Friday, June 19, 2015

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan. Semoga bulan yang mulia ni memberi banyak kebaikan dan keberkatan untuk kita semua. Ini mungkin Ramadhan terakhir kami di bumi ratu sebelum balik for good tahun depan. 

Awal Ramadhan tahun ni kami berada dalam zon waktu siang terpanjang. Jadi kami kena berpuasa lebih 19 jam. Sahur kami hasben n wife cuma minum air n jamah yang ringan-ringan je. Nak makan berat masih rasa kenyang lagi sebab bukak puasa hampir kol 10 mlm. Pukul 2 dah bangun sahur yang dikira hujung waktu dah tu, memang tak makan le yang berat-berat. Alhamdulillah, tengah berpuasa cabaran lapar tu pada aku takde apa sangat. Cabaran terawikh la yang paling hebat sebab waktu Isyak kan masuk lewat. Kalau pergi masjid buat lapan rakaat, paling awal boleh balik dalam kol 11.30 malam. Itu kira kalau gi masjid yang ambik pendekatan solat Isyak awal sikit. Kalau follow 20 rakaat bertabahlah sungguh-sungguh sebab rasanya lepas kol 12 baru boleh balik. Memang kena kuat semangatlah untuk dapat pahala terawikh. 

Ketika hampir waktu berbuka puasa 1 Ramadhan semalam

Simple aje menu kami: kuih seri muka, nasi putih berlaukkan ikan pakasam dengan pajeri terung. Tapi syukur Alhamdulillah sedap sangat. Oopsss...ternampak la pulak dua kotak besar sabun. Stok sebab malas gi shopping n letak kat situ sebab takde tempat sesuai nak simpan. Situ lah yang paling sesuai.

Kelmarin, before 1 Ramadhan, kami hasben n wife bersama sorang lagi rakan seperjuangan pergi makan kat Efes restaurant, restaurant favourite kami yang terdekat dengan department kami. Saja nak tempek gambar kat sini untuk kenangan. 

Thursday, June 11, 2015

Carboot Sale

Pagi Ahad lepas kami berpeluang ke Oldcotes carboot sale setelah agak lama tak gi. Kali terakhir kami gi sebelum tu tak berapa best sebab seller tak ramai dek kerana cuaca yg masih sejuk. Sehari sebelum nak gi tu aku memang excited sangat nak gi sebab tengok ramalan cuaca menunjukkan cuaca cerah. Kerana cuaca cerah, kami menjangkakan carboot sale akan sangat meriah dengan orang menjual dan jugak orang membeli. Hasben aku siap simpan duit syiling seminggu sebelum nak gi supaya senang nak membeli. 

Kami gi awal pagi, kol 6.30 pagi dah bertolak dari rumah. Rasanya first time kami gi carboot seawal tu. Biasanya paling awal kami boleh gi dalam kol 7.30 pagi sebab hasben ada kerja nak kena buat. Lagi pon weekend biasanya kami bermalas-malasan skit nak start aktiviti. Perjalanan ke Oldcotes memakan masa lebih kurang 1/2 jam. Sebelum kami boleh parking kereta jalan agak jem sebab ramai orang nak ke carboot sale jugak. Tapi mujur jem tak jauh. Malang skit kami sampai lewat 10 minit melepasi kol 7. Jadi kena la bayar parking £1. Kalau tak jem most probably kami boleh sampai before kol 7 n hanya perlu bayar 50p je.

Seperti yang telah dijangka memang sangat meriah lah carboot sale hari tu. Penuh 3 kawasan utama dengan seller. Kami tak lalu semua lorong pon sebab banyak sangat. Yang paling best aku dapat semua beli semua barang yang aku target: flashcards untuk ajar Ismael membaca dan 3 buku citer Harry Potter untuk complete kan koleksi buku Harry Potter yang aku dah ada. Of course le dapat barang-barang lain jugak yang antaranya adalah langsir Ikea untuk bilik anak-anak kat rumah di Malaysia nanti, talam jamu air, buku-buku untuk anak-anak n album gambar (brand new) style boleh tampal-tampal dan ubat gigi Colgate untuk anak-anak jugak. Itu baru yang aku beli. Belum campur yang hasben beli. Belian dia yang aku rasa paling worth adalah beg Fred Perry yang nampak macam brand new. 

Kawasan ni biasanya hanya ada seller masa summer aje. Cer tengek yang nampak nun jauh di belakang tu kawasan carboot sale jugak tu. Besar carboot sale kat sini kalau cuaca baik. 

Biasanya dua beradik tu akan jalan ngan papa dia kalau gi carboot sale sebab depa tahu kalau gi ngan papa konpem dapat toys. 

Dua beradik seronok dapat water gun. Two water guns for 80 pence.

Ielyas masih mencari toys lagi. Biasanya Ismael n Ielyas  cari robot kecik-kecik.

 Walaupun cuaca nampak panas, tak rasa panas sebenarnya. 

 Ismael dah dapat bola boleh kecik boleh transform jadi robot dia dah puas hati. Masa ni dia dah berkali-kali ajak balik. Huhuhu.....

 Aku pon nak bergambar kenangan jugak sebab selalu gi carboot sale sibuk cari barang je, tak pikir nak ambik gambar.

 Hasben beli beg Fred Perry ni. Kebetulan dia memang tengah cari beg macam ni. Nampak macam sangat baru. Takde cacat cela. Baru £1.50. Harga pasaran lebih £30!

7 kotak baru £1. Kalau beli kat supermarket £1 satu kotak. Aku agak orang tu beli banyak tapi pastu anak dia tak suka kot tu yang dia jual.

Langsir Ikea yang sangat cute. Sepasang £3. Ni persediaan untuk hias bilik anak-anak bila balik Malaysia nanti.

Ini belian yang paling aku syok sebab aku tak perlu sibuk nak buat flashcards sendiri. Alhamdulillah jimat masa aku. 

Album gambar brand new

Kebetulan sebelah kawasan carboot tu ada ladang barli. Mula-mula aku tak perasan. Tiba-tiba aku terperasan masa angin tengah bertiup n aku masa tu berdiri kat tepi satu hujung. Aku nampak hamparan tanaman bali beralun cantik ditiup angin. Maha suci Allah, sangat-sangat cantik dan mengkagumkan. Kami sempat la ambik beberapa keping gambar. Menyesal plak aku rasa tak bawa kamera masa tu. Jadi pemandangan indah tu hanya boleh diabadikan dengan aku punya iPad camera yang tak berapa nak cantik hasilnya. Tapi ok lah daripada takde langsung. Kalau pakai kamera henpon aku lagi le tak cantik. 



Dalam kol 10 lebih baru kami bertolak balik. Seronok sungguh gi carboot sale hari tu. Terapi minda terbaik untuk kami sekeluarga ��

Monday, June 8, 2015

Surprise From Mokti

Pagi Sabtu tadi kami jemput kawan kami Hyreil dan keluarganya bersarapan pagi di rumah kami sebelum kami ke pasaraya Costco dengan depa. Actually kami tumpang pakai Hyreil punya Costco membership untuk membeli kat sana hari tu. Jadi saja ajak depa sarapan sama-sama dulu sambil niat aku meraikan kak Zu yang bakal melahirkan anak ke-4 tak lama lagi.

Tup-tup masa depa sampai tu aku dihulurkan satu kotak kaler putih. Aku memang dah dapat agak itu kotak kek sebab Kak Zu memang dikenali sebagai tukang buat kek di kalangan orang melayu kat sini. Cumanya aku heran la plak kenapa nak bagi kek. Masa kotak kek dah aku sambut depa bagitau kek tu orang jauh kirim. Aku macam blur. Tak dapat tangkap lagi sape yang depa maksudkan. Pastu kak Zu kata kek tu orang dari Perth kirim untuk Ismael n Ielyas. Aku masih blur. Lama sangat kot buat computer simulation sebelum tu sampai aku pon asyik hang macam pc aku kat universiti. Huhuhu.... Then bila Kak Zu sebut Aisyah yang kirim untuk Ismael ngan Ielyas tanpa berkias-kias lagi barulah aku tau sapa yang bagi kek tu. Indeed, memang surprise betullah! Ismael ngan Ielyas sengih-sengih syok sangat tengok kek tu. Oleh kerana aku terkejut n overwhelmed dengan pemberian Aisyah untuk si dua beradik, aku sampai tak boleh fokus nak ambik gambar kenangan. Ismael ngan ielyas pulak tak bagi kerjasama masa nak ambik gambar depa bersama kek. Jadi aku main snap la photo mana yang sempat sebab depa dah tak sabar nak potong kek tu dan ambik robot atas kek tu. Tak sabar tu bukan apa, Ismael ngan Ielyas masing-masing perasan itu kek hari jadi depa. Huhuhu.....







Mokti (Ismael n Ielyas panggil Aisyah dengan panggilan Mokti) tempah kek dari Kak Zu dengan tema robot sebab tahu Ismael ngan Ielyas suka sangat dengan robot. Mokti siap request Kak Zu supaya buatkan kek tu bukan perisa coklat sebab tahu Ismael tak suka makan coklat. 

Terima kasih banyak sangat kat Mokti sebab masih ingat n sayang kat Ismael n Ielyas. Terima kasih jaga Ismael n Ielyas, bawa depa pegi main kat park, hantar n ambik ismael from school dan ambik banyak mervellous photos dua beradik serta kami sekeluarga selama duduk dengan kami dulu. Segala bantuan Aisyah terutamanya jaga Ismael n Ielyas masa kami suami isteri ke universiti sangat-sangat membantu kami buat kerja PhD di universiti dengan senang hati. Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa Aisyah pada kami. 

Wednesday, June 3, 2015

Tisu Tandas

Tisu tandas kaler putih yang diletakkan dalam mana-mana tandas (I mean kat sebelah mangkuk tandas, bukan tisu yang dekat sinki basuh tangan) kat sini hendaklah dibuang ke dalam mangkuk tandas.  Ye....BUANG DALAM MANGKUK TANDAS. Lepas tu terus flush. Bukan buang dalam bekas tempat buang sanitary pads tu. Takde bakul sampah disediakan kat tepi mangkuk tandas tu untuk buang tisu. Tak perlu takut tersumbat sebab tisu tandas kat sini memang direka untuk boleh di flush. 

Ramai orang Malaysia tak tau ok! Macam mana aku tau ramai orang Malaysia tak tau? Sebab dah banyak kali aku tengok bila ada event untuk masyarakat/pelajar Malaysia tandas terdekat akan penuh dengan tisu tandas dalam tempat buang sanitary pads sampai melimpah ruah ke lantai. Sampaikan baru-baru ni satu toilet dekat fakulti aku ada letak note (sila rujuk gambar). To be honest, aku rasa nota ni sebenarnya ditujukan terutamanya kepada orang Malaysia. Maybe orang yang letak note ni tak tau pon orang mana yang dok sumbat tisu tandas dalam sanitary bin tu.  


Nota kaki: 
Aku sendiri tak pasti sama ada tisu tandas kat Malaysia boleh buang dalam mangkuk tandas atau tak. Rasa macam tak boleh je sebab selalu aku tengok tisu tandas akan remain terapung je, mengikut pengalaman aku sebelum datang UK le.

Wednesday, May 27, 2015

Pink Roses In The House

Currently our dining room is decorated with a bouquet of pink roses. Beli dari Lidl dengan harga £2 sejambak. Alhamdulillah dah lebih dua minggu tapi masih bertahan elok. 


Monday, May 25, 2015

Bluebells

Sabtu pagi baru-baru ni kami sekeluarga ambik kesempatan buat satu sesi fotografi dengan hamparan bunga bluebells. Sesi fotografi ni adalah satu perkara dari my wish list things to do this year. Bukan tak pernah ambik gambar dengan bunga bluebells sebelum ni. Pernah. Saja nak tambah koleksi our very best moments selama berada di UK n of course paling penting nak nikmati keindahan jutaan bluebells yang hanya muncul sekali dalam setahun. 

Bunga bluebells kat tempat kami gi ni kat Sheffield ni je n masih terpelihara keasliannya which are the real English bluebells. Apa maksud aku asli? Di sesetengah kawasan, english bluebells ni ada yang telah terhibrid dengan species bluebells lain yang membuatkan warna bunga yang telah terhibrid menjadi purple muda. Yang purple muda tu lawa jugak tapi tak terlawan dengan kecantikan English bluebells. Aku ada gambar nak tunjuk contoh jenis hibrid tu tapi kalau sempat n teringat aku buat satu post lain nanti.









Thursday, May 21, 2015

Kuih Akok Mudah dan Sedap

Sebelum datang UK tak pernah terjangkau dalam fikiran yang aku boleh buat kuih akok. Mana taknya, aku membayangkan kalau nak buat kuih akok kena masak pakai dapur kayu dengan bara api kat bahagian atas kuih supaya kuihnya sedap. Lagi pon kat Malaysia semua boleh beli dan memang tak buatlah dengan andaian nak buat kuihnya susah, ditambah lagi dengan takde fasiliti untuk membakar kuih. Rupanya tak pakai dapur kayu pon boleh buat kuih akok sedap. Pakai oven pon boleh n in fact jauh lebih mudah.

Tak perlu pakai acuan tradisional pon. Aku pakai muffin tray. Aku ikut resepi kuih akok dari sini. Sukatan yang diberi dalam resepi tu just nice. Kalau yang biasa aku beli di Malaysia too oily, yang aku buat guna resepi tu kurang sikit kandungan minyaknya. I like it that way!

Ismael n Ielyas excited nak tolong. Aku kasi chance depa sapu minyak kat muffin tray. Oh ye, yang carpet dekat lantai itu bukan lap kaki ye. Itu semua adalah carpet tak ajaib untuk melindungi lantai dapur yang sangatlah sejuk. Tragis sikit carpet kami. Macam-macam saiz dan rupa. Huhuhu....

Aku ratakan sapuan minyak yang dah anak-anak buat.

Tadaa.....Inilah rupa kuih akok aku yang dah siap dimasak