Thursday, January 21, 2016

Brussels Sprout

Brussels sprout adalah sejenis sayur yang rupanya macam kubis tapi dalam saiz miniature. Perkataan "Brussels" pada pangkal nama sayurnya dipercayai kerana sayur ni berasal dan mula popular di Brussels, Belgium.

Aku first time tengok Brussels sprout kat UK. Kat Malaysia mungkin ada jual tapi aku tak pernah sedar kewujudannya. Walaupon dah lebih 3 tahun aku duduk UK, aku tak pernah rasa sebab aku tak sure nak masak apa tapi aku agak rasanya mungkin macam kubis kot. 

Brussels sprout dijual sama ada dalam bentuk sebiji-sebiji atau bertongkol dengan pelepahnya. Ada kaler purple dan hijau. Yang purple tu kira versi special la. Murah saja. Kalau satu paket (bukan bertongkol) boleh makan 4-6 orang tak sampai £1. Jangan darab ye...Kira murah la dengan nilai duit kat sini. 

Dalam resepi mat salleh yang pernah aku tengok kat magazine dan tv, Brussels sprout ni depa masak dan hidang dalam pinggan seketul-seketul macam rupa asal atau potong belah dua. Minggu lepas aku tertengok satu rencana kat tv dan baru sedar rupanya aku pernah bergambar di ladang Brussels sprout di Lincolnshire dua tahun yang lepas. Tapi masa tu aku tak tau pon sayur apa. Ada banyak ladang macam-macam sayur di Lincolnshire. Masa tu kami dalam perjalanan ke Great Yarmouth.

Pokoknya unik. Kubis mini tu boleh nampak ada pada batang pokok kalau close up. Masa tu serius aku tak perasan sebab tersembunyi dengan daun pokoknya yang besar-besar. 

Pokok yang aku jumpa ada yang menjangkau paras pinggang aku. 

Tuesday, December 22, 2015

4 Musim Kan Ku Rindu

Spring

Summer

Autumn

Winter

Lokasi pemandangan kat atas adalah di lorong di mana rumah sewa kami tinggal sekarang. Pokok dalam gambar sebelah kiri tu pokok cherry blossom, one of my favourites especially during spring. Sayangnya aku tak berkesempatan nak snap photo untuk autumn masa daun pokok tengah sarat dengan warna kuning dan jingga keemasan.

Skang ni selalu terasa sayu bila tengok pemandangan kat sini di mana-mana. Sangat terasa masa kami di sini kian singkat bila sibuk dengan PhD. Syukur Allah beri nikmat pada kami merasa kehidupan di sini biar waktu susah dan senang kerana segalanya adalah pelajaran, pengalaman dan kenangan yang sangat bermakna untuk kami sekeluarga. 

Monday, December 21, 2015

Marshmallow Dari Cikgu

Rabu minggu lepas ada christmas workshop kat nursery Ielyas. Pastu ada satu aktiviti ni cikgu nursery tolong buatkan christmas treat berupa marshmallow campur serbuk coklat yang diletak dalam bekas plastik cone macam plastik isi popcorn tu. Pastu cikgu tolong hias skali dengan 2 biji mata dan hidung kat plastiknya. Comel dan nampak tempting la untuk budak-budak. Mak budak pon teringin jugak tapi apa boleh buat, bukan untuk mak budak. Huhuhu.....

Masa cikgu dok buat tu tetiba aku rasa musykil plak dengan marshmallow tu sebab aku x pernah jumpa ada jual marshmallow yang halal/suitable for vegetarian selain dari brand Cadbury. Itu pon yang brand Cadbury tu dulu je halal. Skang dah tak halal. Cikgu yang membalut tu cikgu mat salleh. Tetiba rasa was-was plak masa tu padahal dalam kepala aku ada gak terpikir, cikgu mestilah sensitif dengan hal tu sebab ramai budak muslim. Tapi risau jugak kot-kot cikgu terlupa. Jadi aku pon tanya la jugak. Alhamdulillah, cikgu tak pernah lupa. In fact yang menguruskan pembelian marshmallow tu cikgu muslim yang jugak merupakan ketua guru untuk budak-budak Foundation Stage (FS1 and FS2).

Pastu aku tanya la cikgu yang beli tu kat mana dia beli marshmallow tu sebab anak-anak aku suka sangat makan marshmallow tapi aku x pernah jumpa yang halal dan saiz besar-besar jual dalam packaging. Kalau jual kat supermarket semua yang aku jumpa ada pork/animal gelatin yang tak halal. Kalau kat kedai runcit Pakistan ada la jual yang halal tapi tak rasa macam marshmallow sangat dan dalam paket kecik-kecik dengan saiz marhmallow nya pon kecik je. Kalau untuk anak aku, beberapa kali ngap je dah abis. Yang cikgu sediakan untuk christmas workshop tu marshmallow nya besar-besar. Cikgu kata sebenarnya husband dia yang tolong belikan. Dia kata nanti dia tanyakan kat husband dia.

Lepas aku tanya tu esoknya giliran papa Ielyas yang hantar Ielyas ke nursery sementara aku hantar Ismael ke kelas dia. Masa husband aku hantar Ielyas tu cikgu suruh tunggu kejap. Husband aku ingatkan cikgu suruh tunggu untuk bacakan buku cerita untuk anak sebab biasnya hari Rabu adalah hari membaca bersama anak. Lepas baca dia pon terus keluar. Lepas aku hantar Ismael kebetulan hari tu aku pilih untuk lalu kat depan nursery. Rupanya cikgu Ielyas tengah tunggu aku depan nursery sambil pegang sebungkus marshmallow. Dia bukan saja bagi info kat aku kat mana aku boleh beli marshmallow tu tapi dia bagi sekali sebungkus marshmallow. Oh, sungguh aku  terharu. Bila aku bagitau kat husband cikgu bagi marshmallow, barulah husband aku dapat pick up rupanya cikgu suruh dia tunggu tu sebab nak bagi marshmallow tapi papa Ielyas yang mithali tak paham. Huhuhu.....

Inilah marshmallow pemberian cikgu Ielyas. Kat belakang bungkusannya ada tulis halal.

Oleh kerana aku dan husband terus ke universiti lepas hantar anak-anak ke sekolah, bungkusan marshmallow tu aku bawa sekali. Balik dari universiti aku tunjuk kat Ismael ngan Ielyas. Depa sangat excited dan senyum sampai telinga. Kalut depa suruh aku bukak bungkusannya. Lepas bukak tu aku sempat le rasa seketul dan aku pon naik ke tingkat atas rumah gi salin baju. Bila aku turun, dah abis dah si dua beradik makan. Tinggal plastik je. Huhuhu....

Nota kaki:
Masih ingat lagi masa aku balik Malaysia kejap aritu sebab abah aku tak berapa sihat, aku sempat la curi masa dalam kepenatan jet lag dan panas Ramadhan cari ole-ole nak bawak balik ke UK untuk anak-anak. Antaranya ialah marshmallow. Sampai UK aku catu marshmallow tu sebab x banyak mana. Si dua beradik dapat la makan beberapa kali. Kalau tunjuk semua, sah-sah sekali hadap je. Sadis....Huhuhu.....

Thursday, December 17, 2015

Persembahan Kedua Ismael Di Sekolah

Sempena nak Krismas tak lama lagi, pihak sekolah telah anjurkan satu persembahan semalam (15 Disember). Ismael dah ada pengalaman buat persembahan tahun lepas (tahun lepas punya cerita kat sini). So, tahun ni experience kedua untuk Ismael. Tahun ni pihak sekolah jual tiket untuk tengok persembahan £1 per tiket berbanding 50 pence for last year. Hanya boleh beli 2 tiket untuk setiap murid dan boleh pilih nak tengok persembahan waktu pagi atau tengah hari. Kiranya semalam depa kena buat persembahan dua kali. Kami pilih untuk tengok waktu pagi sebab lepas hantar dia gi school, boleh terus tengok persembahan dan lepas tu boleh terus ke universiti. 

Kalau tahun lepas Ismael jadi biri-biri dengan appearance pak pacak (huhuhu...) sekejap sangat macam tak sampai 15 saat (he made me proud though), tahun ni Ismael jadi Twinkle Little Star dan ada buat gaya bintang kelip-kelip pakai tangan. Cuma masa part dia tu patutnya dia kena menyanyi sekali lagu twinkle little star, dia jadi panik atau malu kot, dia hanya buat gaya saja. Masa dia berdiri sambil buat gaya dengan agak bersungguh tu aku rasa terharu sangat sampai bergenang air mata, tapi mujur tak meleleh. Kalau tak buat malu saja sebab terover. Huhuhu......Walaupon Ismael tak menyanyi masa part dia, dia join menyanyi memeriahkan nyanyian choir untuk persembahan part orang lain yang sebelum dan selepas part dia. 

Ismael tunjuk macam mana gaya persembahan yang dia kena buat

Christmas performance kali ni nyanyiannya kurang mantap sebab persembahan hanya melibatkan murid Key Stage 1 (KS1) iaitu murid Foundation Stage 2 dan Year1-Year 2. Performance murid KS2 (Year 3-6) buat asing. Performance tahun lepas combine semua jadi nyanyian lebih bertenaga dan harmoni sebab budak besar lebih pandai nyanyi dan fokus. Apa pon kesungguhan dan cubaan budak-budak tu lebih bermakna dan kami tetap terhibur. Bagusnya tahun ni lebih banyak budak ditampilkan pakai costume baru pelbagai watak, maybe sebab tahun ni ada bajet n arahan head teacher kot. Tahun lepas sekolah Ismael takde head teacher. Dalam banyak-banyak costume, antara yang kelakar adalah reindeer costume yang mengepalai kereta santa clause sebab kat hidung costume tu ada lampu kaler merah berkelip-kelip. Masa budak tu kena bangun buat persembahan pak pacak tu ada sorang cikgu tolong picit button bagi hidungnya berkelip dan budak tu dengan tak sengaja terseronok tengok hidung tu sampai juling mata dia. Aku plak tengok sampai seronok terketawa macam like other parents yang jugak perasan benda yang sama. Tapi pastu aku cepat-cepat control sebab risau plak kang nanti reindeer tu nangis. Hahaha.....

Rupa dewan persembahan. Simple je. Takde keluar modal untuk props pon. In fact takde pentas pon macam typical school hall yang kita ada di Malaysia.

Budak-budak dah mula masuk bersedia nak buat persembahan.

Dewan dah mula penuh dengan budak-budak. Ismael tengah berjalan, yang pakai costume bintang, dua dari kiri.

Encik pemain piano yang dijemput khas oleh pihak sekolah untuk mengiringi nyanyian persembahan. Tak pasti sama ada berbayar atau volunteer. 

Macam biasa, kami tak dibenarkan ambik gambar masa performance. Cikgu-cikgi berdiri keliling dewan, so memang tak boleh curi-curi ambik gambar. Kami hanya boleh ambik gambar anak masing-masing je lepas selesai performance. Sebelum performance, hasben aku ada le jugak ambik gambar tapi lepas tu kena tegur ngan sorang cikgu. So, gambar-gambar kat atas yang nampak orang lain tu semuanya diambil sebelum kena tegur dengan cikgu. 

Bergambar kenangan ngan anak kawan yang jugak buat persembahan. Before kami nak ambik gambar tu head teacher siap intai kat kami sebab takut kami ambik gambar budak lain tanpa kebenaran. Kawan aku siap explain kat head teacher tu yang kami nak ambik gambar anak-anak kami je.

Thursday, November 12, 2015

Tiru Gaya Model

Masa tengah tungu tram nak ke universiti ada sorang mamat ni teingin benor nak jadi model. Saban hari dok tengok poster kat tram stop tu, hari ni tetiba dia terasa macam nak test sama ada boleh atau tak jadi model. Hahaha.....

Nama model baru ni Fur Gilets. Boleh sign contract dengan dia ni dengan perjanjian bernilai serendah £20 setahun. Hahaha.....Ada bran?

Nota kaki: Ini entri orang tengah pening. Saja untuk suka-suki. 

Wednesday, October 28, 2015

Lunch Gaya Mat Salleh

Biasanya bila ke universiti kami bawa bekal lunch sendiri untuk berjimat cermat. Kalau tak bawak bekal biasanya kami akan makan kebab+fries atau beli bakeries dari Lidl/Tesco/Sainsburry. Seingat aku selama kami belajar kat sini tak sampai lima kali kami lunch ikut style mat salleh di sini. Maksud aku, lunch makan sandwich/pasta/burrito/salad/wrap yang ready packed, jual di Tesco/Sainsburry/student union shops/mana-mana cafe di universiti. 

Last week kami try lunch gaya mat salleh. Buat pertama kalinya kami cuba beli meal deal set of three: sandwich + drink + chips, beli di student union shop. Ada macam-macam pilihan sandwich, drink n chips. Pilih la mana-mana kombinasi yang termasuk dalam meal deal yang ditawarkan. Satu set dengan harga £3.29. Jangan darab ke RM. Kalau darab, kebulur kami kat sini. Huhuhu.....Dengan nilai duit di sini aku andaikan sebagai murah. Kalau beli nasi lemak lauk ayam seketul kecik saja pon kat sini dah £3.50, takde pakej dengan air minum ye... 


Kedai dan cafe kat universiti kami ada jual sandwich halal. Jadi pilihan kami tidak hanya terhad kepada vegeterian options. Set ni hasben yang punya dan berharga £3.29.


 Ini plak aku punya, jugak berharga £3.29. Roti tu besar jugak saiznya. Panjangnya ada kot lebih kurang 20cm n lebar dalam 8cm cenggitu. Kalau untuk aku, makan ni semua dah sangat kenyang. 

Dan.....aku rasa macam menyesal plak tak pernah cuba sebelum ni sebab bukan saja murah, tetapi jugak sedap, kenyang dan berkhasiat (roti tu penu dengan sayur segar). Oh ya, chips (atau keropok) yang dijual dalam meal deal seumpama ni di mana-mana kedai/supermarket tidak mengandungi msg. So, keropok dalam option meal deal tu takde lah merapu sangat. Makanan tu tak mengeluarkan bau yang kuat. So, no wonderlah kat sini kita boleh makan dalam library. Kalau kat Malaysia memang tak sesuai nak allow orang makan dalam library sebab makanan kita banyak yang harum semerbak dan berkuah. Apa pon makanan Malaysia tetap dihatiku. Hehehe....


Nota kaki: 
Tahun ni kami banyak cuba benda baru, menikmati bulan-bulan terakhir berada di bumi ratu. 

Friday, October 23, 2015

Menulis Nama

Setiap hari kami hantar anak kami bergilir-gilir, bahagi tugas hantar Ismael n Ielyas. Maksudnya, kalau hari ni aku hantar Ielyas, hasben akan hantar Ismael. Esoknya pulak aku akan hantar Ismael, hasben akan hantar Ielyas. Giliran ni akan memastikan kami tak ketinggalan memantau perkembangan kedua-dua anak kami. Kat sini, setiap kali hantar anak ke sekolah untuk kelas umur 6 tahun ke bawah terutamanya, parents dibenarkan untuk bersama dengan anak di kelas sehingga loceng kedua dibunyikan yang menandakan waktu belajar formal akan bermula. Biasanya, cikgu kelas akan sediakan bahan latihan atau aktiviti untuk budak-budak buat dalam tempoh 10 minit iaitu tempoh antara loceng pertama dan kedua. So, masa tu kita akan dan assist anak untuk siapkan short learning excercise yang disediakan dan dapat gambaran secara kasar apa yang telah atau sedang diajar di kelas. Kebanyakan parents akan tunggu sekejap untuk observe anak masing-masing dan kami biasanya takkan miss masa tersebut. 

Pagi 11 oktober giliran hasben aku hantar Ielyas ke nurseri. Lepas dah bunyi loceng kedua kami hasben n wife jumpa balik di kereta, nak ke universiti. Dalam kereta hasben aku bagitau Ielyas dah boleh tulis nama dia sendiri. Tapi masa dia bagitau tu aku sebenarnya macam tak percaya dan aku pon tak excited sangat sebab dok pikir hal kerja. Huhuhu.....

Then malam besoknya lepas balik dari universiti, tukar baju dan solat maghrib, kami pon layanlah anak-anak. Hasben aku pon suruhlah Ielyas tulis nama dia dengan pen atas kertas suratkabar. Masa dia tulis tu aku tak tengok. Pastu hasben tunjuk kat aku. Maha suci Allah, terkejut aku sebab memang betul Ielyas dah boleh tulis nama dia sendiri. Pastu aku suruh dia tulis sekali lagi sebab aku nak tengok sendiri. Ielyas bukan saja boleh tulis nama dia dengan betul tapi jugak cepat. 


Aku tertanya-tanya apa yang teacher dia kat nursery buat sampai ielyas boleh tulis nama dia sendiri. Esoknya aku hantar Ielyas ke nursery. Then aku ternampak ada nama budak-budak di print atas kertas dan kertas tu berlaminate.  Satu kertas ada satu nama budak. Then ada bekas besen besar berisi craft sand. Ielyas dia tau dah kalau nak tulis yang baru, dia kena goncang bekas tu. Tak lama pastu teacher Ielyas yang merupakan ketua penyelaras nursery datang kat tempat kami duduk tu n dia suruh sorang budak supaya practice tulis nama. So, begitulah rupanya cara depa ajar budak menulis nama. 

Ismael dulu hanya belajar tulis nama bila di Foundation Stage 2. But this time kat Foundation Stage 1 dah diajar. Menulis nama adalah latihan menulis antara yang mula-mula diajar kat sini. Bukan apa, bila depa melukis atau buat kraf tangan, senang depa boleh tulis nama sendiri. Tak perlu cikgu kalut nak tulis untuk setiap budak. 

Walaupon Ielyas boleh tulis nama bukanlah sesuatu yang sangat menakjubkan, tapi bagi aku itu sesuatu yang luar biasa sebab umur Ielyas blom pon masuk 4 tahun dan dia hanya berada di nursery setiap hari kurang dari 3 jam dan bukan setiap hari selama 2 jam lebih tu dia akan practice menulis nama. Dia banyak buat aktiviti lain jugak. Bukanlah aku nak canangkan betapa pandainya anak aku kat sini but the main point is pendekatan awal mengajar anak menulis. Bolehlah cuba.