Tuesday, April 21, 2015

Amigos Mexican Kitchen

Tengah hari Sabtu lepas kami cuba restoren Amigos, satu restoren yang menyajikan hidangan Mexico. Tak jauh pon. Kat Sheffield ni je. To be specific, restoren tu terletak kat London Road. Dah lama dah kami tengok kawan post foto kat FB. Bukan sekali dua tapi banyak kali. In fact, masa aku first year dulu ada sorang professor siap promote restoren tu dalam kelas Fuzzy Logic yang aku pernah attend. Tapi kami tak pernah try walau pon dalam hati memang teringin nak try. Kalau tak silap tahun lepas ada le kami try gi tapi tutup la plak. Baru-baru ni ada lagi kawan tayang gambar dia n famili makan kat Amigos. Kawan tu baru je datang Sheffield tahun lepas tapi dah cuba Amigos dulu dari kami. Tak boleh jadi. Jadi Sabtu tadi hasben decide kami lunch kat Amigos.


Masa kami sampai tu restoren tu baru je bukak. Kami pelanggan pertama untuk hari tu. Sebab takde orang aku pon pulun le amik gambar. Kalau orang ramai masa tu sah takkan ada post ni. Rupa kat dalam restoren aku kira jauh lebih selesa daripada restoren halal lain yang kami pernah gi kat UK ni. Kira cantik jugak la interior dia. Tak lama lepas kami sampai, ramai jugak famili mat salleh masuk. So, aku andaikan restoren ni ada tarikan tersendiri. 



Of course le makanannya halal. Kalau tak halal konpem kami tak gi. Waiter yang layan kami tu sangat friendly n helpful. Kami nak order milk shake saiz regular untuk anak-anak dia siap bagitau ada jugak jual saiz untuk kids. Bukan setakat jimat malah just nice dengan kemampuan Ismael n Ielyas untuk habiskan.




Kat bawah ni antara apa yang kami order:

Taco tray. Yang ini aku paling suggest untuk dicuba. Sedap! 

Nachos, guacamole & fresh tomato salsa

Chicken mole burritos

Chicken chipotie quesadillas 

Chicken panini

Chocolate and banana milk shakes 

Pada pendapat aku kalau first time nak cuba elok cuba taco tray and nachos. Sebab kami rasa itu je dah kenyang untuk 2-3 orang dewasa makan. Kami order banyak sebab tak sangka taco tray tu grand yang amat hidangannya. Sudahnya yang lain-lain tu masing-masing half je kami makan. Mujur boleh tapau bawak balik. Jadi selamat la malam tu aku tak payah pikir nak masak apa untuk dinner. Hehehe.... Actually aku rasa 3 hidangan lain yang kami makan separuh tu isi dalamnya almost the same dengan salah satu atau kombinasi bahan dari taco tray. Aku rasa la.....Cuma bahan nak cover inti n hidangan sampingan yang membezakan burritos/panini/quesadillas daripada taco tray. Apa pon aku rate Amigos as not bad since restoren ni lain dari yang lain. So, dalam hati kira ada intention nak cuba lagi. Kata kawan aku, pergi kat sini terubat la jugak rindu dengan Chili's. Aku tak pernah cuba Chili's kat Malaysia jadi tak boleh nak buat comparison. 

Sebelum balik anak-anak siap dapat coklat n belon. Pandai tuan restoren ambik hati pelanggan.

Monday, April 20, 2015

Signs of Spring

Spring di UK dah sangat ketara. Sana bunga, sini bunga. Jom layan tengok bunga! Sila layan sekali gambar orang baju kaler purple yang suka bunga. Hahaha…..



































Masa spring tengok bunga memang syok. Tapi jadi tak syok pulak bila semakin ramai yang pakai baju tak cukup kain. Jenuh jugaklah nak menjaga pandangan, takut ilmu di dada yang tak berapa nak banyak ni hilang melayang. Huhuhu…. 

Thursday, April 16, 2015

Berani Dengan Ketinggian

Ismael memang suka memanjat. Malah kadang-kadang dia berani buat aksi yang aku tak sangka dia boleh buat macam yang aku pernah citer dalam post terdahulu kat sini. Di rumah dia suka panjat sofa, panjat pintu dan yang paling membuatkan aku cuak bila satu hari dia panjat ke tingkap bilik air. Bilik air umah kami kat tingkat atas dan rumah kat sini takde grill macam kat Malaysia. Jadi kalau dia buat cubaan nak panjat tingkap tu memang scary. 

Satu petang masa cuti sekolah baru-baru ni kami bawa Ismael n Ielyas ke High Hazels Park. Kat sana ada playground yang mana ada tempat main panjat-panjat dalam rupa spider web. Kami allow Ismael lepaskan gian dia nak memanjat. 




Sungguh aku tak sangka Ismael sungguh berani panjat sampai ke tali pijak paling atas. Kami laki bini ready je dari bawah. Aku purposely biar dia memanjat tinggi bila aku tengok cara cengkaman dia pada tali tu nampak kuat dan cara dia panjat nampak berhati-hati. Sikit pon dia tak nampak takut bila dah sampai di puncak.



Entah dari siapa la dia warisi keberanian macam tu. Bila aku tanya papa dia, dia kata dia pon tak sure sama ada dia dulu berani panjat tinggi-tinggi macam Ismael. Aku rasa jawapannya tak le tu. Macam tipu je kalau tak ingat benda yang hebat kita boleh buat masa kecik. Lagi pon takde sesapa pon citer kat aku kehebatan hasben dalam panjat-memanjat. Hahaha..... Aku dulu masa kecik-kecik setakat berani panjat pokok rambutan je. Itu pon demi nak petik buah rambutan paling besar dan merah. Rasa gayat tu tetap terasa terutamanya bila angin bertiup masa tengah memanjat. Kiranya aku bukanlah berani sangat dengan tempat tinggi. Tapi jangan tak tau, aku pernah ada cita-cita nak jadi juruterbang jet pejuang. Tapi cita-cita aku tak kesampaian sebab kena pangkah ngan abah aku. Huhuhu......