk darjah 1 dah pon. Kami pilih untuk masukkan dia di sekolah Sekolah Rendah Islam Tahfiz Integrasi Indera Sempurna (SRITIS), sekolah baru di perumahan kami duduk. Ismael dan 47 kawan dia yang lain adalah murid-murid batch pertama. Buat sementara waktu ni bangunan sekolah menyewa salah satu bangunan masjid. Jadinya sekolah terletak tak jauh dari rumah kami. Kalau naik motor tak sampai seminit dah sampai. Pihak sekolah sedang mencari tapak tetap dan dana untuk membina bangunan sekolah. 

Sukatan pelajaran tetap mengikut KSSR seperti mana sekolah kerajaan. Cumanya ada matapelajaran diniyyah (berdasarkan kurikulum KAFA) dan juga menghafaz al-Quran. So, anak-anak SRITIS nanti bukanlah semuanya nanti disasarkan jadi ustaz saja. Huhuhu....Sebab ada orang membayangkan kalau masuk sekolah agama boleh jadi ustaz je. Depa tetap boleh jadi doktor, saintis, ahli perniagaan dan macam-macam kerja lagi lah. 

Ismael bersedia untuk ke hari orientasi, 1/1/2017.

Acara pembahagian pelajar mengikut kelas. Ismael diletakkan dalam kelas 1 Syartibi. Yang pakai baju batik hitam tu mudir sekolah.

Ismael tengah beratur menunggu untuk masuk ke kelas bagi ujian pengesanan.

Berjalan masuk ke kelas. Ada budak dah pakai uniform hari orientasi. Masih ramai jugak blom beruniform sebab baju belum siap.

Ismael tekun menyiapkan tugasan.

Alhamdulillah, kelas ada aircond.

Buat masa ni memang aku tak nafikan kemudahan sekolah memang serba kekurangan kalau nak dibandingkan dengan sekolah lain terutamanya sekolah kerajaan. Tapi keperluan asas pembelajaran semuanya aku nampak dah cukup baik. Takkan ada yang lebih baik kalau takde permulaan kan? 

Minggu ni Ismael dah dapat pakai uniform sebab mama dengan gigih telah bersengkang mata jahit kaki seluar yang labuh. Seluar tu sengaja beli labuh supaya boleh pakai lama skit. Nanti bila tinggi sikit boleh buka satu lipatan. Tinggi tambah lagi, buka lagi satu lipatan. Tinggi tambah lagi, ok masa untuk seluar baru. 

Pemandangan sisi lain bangunan sementara SRITIS.

Ni gambar pagi tadi. Ismael masuk ke kelas.

Hari jumaat budak lelaki kena pakai jubah putih dan berserban. Tapi Ismael masa ni blom ada jubah lagi. Jadinya dia pakai jubah pasti. Ismael pakai jubah kaler hijau yang beratur kat bahagian depan tu. Mujur bukan dia sorang je tak pakai jubah putih masa ni. Kalau tak serius aku rasa bersalah kat dia sebab ganjil untuk kali kedua. Gambar ambik dari FB Sritis Indera Sempurna.

Alhamdulillah, Ismael takde masalah menyesuaikan diri dengan sekolah baru. In fact, dia nampak lebih happy. Hehehe....Bila tanya kenapa dia kata sebab tak kena tido kat skolah. Hahaha....Dulu masa kat PASTI dia kena tido kejap lepas solat Zohor dan dia tak suka tido. Kawasan sekolah plak kawasan yang dia dah biasa sebab hari-hari ikut papa dia gi masjid. Kawan baik dia masa di PASTI plak sekolah sama, siap sekelas lagi. Syukur sangat kami takde dengar dia merungut apa-apa yang tak best pasal sekolah tu. Kalau dulu berebut mintak hantar ke PASTI selepas hantar Ielyas, skarang dia mintak dihantarkan dia dulu. Dan aku perasan Ismael sangat suka boleh berdikari bila dia mintak diberi duit belanja dan boleh pilih apa saja yang dia nak beli di kantin sekolah. So, papa dia bagi sehari RM2 supaya dia boleh membeli masa rehat. Alhamdulillah, nampaknya dia sangat positif. Masa hari pertama ke sekolah secara rasmi (bukan hari orientasi), kami tak tunggu dia pon kat sekolah. Hantar dia kat muka pintu je. Dia ok je. Siap pakai baju lain dari yang lain lagi sebab aku tak sempat nak jahit seluar sekolah dia yang labuh. Aku cuak jugak bila tengok semua budak pakai uniform lengkap n dia sorang je pakai baju PASTI lain dari yang lain. Aku cuak dia mengamuk atau menangis sebab dia ganjil tapi syukur dia relax je. Hehehe.....

Besar dah anak mama. Semoga menjadi anak yang soleh, bijak dan dapat memberi sumbangan kepada agama dan negara, Amin. 

Thursday, December 22, 2016

Kenduri Akikah Untuk Iedris

10-15 Disember lepas kami balik kampung dengan beberapa tujuan. Jangan kata aku tak sibuk. Aku sangatlah sibuk tapi sebab ada keperluan untuk balik kampung kenalah balik. Tujuan utama yang pertama sebab nak buat kenduri akikah Iedris. Tujuan kedua menyelesaikan urusan peribadi hasben bersama keluarga dia yang dah lama dirancang. Yang ketiga tentunya sebab nak ziarah mak abah di kampung Sik dan Taiping. 9 haribulan, hari Jumaat malam kami bertolak balik Kuantan-Sik. Petang Jumaat tu aku buat kelas lewat petang sebab menghabiskan lecture untuk semester ni. Tu yang bertolak waktu malam. Actually aku buat kelas ganti sebab nak bercuti. Malangnya ramai student tak datang. Tapi takpelah sebab aku dah tunaikan tanggungjawab aku dan masa untuk kelas ganti yang dipilih tu adalaah hasil persetujuan bersama dengan student. 

Nyaris-nyaris aku rasa tak nak balik sebab bad mood dengan masalah PhD yang tetiba menyendat pemikiran aku sebelum aku gi lecture kelas ganti tu. Lepas habis lecture fikiran aku tambah serabut mengenangkan macam mana le aku nak overcome masalah aku.  Dah le letih dengan kerja sampai lewat petang. Tapi mengenangkan macam tak patut sangat hanya hasben ngan anak-anak je balik dengan kenduri akikah Iedris dah siap tempahan semuanya, last-last aku ikut balik jugak. Lagi pon takkan hasben aku nak urus anak-anak sendiri dengan Iedris yang masih baby. Balik lah aku ke kampung malam tu dengan cuba buat-buat lupa masalah yang ada.

Terima kasih yang tak terhingga kat mak mertua aku dan Kak Cik (kakak ipar) yang banyak membantu menjayakan kenduri akikah untuk Iedris pada tengah hari 12 Disember. Kendurinya kami buat simple je. Takde buai-buai dengan deko bunga atau props dan takde sedia goodie bag apa-apa pon untuk tetamu. Tak sempat nak fikir semua tu. Buat yang wajib je. Lagi pon untuk Ielyas n Ismael dulu pon tak buat grand. Jadinya tak adil le aku rasa kalau buat grand untuk Iedris.  Baju Iedris pon aku takde beli yang special. Pakai apa yang ada je. Dalam tak grand pon Alhamdulillah, syukur sangat catering yang mak mertua aku carikan sedap hidangannya. Tetamu yang datang aku kira sepatutnya puaslah makan hidangan gulai kambing dua ekor dimasak dengan batang pisang (gulai batang pisang adalah hidangan istimewa kenduri kendara di Sik dan Baling), ayam masak kicap, ikan pekasam, ikan kering goreng beserta ulam-ulaman kampung n sambal belacan. Hari tu saja aku sendiri makan nasik 3 kali ulang. Stress sangat gamaknya. Huhuhu.....

Kak Cik tengah masak bubur kacang hijau sebagai dessert untuk tetamu.

Iedris yang diraikan.

Khemah kenduri untuk tetamu lelaki.

Hidangan buffet dah ready untuk tetamu. Cei....muka nampak macam takde masalah je.  Dalam hati hanya Allah saja yang tahu.

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting
Bergambar kenangan dengan mak mertua sebelum majlis kemuncak bermula.

Antara tetamu yang datang.

Terima kasih sangat kepada semua tetamu yang hadir kenduri. 

Monday, December 19, 2016

Mangkuk Tingkat

Aku boleh terpengaruh nak beli mangkuk tingkat asalnya dari satu foto yg dikongsi oleh seseorang di FB. Rupa mangkuk tingkat dia sweet sangat. Kebetulan weekend minggu aku nak beli tu hasben aku plan nak bawak anak-anak gi picnic jadinya berkobar la semangat aku nak beli mangkuk tingkat yang diidamkan. Actually orang yang share foto tu dia jual mangkuk tingkat tu disamping dia jual barang deko lain. Berdasarkan pengalaman aku, orang yang jadi orang tengah ni biasanya jual lebih mahal dari harga sepatutnya. Ye la, dia meniaga kan...So aku  try le cari di Lazada. Ada rupanya jual kat Lazada. Yet still expensive. Dari info kat Lazada aku try plak cari FB penjual mangkuk tingkat tu: The Mangkuk Tingkat. Murah skit harganya compared to yang jual di Lazada, Lepas bertanya-tanya dan tawar-menawar akhirnya aku pon beli dua set. Satu size kecik dan satu size besar. Yang kecik RM42, yang besar RM60. Sekali dengan kos pos RM115. 

I like pastel colour. Sweet kan?

Material mangkuk tingkatnya bukan dari plastik tau but steel with enamel coated. Penjualnya siap bagi free sepasang sudu garfu plastik comel untuk setiap set mangkuk tingkat yang aku beli. Unfortunately, mangkuk tingkatnya sampai ke tangan aku terlewat dari hari kami gi picnic. Jadinya blom le lagi dapat merasmikan mangkuk tingkat  tu. 

Wednesday, December 7, 2016

Berkelah Di Pantai Sepat

Cuti Sekolah dah seminggu tapi kesian kat Ismael ngan Ielyas sebab depa terasa macam pergi sekolah macam biasa sebab depa kena transit di Pasti. Apakan daya. Kami berdua kerja. Kalau bawak ke tempat kerja alamatnya banyaklah kerja tak siap. Beberapa kali jugaklah dalam seminggu tu depa tanya kenapa depa kena ke sekolah padahal cikgu kata cuti sekolah. Kalau di Sheffield dulu bila cuti sekolah kan boleh main di backyard, pergi playground atau paling tidak main/melukis dalam rumah. Sayu sangat rasa hati aku ni bila depa tanya macam tu. Dah le kami selalu balik lewat sebab aku sibuk mengejar deadline kerja PhD. 

Pagi Sabtu baru ni pon aku masih gigih siapkan kerja PhD yang perlu di emel ke supervisor segera. Bermotivasikan kesiannya pada anak-anak n of course jugak sebab terbayang supervisor setiap pagi cek emel tunggu kerja aku, aku cepat-cepat siapkan kerja pagi tu jugak. Bila Ielyas bangun pagi (masa tu aku masih sibuk mengarang) aku bagitau pada dia kalau kerja mama siap cepat, boleh pergi picnic Ielyas bukan main happy lagi. Dia cepat-cepat pergi mandi dan pakai siap-siap swimming suit. Bila tengok dia pakai swimming suit aku punya pressure sudah jadi kuasa dua dan lagi gigih la aku mengarang dah tak pikir menda lain dah. Huhuhu..... Tak lama pastu Ielyas lalu plak depan aku bagitau dia dah ready dengan toys untuk buat sand castle. Pressure sudah meningkat ke kuasa tiga! Abang Ismael dia yang asalnya masih tido lepas tu pon bangun jugak dan kalut sekali bersiap bila Ielyas bagitau kata nak gi picnic. Pressure mamanya sudah jadi kuasa empat bila tengok depa berdua dah ready kat sofa bed dengan muka innocent tunggu mama siap kerja. Alhamdulillah, akhirnya sasaran kerja untuk hari tu berjaya disiapkan dan dihantar ke supervisor. Maka bolehlah memenuhi janji untuk bawak depa gi picnic.  

Dalam kegigihan kekalutan  aku buat kerja, papa depa sibuk bersiap dengan segala perkakasan nak gi picnic. Habis saja kerja aku cuma perlu bersiap diri dan tinggal masuk kereta saja lagi. Mujur dapat suami sangat memahami dan sangat membantu. 


Tak jauh pon kami gi. Di Pantai Sepat je. Dalam 10 minit perjalanan menaiki kereta dari rumah kami. Alhamdulillah cuaca pagi tu mendung elok jadi walaupon dah masuk tengah hari anak-anak masih boleh seronok main dengan selesa kat tepi pantai. Gembira sangat rasa dapat tengok Ismael n Ielyas happy hari tu. Aku pon rasa lega sikit sebab lepas stress siapkan kerja boleh tenangkan diri kejap menikmati keindahan pantai. Cewah! Bajet rehat macam kerja dah siap semuanya padahal banyak lagi menanti. Huhuhu....



Friday, October 28, 2016

Mainan Dari Jepun

Monday last week Ismael n Ielyas dapat toy baru. Hasben kirim beli kat kawan dia yang duduk di Jepun. Mainan tu asal dari sana jadi murah le kat sana. Nak beli kat Malaysia mahal sangat. Cecah ratus-ratus kalau brand new. Kebetulan ada sorang kawan kami ada conference di Jepun. So, kirim melalui kawan tu bawa balik ke Malaysia.

Kawan tu tolong belikan kat kedai jual barang second hand. Yang kagumnya walaupon jual barang second hand siap ada beg plastik sendiri dengan proper packaging.

Ni lah mainan robot Gundam yang ditunggu-tunggu

Yang ni 950 Yen. Lebih kurang RM38

Yang ni plak 500 Yen. Dalam RM20.