Friday, December 19, 2014

Mini Power Bank

Bila gi Lidl nak beli barang dapur/tidbits/susu/buah/roti, aku n hasben suka jugak tengok-tengok barang bukan makanan kat situ. Lidl selalu aje ada barang baru setiap kali kami gi. Jumaat last week terjumpa satu power bank saiz mini. Masa tu terfikir dah sampai masanya aku ada mini power bank yang convenient untuk letak dalam handbag. Hasben aku ada beli satu dari Malaysia tapi itu dia punya le. Kalau aku nak gi mana-mana dan macam perlukan power bank dia akan suh bawak yang dia punya tu. Tapi macam tak brapa best nak bawak sebab berat (takde le sampai sekilo tapi kategori berat la). Sometimes kami dua-dua nak pakai tapi bendanya satu je.

So, bila dah jumpa satu yang nampak ok aku pon tanpa fikir panjang beli satu. Harganya pon taklah mahal sangat, £6.99. Small n very light, just about 7g. I really like it!





Nota kaki: 
Tahukah korang power bank sebenarnya dicipta oleh seorang lelaki dari China. Bila orang tahu dia telah berjaya cipta suatu alat yang boleh menyimpan tenaga, ciptaan dia sangat-sangat dikehendaki. Dan power bank yang pertama keluar dijenamakan sebagai Pineng. Bukan "pinang" di belah dua dalam bahasa tu. Memang ejaan dia P.I.N.E.N.G.

Thursday, December 18, 2014

Persembahan Pertama Ismael Di Sekolah

Semalam Ismael terlibat dengan satu persembahan kat school sempena krismas. Asalnya aku tak tau pon Ismael akan buat persembahan. Ismael tak bagitau apa-apa pon kat kami. Aku rasa dia tak faham pon yang dia akan buat persembahan jadi sebab tu kami tak tau. Satu hari (last week) dia balik dengan sticker tertulis perkataan "sheep" dekat jaket dia. Aku ingatkan depa ada main game n dia kena jadi sheep. Esoknya dia balik dengan sticker lain, jugak tulis perkataan sheep. Aku ingat depa main game yang sama lagi. Hari berikutnya sekali lagi dia balik dengan sticker "sheep".  Lepas 3 kali dia balik dengan sticker "sheep" kat baju tetiba baru aku terfikir maybe dia akan buat persembahan untuk krismas. Aku pon check list of activities yang dibuat di school sempena krismas yang cikgu dia bagi few weeks ago n booommm! Nampak list akan ada christmas performance on Wednesday (17/12). Hari Selasa aku suruh hasben aku tanya kat teacher dia. Betul telahan aku. Memang Ismael akan buat persembahan dengan semua kawan-kawan sekelas dia. Mujur le tanya. Kalau tak kami terlepas la nak tengok satu hari bersejarah untuk Ismael. 

Untuk gi ke persembahan tu kami kena bayar tiket sorang 50 pence, Ada dua kali persembahan kol 9.15  pagi dan 1.45. Kami boleh pilih salah satu dan kami ambik yang pagi sebab lepas hantar Ismael masuk kelas boleh terus tunggu persembahan. 

Tiket untuk tengok persembahan. 

Rupanya bukan kelas Ismael je yang terlibat ngan persembahan. Banyak kelas terlibat. Aku rasa macam lebih 100 orang budak buat persembahan serentak termasuklah Ismael yang memainkan peranan sebagai sekor sheep. Sebenarnya yang buat persembahan lebih ramai dari penonton sebab bukan semua ibu bapa datang. Maybe ada ibu bapa yang tak tau sebab kami pon nyaris-nyaris tak tau. Tiket untuk persembahan sebenarnya limited atas dasar keselamatan sebab dewan persembahan tak besar mana. Mujur jugak kami beli tiket cepat. Kalau lambat ntah-ntah tak dapat gi. Mujur jugak kami masuk dewan cepat. So, dapatlah spot yang kira ok jugaklah untuk tengok persembahan.

Actually Ismael punya part sekejap sangat. Dia just naik pentas tayang muka n pastu habis. Peranan dia jadi lebih sekejap  bila kawan dia lambat naik pentas n dia pi tunggu kawan dia tu. Takpelah, kira ok lah tu. First experience untuk dia.    

Sayang seribu kali sayang kami tak dibenarkan ambik gambar semasa persembahan. Patutnya bagi la chance nak amik gambar. Event kenangan untuk anak-anak dah besar nanti tu. Tak pastilah aku apa yang ditakutkan sangat sampai tak bagi ambik gambar. Kawan-kawan aku yang anak depa skolah kat beberapa sekolah lain pon sama tak dibenarkan ambik gambar. Sebelum persembahan cikgu dah siap remind awal-awal tak boleh ambik gambar.

Bukan tu saja, cikgu jugak siap maklumkan exit n assembly area untuk kecemasan. Aku rasa skolah kat Malaysia kalau panggil ibu bapa untuk hari penyampaian hadiah tak pernah bagitau exit kecemasan. Ikut pengalaman aku le. Memang berhati-hati sungguh sistem kat sini. Sayang lagi sekali Ielyas tak dapat tengok persembahan abang dia. Ielyas stay kat nursery. Dah balik baru aku terfikir sepatutnya kami mintak kebenaran kat teacher Ielyas untuk bawa dia skali tengok persembahan abang dia sebab next time blom tentu ada peluang lagi.

Ibu bapa hanya dibenarkan ambik gambar selepas persembahan dan itu pon hanya dengan anak masing-masing saja. So, aku hanya ada gambar-gambar kat bawah ni je la sebagai kenangan. 




However, aku salute usaha cikgu-cikgu yang latih budak-budak buat persembahan tu. Depa boleh manage satu persembahan dengan duration 1/2 jam tanpa henti melibatkan lebih seratus pelajar serentak. Budak-budak pulak semua menyanyi elok je ikut mainan piano live. Takde kedengaran suara yang nyanyi tercepat atau terlambat. Banyak lagu pulak tu.

This coming Friday sekali lagi kami akan ke school untuk tengok turn Ielyas plak untuk buat persembahan. Selain tu akan ada aktiviti untuk parents n anak hias biskut n buat some artwork. Harapnya boleh snap photos yang lebih significant.

Wednesday, December 17, 2014

Ismael n School Homework


Walaupon Ismael gi skolah, dia takde school homework yang spesifik nak kena buat. Ada le sekali masa cuti skolah seminggu aritu cikgu dia bagi homework tapi itu pon macam tak ditekankan. Teacher dia cuma mintak depa berlatih Phonics guna iPad (aps untuk Phonics tu ada rekod untuk teacher observe) n baca buku setiap hari. Itu pon bukan wajib. Walau pon tak wajib buat tapi ada la jugak rasa stress untuk aku bila teacher dia bagi report kemajuan dia. 

Ismael berlatih tulis nama. Nama dia dah boleh dah. Kena latih dia tulis nama dia sekali dengan nama papa pulak

Alhamdulillah, bab nombor-nombor Ismael nampak cepat pick up. Dia dah boleh tulis nombor satu sampai sepuluh dengan bantuan teacher ajar dia kat school je. 
Aku try sedaya yang mampu untuk observe Ismael buat homework dia. Dah letih buat kerja sebagus manalah sangat yang aku mampu. Bila dah letih-letih mudah tak sabar. Bila letih sangat aku cuba elakkan observe dia belajar phonics. Kang takut dia kena marah. Kadang-kadang kesian jugak kat Ismael sebab dia kecik lagi tapi dah nak kena buat kerja skolah. Aku dulu masa baya dia kerjanya hanya makan, minum n main je. 

Selalu bila dia nak gi skolah aku pesan suruh concentrate masa teacher ajar phonics. Takpelah Ismael....harapnya buat masa ni anak mama boleh pandai sendiri lebih banyak tanpa mama n papa perlu observe. Kesian nak pressure dia n malas jugak nak tambah pressure kat diri sendiri. 

Semoga Allah terangkan hati Ismael n Ielyas dalam menimba ilmu dunia dan akhirat. Amin.

Tuesday, December 16, 2014

Tennis Tots Untuk Anak-Anak

Tennis Tots ni sebenarnya satu program belajar tenis untuk budak-budak umur 2-6 tahun yang diadakan di serata UK. Kebetulan ada sorang coach untuk program tu sorang Malaysian yang tinggal di Sheffield. Kalau tak silap, kami dah dengar pasal kelas tenis nak diadakan untuk budak-budak dalam pertengahan tahun tadi lagi. Masa raya haji lepas barulah coach tu edar promotion leaflet pasal Tennis Tots tu. Finally, bulan September Isamel dan Ielyas dah mula belajar tenis. 

Hasben aku memang minat main tenis. Jadi kalau boleh dia nak berkongsi minat tu dengan anak-anak. Kebetulan ada program Tennis Tots, kami pon register anak-anak untuk join. Coach tu memang terror main tenis dan berpengalaman dalam tennis coaching. Dia punya profile boleh tengok kat sini. Bila tengok profile dia tu kami memang terus interested n hasben akulah yang paling excited mengalahkan anak. Hahaha...... 

Aku mula-mula macam tak berapa yakin. Boleh ke budak sekecik Ismael n Ielyas nak main tenis. Jangankan nak main, yang lebih aku tak yakin, boleh ke depa belajar tenis, boleh faham arahan ke depa nanti dan boleh ke depa buat apa yang coach suruh.

Ini masa first introduction session to Tennis Tots. Coach nya yang pakai baju Gap. Budak laki baju biru sebelah dia tu anak dia, Adam namanya. Sayangnya 2 budak perempuan anak doktor (tudung biru) tu tak datang dah lepas tu. 

Coach tengah demo apa nak kena buat

Moga-moga anak mama jadi pemain tenis hebat yang soleh

Alhamdulillah, lepas hampir 3 bulan sertai Tennis Tots programme Ismael ngan Ielyas dah mula menunjukkan kebolehan main tenis. Bila hari Sabtu je, cakap je kat depa nak gi main tenis masing-masing kalut bersiap nak gi. Tenis kiranya adalah antara perkara yang menjadi aktiviti kegemaran depa di hujung minggu selain gi carboot (mana tak sronok, setiap kali gi mesti dapat toy!)

Program Tennis Tots memerlukan sokongan padu ibu bapa. Tolong kutip bola tu perkara biasa. Masa ni la jugak sebenarnya orang macam aku yang jarang-jarang bersenam boleh nak bakar kalori lebih sikit daripada hari lain. Huhuhu.....

Oopppsss.....ini bukan hoki sayang

Coach tengah bagi kata-kata semangat. Lepas latihan akan dapat sticker. Budak-budak pon syok le. Inilah 5 orang pemain cilik yang selalu setia datang latihan. 

Ini sbenarnya masa 2nd session pengenalan kepada Tennis Tots. Masa ni buat di High Hazel Park. Ada masa buat indoor, ada masa buat outdoor.

Petang tadi adalah sesi terakhir belajar tenis untuk winter term. Insha Allah, kata coach hujung Januari tahun depan kelas akan bersambung balik. 

Tengah buat salah satu rutin latihan untuk sesi belajar terakhir tahun ni

Dapat sijil sebab berjaya complete this term programme

Ini plak sijil Ielyas

Antara sticker yang dapat dikumpul

Insha Allah, balik Malaysia nanti kami cadang nak Ismael n Ielyas continue belajar main tenis. Manalah tau boleh jadi pemain muslim pertama dalam top 5 world ranking. Hahaha.....berangan tak ingat.


Nota kaki:
Adam anak coach tu yang baru umur 7 tahun giler pandai main tenis! Bila anak dia demo main tenis ngan ayah dia memang ada gaya pemain tenis profesional. Duduk kat sini anak dia dok lawan tournament sana sini sentiasa menang. Mat salleh semua kagum. Kira macam Rafael Nadal masa depan untuk Malaysia lah. 

Monday, December 15, 2014

Shopping Barang Rumah Dengan Penjimatan

Dah lama juga sebenarnya kami tak shopping barang rumah (mostly barang dapur) secara besar-besaran. Lepas peti ais dan kabinet dapur hampir kehabisan stok kami decide untuk shopping pada hari Jumaat lepas. Kenapa hari Jumaat? Hari Jumaat rasa macam hari tak kelam kabut sangat sebab hari Sabtu dan Ahad last week kami ada plan lain. Jadi Jumaat adalah hari terbaik sebelum stok yang ada akan buat aku buntu nak masak apa. Lagi pon hari Jumaat jugak adalah hari biasanya Asda kat sini top up stok barang fresh dan baru ke rak. Ia jugak bermakna hari ada lebih banyak pilihan untuk sayur dan buah dengan reduced price. Untuk penjimatan berganda kami tak beli semua benda di Asda. Mula-mula kami shopping kat Lidl and then baru ke Asda. 

Inilah Lidl. Nampak macam biasa tapi harga luar biasa.

Masuk-masuk Lidl disambut deretan fresh flower bouquets. Yang kat deretan paling atas tu cuma £2 sejambak.  

Supermarket kat UK mostly bersih-bersih. Bukan setakat bersih, takde bau yang tak best macam supermarket X dan Y di Kuantan walaupon ini kira tempat shopping kelas bawahan.

Kami selalu beli buah dan sayur di Lidl. Biasanya sayur yang takde jual kat sini je kami beli kat tempat lain.

Limau bali pon ada jual

Tengah check ingredients. Walaupon suitable for vegetarians still kena check sebab takut ada alcohol.

Cari yogurt kat sini sebab anak-anak suka sangat makan yogurt. Untuk 12 cups baru £1.29. Jangan le convert ke RM. Dengan nilai mata wang kat sini £1.29 untuk 12 cups memang sangat murah.

Zon tengah di Lidl adalah zon bahaya sebab banyak barang bukan makanan yang best-best. Sila lalu cepat-cepat. Tapi kami selalu jer tertarik nak pi tengok. Macam ada besi berani.

Encik suami teringin nak makan salmon. Dia yang nak masak. Masak ala-ala Jamie Oliver yer abang.....

Semua supermarket di UK ada display detail price untuk kita buat comparison dengan barang lain yang sama atau serupa. Jadi kita boleh tau yang mana lebih murah dan patut kita beli.

Untuk semua ni jumlahnya £57.43. Harga dah skali dengan VAT. Kalau tolak harga 2 buku dan satu power bank harganya baru £36.46. Kalau kat Malaysia buku saja aku rasa paling kurang dah RM100. Kalau semua-semua kat atas tu mau RM200. Itu blom masuk GST!

Bukti pembelian di Lidl.

Haa....Inilah Asda. Ini sebenarnya salah satu Asda yang ada di Sheffield, yang paling dekat dengan rumah kami, Selain tu kat sini ada supermarket Tesco, Morisson, Sainsbury, The Cooperative.Some brands ada lebih dari sebuah di Sheffield. Betapa banyaknya pilihan, Parking sangat mudah kat sini walaupon weekend. Seingat aku kami tak pernah menunggu parking. Kalau kat Giant Kuantan bila weekend je pusing 3 kali pon blom tentu lagi boleh dapat parking.

Deretan jambangan bunga yang dijual di Asda

The other side of flower bouquet line. Ini pemandangan biasa di mana-mana supermarket di UK terutamanya supermarket besar. Nak krismas nanti mesti lagi banyak.

Aku tengah pilih fruits n vegs with reduced price. Banyak yang masih elok-elok. Aku hanya ambik dari sini untuk kegunaan dalam masa terdekat je. Kalau nak guna lambat lagi kena beli dari rak harga biasa.

Inilah rupa tempat jual ikan kat Asda. Lawa je dia susun ikan kat atas rak tu. Tapi ikan jual kat sini taklah sesegar ikan yang di jual kat pasar Malaysia. Bab ni UK kalah aku rasa. 

Minyak wangi branded jual kat Asda je. DKNY baru £14.40. CK £13. Playboy £5 je! Nasib baik kami bukan kaki minyak wangi.

Hasil belian di Asda, Ini semua baru £42.02. Paling mahal sabun basuh baju, £6. Itu pon aku amik harga paling murah untuk brand paling elok yang dijual hari tu. Kalau perasan ada few items with reduced price tag (yellow tag).

Bukti pembelian di Asda

Kami hanya buat pembelian besar-besaran 3-5 minggu sekali. Kalau setakat nak top up sayur, buah, susu atau roti kami beli di Lidl je. Hidup kat sini kena lah pandai-pandai berjimat. Duit lebih elaun bulanan tu sangat perlu untuk perkara-perkara kecemasan (kereta rosak, saman dll) dan jugak keperluan lain. Alhamdulillah, dengan penjimatan ni kami masih mampu untuk makan sedap-sedap dan beli barang-barang best.

Sunday, December 14, 2014

Birthday Party n Saman

Petang semalam kami ke rumah kawan kami di Tinsley (Sheffield) sebab dia buat birthday party anak lelaki dia. Sronok dapat jumpa kawan-kawan sambil makan-makan. Tuan rumah, Zaahirah memang super mom, anak 3 orang kecik-kecik tapi mampu masak macam-macam hidangan untuk tetamu. Sambil dukung anak dia masih boleh ambik gambar pakai kamera dslr guna tangan sebelah lagi. Memang pantas n cekap. Pada masa yang sama boleh sembang-sembang santai dengan tetamu. Terbaik lah....

Foto ni amik dari FB Zaahirah. Orangnya yang pakai tudung kuning tu.

Aku buat choc top banana dessert ke birthday party

Gambar kenangan sebelum masing-masing balik. Ini maybe birthday party terakhir di rumah Zaahirah yang terakhir kami dapat datang. Awal tahun depan maybe dia sekeluarga dah nak balik for good.

Gambar kenangan untuk daddys plak tapi hasben tak ready. Hahaha....Tuan rumah yang paling kanan. Ini masing-masing kira geng senior.

Sayangnya masa kami sampai birthday kek telah selamat dipotong. Kami gi lambat skit sebab kami decide gi ke sana lepas solat Isyak (Isyak masuk kol 5.38). Majlis mula kol 5 petang atau lebih tepat dikatakan sebagai 5 malam sebab hari dah gelap. So, tak dapatlah tengok rupa birthday cake with angry bird theme secara live. 

Selesai birthday party kami pon balik. Lepas sronok-sronok tetiba tak sronok plak. Dalam perjalanan kena tahan kereta polis. Malang sekali seat belt anak-anak kali ni kami tak pasang betul-betul. Memang kena bebel lah ngan polis peronda tu. Bukan setakat kena bebel tapi kena saman sekali. Melayang £80. Memang menjadi amalan kami buckle up their seat belt properly. Tapi semalam perkara nak jadi, dua-dua tak proper. Mujur kena £80, bukan £160. Polis tu consider satu saman saja untuk satu seat belt. Aku rasa stress jugaklah sebab tak pasal-pasal melayang £80. Boleh beli macam-macam tu. Kalau beli barang dapur kira boleh dapat stok untuk 3-4 minggu lah. Itulah, dugaan phd ni bukan sekadar dugaan belajar semata-mata tapi jugak dugaan sampingan kehidupan. Ada saja.....

Surat saman

Inilah first time selama kami dok uk hasben kena saman. Menunjukkan betapa kami mematuhi peraturan. Ye ke? Huhuhu...... Kalau hasben memandu biasanya aku akan jadi mesin peringatan automatik suruh perlahan kalau dia memandu over speed limit. Ye la.....kat uk ni speed trap camera tu ada merata-rata. Kat jalan kampung pon banyak. Kalau kena saman, memang stress lah sebab jumlahnya bukan sikit. Kalau kena saman saja takpe. Yang lg stress kalau kena gi kelas kesedaran. Bukan pergi free tau, kena bayar nak dengar ceramah yang bukan kita nak pon. Hahaha....lagi stress kalau kena potong point yang akan bagi effect pada driving license. 

Saturday, December 13, 2014

Fresh Flowers

Di UK fresh flowers sangat murah jika dinisbahkan dengan pendapatan orang kat sini. Fresh flowers sebagai hiasan rumah menjadi sesuatu yang biasa di rumah orang di sini terutamanya rumah mat salleh. Kat Malaysia aku tak pernah beli fresh flowers semata-mata nak hias rumah sebab harga fresh flowers sangat mahal.

Sejambak fresh flowers yang dijual kat supermarket biasanya dalam lingkungan £1.50 - £15, bergantung kepada jenis bunga dan besar jambangan. Harga biasa orang beli maximum £5. So, kalau beli lebih £5 tu aku andaikan sama ada beli untuk something really special atau sebab orang yang beli tu memang kaya.

Masa 1st year dulu ada la dalam lima kali kami beli fresh flowers. Kira banyak kali jugak la beli berbanding tak pernah beli dalam setahun kat Malaysia. Huhuhu.....Di samping tu kami jugak dapat beberapa kali fresh flowers percuma dari tempat kerja hasben masa tu. Percuma tu bukan apa. Bunga tu dah expire due date dia. Tapi rupa dia masih elok. Jadi hasben pon amik bawa balik dan kami pilih-pilih yang mana elok letak dalam pasu. Tahan le tiga empat hari menikmati fresh flowers percuma. Kadang-kadang tahan jugak sampai seminggu. Tak malu pon nak bagitau kami ambik bunga buangan. Masih elok. lagi pon bukannya mencuri.

Tahun kedua jarang dah beli fresh flowers. Ke tak pernah beli pon. Ntah, tak ingat. Maybe sebab sibuk jadi tak sempat nak fikir pasal bunga. Tahun ketiga ni lagi sibuk tapi tetiba sentimental bila mengenangkan kami mungkin balik tahun depan dan tak dapat dah nak nikmati macam-macam perkara best kat sini. So, sebab angin syahdu dah mula terasa jadi hari ni beli sejambak fresh flowers kat Asda masa beli groceries pagi semalam. Oh, aku beli yang reduced price bouquet. 

First fresh flower bouquet yang kami beli untuk tahun 2014

Kami beli yang reduced price untuk jimat

Pembungkus bukan main cantik. Rasa macam sayang nak buang

Dapat skali dengan penyegar bunganya

Balik umah hati berbunga-bunga macam jambangan bunga baru beli :)