Wednesday, May 4, 2016

Butik Muslimah Online Pilihan 2016

Skang ni aku suka jugak beli baju secara online sebab:

  • tak perlu berjalan dari satu tempat ke satu tempat. 
  • biasanya bila kita beli online ada lebih banyak pilihan. 
  • ada sesetengah design, warna dan jenis kain yang kita nak belum tentu ada kalau cari di kedai. 

So, untuk rujukan diri sendiri di masa hadapan  dan juga sebagai perkongsian untuk sesapa yang suka atau nak cuba beli baju muslimah secara online bolehlah ke website yang disenaraikan di bawah.


PELBAGAI:

Anggun Zara - aku pernah beli banyak kali shawl dari sini. Servis dan barang tip top.

Radiusite - Aku pernah beli 2 shawl dari sini. Material n kualiti kain puas hati but a bit pricey.

Marshmallow Scarf - aku pernah beli shawl dia di festival Mood Republic Tour Pahang. Puas Hati

Zawara - Aku pernah beli dua pasang dress dia. Cantik dan harga reasonable compared to kebanyakan butik online yang lain.

Poplook - Semua baju yang aku beli dari sini adalah dari kain chiffon. Harga reasonable dan kualiti jahitan kemas

Love to Dress - Apparels dia banyak yang simple, polos dan gojes. Tapi harga tidak mampu milik (untuk aku la....). Ramai bloggers terkenal beli dari jenama ni.

Jannah Noe 

Bella Ammara

Shawl for you

Sugarscarf

Imaan Boutique

Minimalace

Fana Couture

Losravelda

Rayyan Haya'

Jelita Sara

Sincerely by Us

Jubah Souq - ada apparels untuk lelaki

Rina Salleh Clothing

Qaira Hijab

Cattleya Couture

Button My Buttons

Carya Zara

Al-humaira Contemporary



SHAWL/TUDUNG /SCARF:

Naelofar Hijab - cantik dan simple tapi mahal maybe sebab jenama milik artis popular

Tuesday, April 26, 2016

Suami Ku Viva

16/2/2016 (Selasa) hari bersejarah buat suami tercinta kerana akhirnya dia telah menjalani viva dengan jayanya. Alhamdulillah, viva dia aku kira melalui jalan mudah. Pukul 1.15 petang mula dan berakhir secara rasminya lebih kurang pukul 3.15 petang. So, ambik masa dalam 2 jam saja. Aku mula-mula estimate maybe ambik masa dalam 3-4 jam. Aku agak terkejut bila kol 3 lebih hasben dah tepon sementara menunggu examiners making conclusion and decide the result. Masa tu aku kat opis aku, apa lagi....buat kerja aku la sebab tak siap lagi kan. Lepas dia tepon tu kalut lah aku ke bangunan di mana viva berlangsung. Masa jalan ke sana rasa happy sangat dan rasa nak menangis pon ada (walaupun bukan aku yang viva. Huhuhu....) sebab dah dengar sirna berita gembira. Sampai kat luar bilik viva, aku curi-curi dengar one of the examiners mengulas. Alhamdulillah, konpem, Phd dalam genggaman dengan minor correction. Hasben aku kata tak ada killer question dan dia rasa dia boleh jawab semua pertanyaan examiners dengan baik.

Posing dulu sebelum gi viva. Kami sebenarnya nak gi health center dulu sebab aku ada appointment dengan midwife pagi tu. Hasben masih sempat temankan sebelum kami bergerak ke universiti.

Kena scrap ais kat cermin kereta dulu. 

Dah ready nak ke bilik viva.

Sementara menunggu examiners and supervisor datang.

Lepas sesi viva berakhir secara rasminya, hasben aku mintak kebenaran untuk ambik gambar kenang-kenangan dengan examiners dan supervisor dia. Dia pon panggil la aku dan salah sorang kawan kami (hyreil) yang jugak menunggu di luar supaya masuk ke bilik tu.  Tak lama pastu supervisor hasben aku pon bersungguh suruh kami masuk. Hyreil memang purposely datang sebab hasben aku mintak dia tolong jadi cameraman. Hehehe....Aku sebenarnya serba salah nak masuk sekali. Tujuan utama aku terpacak kat situ sebab aku nak menjadi antara orang pertama yang ucap tahniah kat suami aku, bukan datang nak bergambar. Huhuhu.....

Kenapa aku segan nak masuk? Sebab internal examiner tu adalah supervisor aku! Dah lama jugak aku tak jumpa dia. Jadinya rasa serba salah yang amat. Huhuhu.....

Dari kiri: Internal examiner (supervisor aku), supervisor, hasben aku, aku, external examiner.

Teringat 3 minggu sebelum hasben aku viva, dengan senang hatinya dia enjoy borak kat FB, wassap, tengok movie, pergi sana sini n siap buat kerja part time hantar yellow pages. Aku pulak tumpang risau masa tu. Seminggu sebelum viva baru nampak belek thesis bersungguh skit. Itu pon aku rasa macam dia baca gitu-gitu je (itu aku rasa la....). But then I guess he really knows what was his research is all about.

Patutnya lepas dia viva tu kami laki bini patut raikan kejayaan dia. Malangnya aku ada ba.....nyak kerja jadi lepas tu aku balik semula ke ofis sambung kerja. Hasben aku pon ikut sekali teman aku habiskan kerja kat ofis.

Kawan-kawan tolong doakan untuk aku plak ye....Ntah bila la turn aku nak habis PhD plak. Kami skarang dah berada di Malaysia. Dah balik for good dan dah kembali bertugas. Dan tanggungjawab aku ma....kin banyak. Serabut!

Thursday, January 21, 2016

Brussels Sprout

Brussels sprout adalah sejenis sayur yang rupanya macam kubis tapi dalam saiz miniature. Perkataan "Brussels" pada pangkal nama sayurnya dipercayai kerana sayur ni berasal dan mula popular di Brussels, Belgium.

Aku first time tengok Brussels sprout kat UK. Kat Malaysia mungkin ada jual tapi aku tak pernah sedar kewujudannya. Walaupon dah lebih 3 tahun aku duduk UK, aku tak pernah rasa sebab aku tak sure nak masak apa tapi aku agak rasanya mungkin macam kubis kot. 

Brussels sprout dijual sama ada dalam bentuk sebiji-sebiji atau bertongkol dengan pelepahnya. Ada kaler purple dan hijau. Yang purple tu kira versi special la. Murah saja. Kalau satu paket (bukan bertongkol) boleh makan 4-6 orang tak sampai £1. Jangan darab ye...Kira murah la dengan nilai duit kat sini. 

Dalam resepi mat salleh yang pernah aku tengok kat magazine dan tv, Brussels sprout ni depa masak dan hidang dalam pinggan seketul-seketul macam rupa asal atau potong belah dua. Minggu lepas aku tertengok satu rencana kat tv dan baru sedar rupanya aku pernah bergambar di ladang Brussels sprout di Lincolnshire dua tahun yang lepas. Tapi masa tu aku tak tau pon sayur apa. Ada banyak ladang macam-macam sayur di Lincolnshire. Masa tu kami dalam perjalanan ke Great Yarmouth.

Pokoknya unik. Kubis mini tu boleh nampak ada pada batang pokok kalau close up. Masa tu serius aku tak perasan sebab tersembunyi dengan daun pokoknya yang besar-besar. 

Pokok yang aku jumpa ada yang menjangkau paras pinggang aku. 

Tuesday, December 22, 2015

4 Musim Kan Ku Rindu

Spring

Summer

Autumn

Winter

Lokasi pemandangan kat atas adalah di lorong di mana rumah sewa kami tinggal sekarang. Pokok dalam gambar sebelah kiri tu pokok cherry blossom, one of my favourites especially during spring. Sayangnya aku tak berkesempatan nak snap photo untuk autumn masa daun pokok tengah sarat dengan warna kuning dan jingga keemasan.

Skang ni selalu terasa sayu bila tengok pemandangan kat sini di mana-mana. Sangat terasa masa kami di sini kian singkat bila sibuk dengan PhD. Syukur Allah beri nikmat pada kami merasa kehidupan di sini biar waktu susah dan senang kerana segalanya adalah pelajaran, pengalaman dan kenangan yang sangat bermakna untuk kami sekeluarga. 

Monday, December 21, 2015

Marshmallow Dari Cikgu

Rabu minggu lepas ada christmas workshop kat nursery Ielyas. Pastu ada satu aktiviti ni cikgu nursery tolong buatkan christmas treat berupa marshmallow campur serbuk coklat yang diletak dalam bekas plastik cone macam plastik isi popcorn tu. Pastu cikgu tolong hias skali dengan 2 biji mata dan hidung kat plastiknya. Comel dan nampak tempting la untuk budak-budak. Mak budak pon teringin jugak tapi apa boleh buat, bukan untuk mak budak. Huhuhu.....

Masa cikgu dok buat tu tetiba aku rasa musykil plak dengan marshmallow tu sebab aku x pernah jumpa ada jual marshmallow yang halal/suitable for vegetarian selain dari brand Cadbury. Itu pon yang brand Cadbury tu dulu je halal. Skang dah tak halal. Cikgu yang membalut tu cikgu mat salleh. Tetiba rasa was-was plak masa tu padahal dalam kepala aku ada gak terpikir, cikgu mestilah sensitif dengan hal tu sebab ramai budak muslim. Tapi risau jugak kot-kot cikgu terlupa. Jadi aku pon tanya la jugak. Alhamdulillah, cikgu tak pernah lupa. In fact yang menguruskan pembelian marshmallow tu cikgu muslim yang jugak merupakan ketua guru untuk budak-budak Foundation Stage (FS1 and FS2).

Pastu aku tanya la cikgu yang beli tu kat mana dia beli marshmallow tu sebab anak-anak aku suka sangat makan marshmallow tapi aku x pernah jumpa yang halal dan saiz besar-besar jual dalam packaging. Kalau jual kat supermarket semua yang aku jumpa ada pork/animal gelatin yang tak halal. Kalau kat kedai runcit Pakistan ada la jual yang halal tapi tak rasa macam marshmallow sangat dan dalam paket kecik-kecik dengan saiz marhmallow nya pon kecik je. Kalau untuk anak aku, beberapa kali ngap je dah abis. Yang cikgu sediakan untuk christmas workshop tu marshmallow nya besar-besar. Cikgu kata sebenarnya husband dia yang tolong belikan. Dia kata nanti dia tanyakan kat husband dia.

Lepas aku tanya tu esoknya giliran papa Ielyas yang hantar Ielyas ke nursery sementara aku hantar Ismael ke kelas dia. Masa husband aku hantar Ielyas tu cikgu suruh tunggu kejap. Husband aku ingatkan cikgu suruh tunggu untuk bacakan buku cerita untuk anak sebab biasnya hari Rabu adalah hari membaca bersama anak. Lepas baca dia pon terus keluar. Lepas aku hantar Ismael kebetulan hari tu aku pilih untuk lalu kat depan nursery. Rupanya cikgu Ielyas tengah tunggu aku depan nursery sambil pegang sebungkus marshmallow. Dia bukan saja bagi info kat aku kat mana aku boleh beli marshmallow tu tapi dia bagi sekali sebungkus marshmallow. Oh, sungguh aku  terharu. Bila aku bagitau kat husband cikgu bagi marshmallow, barulah husband aku dapat pick up rupanya cikgu suruh dia tunggu tu sebab nak bagi marshmallow tapi papa Ielyas yang mithali tak paham. Huhuhu.....

Inilah marshmallow pemberian cikgu Ielyas. Kat belakang bungkusannya ada tulis halal.

Oleh kerana aku dan husband terus ke universiti lepas hantar anak-anak ke sekolah, bungkusan marshmallow tu aku bawa sekali. Balik dari universiti aku tunjuk kat Ismael ngan Ielyas. Depa sangat excited dan senyum sampai telinga. Kalut depa suruh aku bukak bungkusannya. Lepas bukak tu aku sempat le rasa seketul dan aku pon naik ke tingkat atas rumah gi salin baju. Bila aku turun, dah abis dah si dua beradik makan. Tinggal plastik je. Huhuhu....

Nota kaki:
Masih ingat lagi masa aku balik Malaysia kejap aritu sebab abah aku tak berapa sihat, aku sempat la curi masa dalam kepenatan jet lag dan panas Ramadhan cari ole-ole nak bawak balik ke UK untuk anak-anak. Antaranya ialah marshmallow. Sampai UK aku catu marshmallow tu sebab x banyak mana. Si dua beradik dapat la makan beberapa kali. Kalau tunjuk semua, sah-sah sekali hadap je. Sadis....Huhuhu.....

Thursday, December 17, 2015

Persembahan Kedua Ismael Di Sekolah

Sempena nak Krismas tak lama lagi, pihak sekolah telah anjurkan satu persembahan semalam (15 Disember). Ismael dah ada pengalaman buat persembahan tahun lepas (tahun lepas punya cerita kat sini). So, tahun ni experience kedua untuk Ismael. Tahun ni pihak sekolah jual tiket untuk tengok persembahan £1 per tiket berbanding 50 pence for last year. Hanya boleh beli 2 tiket untuk setiap murid dan boleh pilih nak tengok persembahan waktu pagi atau tengah hari. Kiranya semalam depa kena buat persembahan dua kali. Kami pilih untuk tengok waktu pagi sebab lepas hantar dia gi school, boleh terus tengok persembahan dan lepas tu boleh terus ke universiti. 

Kalau tahun lepas Ismael jadi biri-biri dengan appearance pak pacak (huhuhu...) sekejap sangat macam tak sampai 15 saat (he made me proud though), tahun ni Ismael jadi Twinkle Little Star dan ada buat gaya bintang kelip-kelip pakai tangan. Cuma masa part dia tu patutnya dia kena menyanyi sekali lagu twinkle little star, dia jadi panik atau malu kot, dia hanya buat gaya saja. Masa dia berdiri sambil buat gaya dengan agak bersungguh tu aku rasa terharu sangat sampai bergenang air mata, tapi mujur tak meleleh. Kalau tak buat malu saja sebab terover. Huhuhu......Walaupon Ismael tak menyanyi masa part dia, dia join menyanyi memeriahkan nyanyian choir untuk persembahan part orang lain yang sebelum dan selepas part dia. 

Ismael tunjuk macam mana gaya persembahan yang dia kena buat

Christmas performance kali ni nyanyiannya kurang mantap sebab persembahan hanya melibatkan murid Key Stage 1 (KS1) iaitu murid Foundation Stage 2 dan Year1-Year 2. Performance murid KS2 (Year 3-6) buat asing. Performance tahun lepas combine semua jadi nyanyian lebih bertenaga dan harmoni sebab budak besar lebih pandai nyanyi dan fokus. Apa pon kesungguhan dan cubaan budak-budak tu lebih bermakna dan kami tetap terhibur. Bagusnya tahun ni lebih banyak budak ditampilkan pakai costume baru pelbagai watak, maybe sebab tahun ni ada bajet n arahan head teacher kot. Tahun lepas sekolah Ismael takde head teacher. Dalam banyak-banyak costume, antara yang kelakar adalah reindeer costume yang mengepalai kereta santa clause sebab kat hidung costume tu ada lampu kaler merah berkelip-kelip. Masa budak tu kena bangun buat persembahan pak pacak tu ada sorang cikgu tolong picit button bagi hidungnya berkelip dan budak tu dengan tak sengaja terseronok tengok hidung tu sampai juling mata dia. Aku plak tengok sampai seronok terketawa macam like other parents yang jugak perasan benda yang sama. Tapi pastu aku cepat-cepat control sebab risau plak kang nanti reindeer tu nangis. Hahaha.....

Rupa dewan persembahan. Simple je. Takde keluar modal untuk props pon. In fact takde pentas pon macam typical school hall yang kita ada di Malaysia.

Budak-budak dah mula masuk bersedia nak buat persembahan.

Dewan dah mula penuh dengan budak-budak. Ismael tengah berjalan, yang pakai costume bintang, dua dari kiri.

Encik pemain piano yang dijemput khas oleh pihak sekolah untuk mengiringi nyanyian persembahan. Tak pasti sama ada berbayar atau volunteer. 

Macam biasa, kami tak dibenarkan ambik gambar masa performance. Cikgu-cikgi berdiri keliling dewan, so memang tak boleh curi-curi ambik gambar. Kami hanya boleh ambik gambar anak masing-masing je lepas selesai performance. Sebelum performance, hasben aku ada le jugak ambik gambar tapi lepas tu kena tegur ngan sorang cikgu. So, gambar-gambar kat atas yang nampak orang lain tu semuanya diambil sebelum kena tegur dengan cikgu. 

Bergambar kenangan ngan anak kawan yang jugak buat persembahan. Before kami nak ambik gambar tu head teacher siap intai kat kami sebab takut kami ambik gambar budak lain tanpa kebenaran. Kawan aku siap explain kat head teacher tu yang kami nak ambik gambar anak-anak kami je.

Thursday, November 12, 2015

Tiru Gaya Model

Masa tengah tungu tram nak ke universiti ada sorang mamat ni teingin benor nak jadi model. Saban hari dok tengok poster kat tram stop tu, hari ni tetiba dia terasa macam nak test sama ada boleh atau tak jadi model. Hahaha.....

Nama model baru ni Fur Gilets. Boleh sign contract dengan dia ni dengan perjanjian bernilai serendah £20 setahun. Hahaha.....Ada bran?

Nota kaki: Ini entri orang tengah pening. Saja untuk suka-suki.