Friday, October 17, 2014

Face Painting

Di UK biasanya kat pesta, theme park atau kids activities kat mall akan ada face painting. Even kalau kita nak buat birthday party untuk anak pon kita boleh hire artist datang umah untuk face painting budak-budak yang datang birthday party anak kita. Untuk face painting kat tempat awam kami tak pernah bagi Ismael atau Ielyas cuba lagi setakat ni. Tapi beberapa bulan lepas hasben aku teringin nak bagi depa cuba. Jadi hasben pon cari le pensel warna/crayon  untuk face painting tu. Tak sangka plak Ismael suka sangat dengan face painting. Ielyas plak, masa first time papa dia lukis kat muka depa dua beradik ala-ala lanun pakai kaler hitam few weeks ago, lepas Ielyas tengok kat cermin terus dia suruh basuh. Huhuhu.....dia rasa tak comei kot....


Semalam aku plak cuba test power melukis rupa harimau. Ala....aku tiru je dari bekas warna face painting tu. Aku lukis kat muka Ismael dulu. Pastu Ielyas gaduh nak jugak. Aku mula-mula rasa macam tak mau lukis kat muka Ielyas sebab aku takut dia suruh basuh sebaik saja dia tengok cermin. Tapi semalam dia seronok. Siap dua beradik dok sengih-sengih depan cermin belek muka depa. Agaknya hasben aku lukis ari tu dia rasa tak nampak macam apa-apa kot. Dia nampak comot je agaknya (hasben tak pandai melukis ni....). Hahaha......



Berangan jadi rimau le tu....


Wednesday, October 15, 2014

Buku Percuma

Kat Sheffield ni hasben aku ada join satu group utk dapatkan barang-barang percuma atau untuk let go for free any item yang kita tak mau tapi masih elok untuk orang lain pakai. Apa saja barang yang di offer akan trigger ke email. Biasanya kalau nak satu-satu barang yang di offer tu kenalah cepat-cepat contact orang yang offer sebab kalau lambat akan jadi rezeki orang lain yang laju sepantas kilat. Kat group tu kita boleh request apa saja barang yang kita nak cumanya janganlah berharap sangat barang yang kita nak tu mudah nak dapat terutamanya kalau barang-barang tu ada nilai di eBay atau Gumtree. Ye la....barang percuma kan.

Biasanya yang offer barang-barang percuma tu mat salleh. Macam yang aku pernah mention dalam post suatu masa dulu, ramai di kalangan mat salleh British ni jenis yang cermat jadi barang-barang yang depa nak let go biasanya masih sangat elok. Kat group tu pernah ada orang offer basikal, peti sejuk, baby cot, mosses basket, katil, tilam dan macam-macam lagi lah. Walaupon percuma kami tak lah pulun amik smua yang di offer. Kami pernah ambik mainan alat tukang (Ismael n Ielyas main hari-hari masa mainan tu sesuai ngan umur depa), khemah utk camping (tapi kami let go for free balik sebab complicated nak pasang) dan day bed+tilam. 

Hari ni (14 October 2014) plak ada orang offer more than 80 children story books and novels for free! Best....best.....

Smuanya adalah free

Ini macam hasil gi carboot sale lebih 10 kali ni

Tuesday, October 14, 2014

KFC Halal


Duduk di Sheffield ni bila teringin nak makan KFC tak perlu risau sebab ada KFC halal. Cuma KFC kat sini taklah 100% sama macam KFC malaysia. Coleslaw KFC kat sini rasa dia masam sikit berbanding KFC kita di Malaysia. Jadi mengikut selera aku kurang sedap lah sikit.  Sini takde mashed potato. So, biasanya kalau kat malaysia kita makan ayam goreng dengan mashed potato selain daripada coleslaw, kat sini ayam goreng di makan bersama dengan gravy (gravy yang rasanya sama dengan gravy yang disira kat mashed potato di KFC Malaysia), baked beans atau/dan sweet corn (on the cob).

Ayam goreng dia yang jenis original recipe aku rasa sama je dengan yang kat Malaysia cuma kat sini takde jenis Hot n Spicy. Walaupon takde ayam jenis Hot n Spicy, kami masih ada pilihan chicken wing yang rasanya aku rasa sama macam rempah Hot n Spicy tu. Hari ni oleh sebab dok sibuk melipat n menyusun kain baju yang bertimbun-timbun, aku terlambat nak masak lunch. Jadi kami pon drive through KFC halal yang tak jauh dari rumah. Pakej satu Wicked Variety Bucket - includes 6 pieces original recipe chicken, 8 hot wings, 4 mini breast fillets, 4 fries - baru dalam GBP13.99. Elok-elok untuk kami empat beranak. Kira murah sangat aku rasa harganya jika dinisbahkan dengan pendapatan orang kat sini. Kalau kat Malaysia pakej macam ni aku agak mesti more than RM20. Memang terasa-rasalah mahalnya bila kita nisbahkan pulak dengan pendapatan orang di Malaysia. 

 Ielyas pandai bukak paket sos tomato tu sendiri. Tengok gambar sebelah kanan tu, air liur dia dah meleleh. Huhuhu....

KFC kat sini takde bagi sos cili. Sos cili Life tu import dari Malaysia ok....


Makan kat bawah je la sebab meja makan penuh ngan file n menda kerja aku

Friday, September 26, 2014

Surat Kutu

Petang semalam masa amik Ismael balik dari sekolah aku tengok Ismael pegang selai kertas. Aku mula-mula ingatkan cikgu ada bagi kerja skolah untuk buat kat umah. Aku tak terus baca masa dalam perjalanan balik ke rumah walaupon actually aku ada cukup masa untuk buat macam tu sambil jalan kaki pelan-pelan. Saja aku ignore kertas tu sebab aku nak nikmati udara luar sepuas-puasnya.

Sampai rumah lepas aku tukarkan baju Ismael baru aku tengok. Rupanya cikgu bagi surat pemberitahuan pasal kutu! Huhuhu....Ni ha...suratnya:

Page 1

Page 2

Skolah kat Malaysia ada ke surat makluman kepada parents macam ni? Just curious.

Thursday, September 25, 2014

PhD Perlukan DUIT

Few weeks ago rakan seperjuangan PhD, Mat Nor, yang supervisornya sama dengan SV hasben aku dan jugak bekerja di universiti yang sama di tanah air telah selamat viva. Yang sungguh mengharukan ialah Mat Nor telah berjaya viva sebelum tamat tempoh 3 tahun yang diberikan untuk menghabiskan PhD. Setahu aku, di UK kira agak rare untuk dapat siapkan PhD awal kalau ikut statistik. Dan dia kongsikan bahawa kejayaan dia peroleh PhD awal adalah DUIT. Ya.....D.U.I.T. 


Ooopsss...bukan duit yang boleh kita guna untuk shopping tu tapi: Doa, Usaha, Istiqamah dan Tawakal. Kata isteri Mat Nor, Mat Nor saban hari cakap nak habis awal dan Alhamdulillah, Allah kabulkan impian dia. Skarang Mat Nor sedang berada di tanah suci Makkah menunaikan fardhu haji. Aku kira Allah bagi rezki Mat Nor habis awal PhD juga kerana niat dia nak menunaikan haji sebelum balik Malaysia. Maha suci Allah, dia telah Allah kurniakan dua rezeki besar tahun ni: haji dan PhD. Pengajarannya, tatkala kita sibuk mencari saham dunia dan pada masa yang sama kita jugak sibuk berusaha mencari saham akhirat, Insha Allah akan dipermudahkan kedua-duanya.

Semangat! Semangat!


Nota kaki: Oleh kerana Mat Nor abis awal, harapnya hasben aku pon ada chance abis on time kalau tak awal. Huhuhu.....

Saturday, September 6, 2014

eBay



Kalau dok UK memang tak sah kalau tak membeli melalui eBay. Kami sendiri selama dah hampir dua tahun dok sini dah banyak transaction melalui eBay yang kami dah buat. Bukan setakat beli barang je, jual barang pon ada. Ooopss....jangan salah faham. Kami bukan berniaga tapi kami jual unwanted used goods je.

Kenapa eBay?
  1. Ada sesetengah barang bukan senang nak cari kat kedai dan ada jugak yang takde jual kat kedai/supermarket terdekat. Tambah-tambah nak gi survey sana sini. Jadi eBay adalah platform paling mudah nak beli barang sebegini. Malah di eBay kita boleh beli barang dari China, Korea, US atau Israel (sesetengah barang research perlu beli dari Israel ye...).
  2. Cara paling convenient untuk shopping barang tanpa perlu ke sana ke mari.
  3. Boleh pilih nak beli used items or brand new.
  4. Boleh buat perbandingan harga. Benda yang kita cari kita boleh sort price dia. Jadi kita boleh dapat harga paling murah untuk barang yang kita nak. Trader berbeza biasa jual benda yang sama dengan harga yang berbeza. Cuma kena pandai bermain dengan keywords untuk pastikan barang yang dicari adalah yang termurah kita boleh dapat. 
Transaction di eBay setakat pengalaman kami kira sangat selamat. Kenapa selamat? Kalau barang yang kita dah beli tak sampai kat kita, boleh claim balik duit yang dah dibayar. Pernah sekali hasben beli iPad, masa tu bayar lebih GBP300 jugak. Mula-mula cuak sebab tak sampai-sampai pon barangnya. Tapi lepas tu ada kawan bagitau boleh buat report kepada eBay dan pastu duit tu dapat balik. Transaction kita jugak secured dengan sistem rating yang diwujudkan untuk customer rate seller/trader. Biasanya orang takkan favor untuk beli barang/servis dari seller/trader yang ratingnya bukan 100% good. Jadi seller/trader akan jaga sebaiknya reputasi barang dan servis yang diberikan. Oh ye, di eBay bukan setakat jual barang tapi jugak servis.

Antara kenapa orang Malaysia yang duduk UK suka eBay adalah part bid used/unwanted item. Ada sesetengah orang jadi addicted....Sistem bid ni sebenarnya bukan setakat untuk bid used/unwanted items je but new items too. Aku pernah la try bid beberapa kali dan masa saat-saat akhir bidding time tu memang berdebar-debar le jantung makcik sebab bidder lain pon masing-masing tangan kat keyboard/keypad. Ada yang siap pakai auto bidding lagi. Kalau ada yang pakai auto bidding memang kita nak kena pandai agak le berapa harga paling tinggi orang lain sanggup letak dan berapa paling tinggi kita pulak sanggup letak. Memang nak kena pandai le skill bid mem'bid ni baru boleh dpt barang yang kita nak tu murah atau berbaloi. Kalau nak barang yang di bid tu lagi murah biasanya kena bid item yang bid end on weekend. Kalau bid end on Tuesday or Wednesday most probably barang tu akan lebih mahal daripada yang sepatutnya. This fact is based on info dari sorang kawan yang memang dah biasa dengan eBay sebab selain selalu membeli dari eBay dia jugak meniaga di eBay. Cuma bila nak bid tu aku rasa perlukan komitmen sebab asyik kena perhati eBay tu macam tengok saham. Oleh sebab tu aku sangat jarang try bid. Pada aku kerja membid ni hanya sesuai untuk mereka yang jadi surirumah atau surarumah atau dalam erti kata lain untuk spouse yang tak belajar. Kalau aku nak used item yang jual kat eBay, aku akan cari yang classified as 'Buy It Now', senang citer.

Used/unwanted item yang boleh dibeli kalau pandai cari memang masih elok macam baru. Mat salleh yang jual barang kat eBay kebanyakannya jenis cermat dan jujur (seperti saranan Rasulullah, menjual dengan jujur tapi orang kita ramai tak boleh praktis). Kalau barang yang dia nak jual ada calar, kemek, malfunction, dia akan bagitau dan tunjuk dalam gambar. Tapi kalau nak beli toys atau baju terpakai seriously harga kat carboot lagi murah. Benda yang exactly sama kalau kat eBay kita boleh beli maybe GBP1-4, kat carboot maybe 20-50 pence je.

Bookcase with glass doors ni 'Buy It Now'. Aku beli £25 je. Almost perfect. Calar sikit sangat n tak nampak pon. Kat Malaysia aku berangan je nak beli. Kalau beli baru di Ikea Malaysia RM509.  

Yang ini pon 'Buy It Now'.  Perabot Ikea jugak. Aku beli mahal jugak but still a lot cheaper than brand new. 

CD tower rack ni aku menang bid yang aku beli untuk organize bahan kecantikan kami laki bini, Fortunately harga aku beli tak mahal, dalam £6 lebih. Sebelum tu aku try bid rack yang sama dua kali tak berjaya tapi mujur tak berjaya sebab yang tak berjaya tu mahal. Yang ni aku dapat murah aku rasa sebab nama rack yang diberi bukan keywords yang biasa orang guna untuk cari cd tower rack.

Tilam ni aku menang bid. Aku beli sebab nak ganti tilam untuk Ielyas yang dah uzur. Seller tu jual sebab dia beli perabot Laura Ashley dan dapat tilam ni percuma dan dia tak perlukannya. Kiranya masa kami beli tu tilam ni brand new, dok elok dalam plastik dengan bau kedai. Aku belasah bid sebab aku tengok baru dan masa tu tak tau pon harga dia kat pasaran. Aku beli dengan harga £30++. Bila cek harga pasaran rupanya brand new lebih £100!  

Oh, ya. Untuk pengetahuan, kalau beli perabot second hand biasa orang cari yang dekat dengan rumah je. Jadi masa cari perabot kena set distance as search priority. Takkan nak beli perabot second hand dari tempat jauh-jauh. Tak balik modal, rugi. Baik beli baru dari buang duit minyak kereta untuk pergi collect barang. Rule aku beli perabot second hand dari eBay: perabot tu mestilah tak nampak macam second hand dan nampak modern di samping harganya yang murah. 
 
Macam-macam ada jual kat eBay. Dari sekecik-kecik benda hinggalah sebesar-besar benda. Shed yang kami beli dalam citer post aku kira-kira sebulan yang lepas aritu pon (citer pasal shed) kami beli dari eBay jugak. Jangan tak tau, kami beli kereta kami kat sini yang first dulu pon tengok dari eBay dan kami jual balik kereta tu pon kat eBay jugak. Memang terbaik lah eBay. Kami laki bini siap install eBay apps kat tab masing-masing. Dengan kelajuan internet di UK yang jauh lebih laju dari Malaysia memang tengok eBay jadi lebih mudah dan pantas. 

Mesti kami akan rindu eBay bila balik Malaysia nanti.

Friday, August 29, 2014

I like: Tall Clear Glass Cappucino Mugs

After few times enjoyed hot chocolate kat kedai kat sini, aku tetiba teringin plak dengan mug kat bawah ni. I think hot drinks look elegant in these mugs.


Kalau lah masa mula-mula beli barang rumah dulu jumpa ni kan bagus. Aku beli mug biasa-biasa seketul pon harganya sama je dengan seketul tall mug tu.

Satu hari Asda hantar promotion email kat aku. Entah macam mana aku klik punya klik ternampak Asda ada jual mug tu dan pastu aku pon survey harga kat ebay n amazon. Lepas klik klik klik, aku dapati Asda jual paling murah, £1.50 per mug. 

Coincidentally last Friday kami gi beli barang dapur kat Asda jadi aku pon gi lah tengok ada tak mug tu kat rak. Ada.....n aku pon apa lg, request le kat hasben nak beli mug tu sambil bagi bayangan pada dia betapa elegant nya minum hot chocolate atau cappucino dengan mug tu. Hehehe....taktik berjaya dan dapatlah beli 6 ketul mug. So, boleh le senyum sampai telinga walau pon letih pusing satu Asda beli barang dapur.