Sunday, March 1, 2015

Gift Cards

Kat sini most retailers yang ada banyak rangkaian serata uk macam H&M, Next, Mothercare dan Argos, depa ada jual gift card. Gift card ni sebenarnya kita beli card untuk satu nilai duit tertentu dan kita bagi hadiah pada orang. Jadi orang yang dapat gift card boleh decide nak beli apa saja yang dia nak menggunakan nilai duit yang ada pada gift card tu di retailer berkenaan. Kiranya kalau rasa susah sangat nak decide atau malas nak fikir nak beli hadiah apa untuk somebody secara specific, gift card mungkin pilihan yang baik. 

Kat Malaysia kita pon ada konsep gift card ni cuma bukan dalam bentuk gift card tapi voucher. Ke skang dah ada pon jual gift card kat Malaysia secara meluas? Voucher rupanya tak cantik, printed atas kertas. Gift card yang jual kat sini cantik-cantik. Ada sesetengah tu siap tulis 'happy birthday', 'congratulations' dan macam-macam lagi. Bila kita dapat gift card tu kita bukan setakat boleh shopping in store but also shopping secara online. 

At the moment aku ada dua gift card yang blom guna. Sapa lagi nak bagi kalau bukan hasben yang bagi. Satu hadiah anniversarry tahun lepas n satu lagi hadiah birthday baru-baru ni. 

Dah tau dah nak beli apa dengan duit pada gift card ni cuma tengah tunggu item yang aku nak tu sale baru rasa sanggup nak beli. 

Gift card Boots ni hadiah sampingan hari jadi aku hari tu. Yang ni tak tau lagi nak beli apa sebab blom sempat nak belek apa nak beli. Oh ya, Boots ni untuk pengetahuan adalah retailer ala-ala Guardian atau Watson di Malaysia.  

Friday, February 27, 2015

Boikot Hewlett Packard


Petang semalam lepas solat maghrib aku dan hasben gi ke satu talk bertajuk "The Israel's Systematic Abuse of Palestinian Children" yang diadakan bersempena dengan Israeli Apertheid Week 2015 di universiti kami.

Ada three speakers untuk talk tu dan ketiga-tiganya wanita mat salleh bukan muslim. Depa adalah antara aktivis bagi Palestine Soladirity Campaign (PSC), satu badan di UK yang memperjuangkan keamanan dan keadilan untuk rakyat Palestine. Subhanallah, sungguh aku kagum melihat bagaimana orang bukan muslim bersungguh-sungguh memperjuangkan nasib rakyat palestine yang majoritinya bukan seagama dengan depa. 

Speaker yang pertama bercakap tentang bentuk-bentuk diskriminasi, kekejaman dan ketidakadilan kepimpinan tentera israel terhadap kanak-kanak palestine. Kesian sangat bila tengok video bagaimana budak-budak Palestine diperiksa dan dilayan kasar oleh orang Israel masa dalam perjalanan ke skolah. Bayangkan kalau anak atau adik kita yang baru sekolah rendah ditujah-tujah kepala depa, diikat tangan dengan tali plastik dengan kuat, ditolak kasar ke dalam jeep dan dikurung dalam bilik yang entah macam mana dhaif keadaannya berminggu-minggu sampai ada berbulan-bulan. Kita plak tak tau kat mana dia dikurung dan bagaimana nasib dia semasa dalam kurungan. They are just kids! Itu blom masuk penderaan lain lagi. Yang pasti Israel memang dipercayai mempunyai misi untuk menanam rasa takut dan gentar dalam diri orang palestine terhadap depa bermula dari generasi awal yang ada. Sebab tu lah kanak-kanak palestine dibuat macam tu. Bila beg kanak-kanak palestine diperiksa dan depa dikasari aku percaya semua orang boleh bayangkan macam mana semangat sesetangah depa untuk ke skolah jadi luntur. Kesian sangat...

Speaker yang ketiga berkempen untuk boikot G4S. G4S ni satu syarikat sekuriti kat sini. Aku pon tak pasti sama ada G4S ada kat malaysia atau tak. 

Speaker yang kedua berkempen bagi pihak PSC untuk boikot barangan komputer jenama Hewlett Packard (HP). Dia kempen tu bukan kat kami saja tau. PSC sbenarnya buat satu unit khas berkempen supaya orang ramai memboikot HP ke serata UK. Kenapa HP? Sebab HP membantu secara eksklusif dalam menyediakan sistem komputer bagi angkatan perang Israel. So, kat sini aku juga nak berkempen pada semua kawan-kawan pensyarah yang baca blog aku supaya berkempen pada student terutamanya yang first year, lebih-lebih lagi pada yang baru register sesi baru akan datang supaya tidak membeli barangan komputer HP. Kalau dah ada  tak payahlah buang. Cuma kalau yang baru nak beli tu elakkanlah HP. Kempen ini jugak ditujukan kepada sesiapa sahaja yang baca post ni. Hehehe.....semangat nak kempen ni. 

Speaker pertama: pakai baju kaler purple. Speaker kedua: pakai baju kaler biru kotak-kotak. Speaker ketiga takde dalam gambar. Yang dok kat tengah tu pengerusi majlis.

Kalau kat sini, speaker kedua tu bukan sahaja berkempen supaya kami jangan beli tetapi dia jugak berkempen supaya student hantar satu referendum kepada universiti untuk menghentikan pembelian kelengkapan komputer brand HP. Maybe kita boleh galakkan pelajar kita yang mana dalam barisan perwakilan pelajar buat benda yang sama kalau universiti ada beli barang HP.

Aku akui memang susah nak boikot semua benda yang sepatutnya tapi kita cuba buat semampu yang boleh. So far kami sekeluarga berjaya menahan diri dari McDonald. Kalau tak silap since few months before fly ke UK. A NO to McDonald aku kira satu kejayaan besar untuk aku yang sebenarnya lebih suka pilih McD dari KFC suatu masa dulu. Alhamdulillah, dok kat UK most McDonalds tak halal (tak pernah jumpa yang halal kat sini n actually tak pernah pon nak pi cek halal ke tidak) jadi lebih mudah untuk tidak jejak kaki ke McDonald. Kalau di Malaysia kena kuat semangat. 

Apa kesan boikot? Kat sini aku nak cerita kesan boikot ni dalam konteks kami di UK yang mana benda ni dihighlight oleh salah sorang audience di akhir talk semalam. Katanya boikot memang tidak akan memberi kesan kepada ekonomi Israel tetapi akan meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap kekejaman dan ketidakadilan Israel. Sebab kata dia bila kita kata pada orang yang kita boikot sesuatu barang orang akan tanya kenapa kita boikot dan dari situ orang akan faham apa yang berlaku sebenarnya. Teringat aku masa kami ke perhimpunan menuntut kebebasan rakyat Palastine tahun lepas dalam kawasan pusat bandar Sheffield. Aku sendiri nampak ada orang putih yang lalu-lalang berhenti bertanya kenapa kami berhimpun tu sebab depa tak tau sebenarnya apa yang berlaku. Bila dia berhenti tanya tu dia akan dapat sedikit info. Dan kalau yang educated tu akan ada yang mencari kebenaran dengan google-google. Haa...kesannya adalah pada peningkatan kesedaran dikalangan orang ramai.

Dalam konteks kita di Malaysia, walau sumbangan kita memboikot barangan yang ada kaitan dengan Israel kita tak nampak kesannya tapi kita patut ada rasa belas dan peri kemanusiaan terutamanya terhadap saudara seagama. Cer baca kisah ni.


Nota kaki:
Speaker kedua tu bekas seorang guru dan dia kata dia join PSC sejak tahun 1982 lagi. Masa dia dah mula membela nasib orang palestine tu aku baru je lahir. Masa tu ramai orang kata dia pengganas sebab menolong orang palastine. Kerana adanya kempen-kempen berterusan ramai orang dah buka mata dan dia tak lagi menerima cemuhan seperti suatu masa dulu.

Thursday, February 26, 2015

Perniagaan Makanan Jenis Baru

Semalam, 23 Februari, nampak iklan kat bawah ni dalam suratkabar Metro:


Sesuai untuk orang yang masih nak masak tapi malas nak pikir banyak. 

Monday, February 23, 2015

Ismael Gosok Gigi

Sekarang Ismael dah pandai gosok gigi sendiri. Since few weeks ago aku dah beri kepercayaan pada dia untuk gosok gigi sendiri setiap kali sebelum masuk tido. Tapi pagi-pagi masa nak bersiap pergi school biasanya aku yang akan buat sebab takut dia moody bila disuruh itu ini. Lagi pon dalam keadaan mamai-mamai baru lepas bangun tido takut dia terjatuh plak memanjat nak ambik berus gigi dan ubat gigi. Setiap malam biasanya bila kami bagitau dia dah kena masuk tido dia akan terus ke bilik mandi dan berus gigi tanpa perlu disuruh. Alhamdulillah, urusan harian kami dengan anak-anak semakin mudah.

Mula-mula bubuh ubat gigi atas berus gigi

Lepas kumur guna cawan biru (sebelah kiri) baru mula berus gigi. Kalau ikut dentist suggestion kena ludah je lepas dah berus, tak boleh kumur. Tapi sebab aku tak mau depa merungut rasa tak best dalam mulut dan pastu serik nak berus gigi lagi jadi aku belasah je suruh kumur tapi sekali je. Ismael n Ielyas memang ikut arahan kumur sekali je lepas dah siap gosok gigi.  

Ismael pandai simpan balik ubat gigi dan berus gigi ke tempat asalnya

Sunday, February 22, 2015

Students' Union

Students' union di universiti tempat kami belajar sangatlah best. In fact, our students' union is rated consistently as the best in the UK's by Times Higher Education Student Experience Survey since 2010 sehingga statistik tahun terkini, 2014. 

Masa mula-mula gi ke students' union building tahun 2012 dulu sungguh aku rasa kagum. Giler dahsyatlah facility di situ. Bukan setakat cantik tapi jugak cozy, efficient, helpful n informative. Julai 2012 pihak universiti mula buat refurbishment secara besar-besaran pada our students' union building. Kiranya masa kami register universiti dulu (September 2012) tu dia dah mula refurbish. Peruntukan untuk refurbishment tu lebih 20 juta pound! Mana tak invest banyak sebab our students' union gives significant contribution to university's good reputation. Hujung tahun lepas bila refurbishment siap sepenuhnya aku ngan hasben pon pi lah pusing-pusing kejap kat sana dan minum kopi. Subhanallah. Lepas refurbishment nampak lebih dahsyat. Bukan setakat cantik, cozy, efficient, helpful n informative tetapi jugak nampak lebih teratur, ceria dan futuristik. Lebih banyak cafe disediakan dan beberapa fasiliti baru jugak turut ditambah. 

Masa ni dah lewat petang. Tu yang nampak tak ramai orang. Sebelah kiri tu kaunter box office. Kat situ boleh dapatkan  macam-macam entrance tiket dengan harga diskaun dan ada jugak yang diberi percuma. Cuma perlu present student card then kita akan dapat free ticket/discount ticket yang kita nak. Kadang-kadang tak perlu tunjuk student card pon boleh dapat. Yang sebelah kanan tu plak kedai jual macam-macam keperluan: alat tulis, wishing cards, newspaper, fresh fruits, tidbit, bakery, sandwiches dan macam-macam lagi la. Actually sebelah kanan kedai tu plak ada kedai jual barang souvenir universiti. Kedainya tak nampak dalam gambar. Rupa kedainya ala-ala kedai Ted Baker gitu. Bukan cikai-cikai ye decoration kedainya. Yang kat atas tu tempat untuk lepak. Sesapa pon boleh duduk kat mana-mana tempat kosong. Boleh study, buat discussion, sembang-sembang, makan minum atau surf internet. Kalau gi masa lunch hour satu perkara biasa kat atas tu kalau student selamba je duduk santai/bersila atas lantai kalau tempat duduk dah penuh.  

Kaunter pertanyaan terletak betul-betul di depan pintu masuk utama bangunan. Siap ada tulis perkataan 'selamat datang'.

Student Services Information Desk. Inilah servis yang paling banyak kami guna setakat ni. Actually servis dia bukan setakat untuk student je tetapi jugak untuk staff dan pelawat. Nak dapat approval kalkulator untuk bawa masuk exam pon kena datang sini ye. Orang yang jaga kat kaunter SSiD tu semuanya mesra dan helpful. Kalau hilang student card, datang sini dan once sampai kita punya turn to be served, student card yang baru dah siap dalam masa beberapa minit je. Rasa macam tak sampai 2 minit kena tunggu. Segala akses office dan library also will be activated immediately untuk kad kita tu.  

Statistik servis provided by the SSiD

Student Jobshop. Yang kertas A4 banyak-banyak tampal kat cermin tu iklan kerja kosong part time n full time. Dalam website ada banyak lagi iklan. Di online kita siap boleh set alert by email untuk kerja kosong tertentu yang kita nak.

Ofisnya dah tutup. Kat sini kita boleh dapatkan info accomodation/rumah sewa dalam kawasan universiti atau tak jauh dari universiti.

Di salah satu cafe. Masa ni kami tengah tunggu satu talk. 

Ke manakan setiap satu pound yang dibelanjakan di Students' Union outlet?

Tu dia.....banyak giler persatuan di bawah our students' union. Tapi antara persatuan yang aku paling tak sokong adalah persatuan Lesbian, Gay, Bisexual and Trans. Unfortunately persatuan ni antara persatuan yang paling bergiat aktif di universiti dan jugak lantang bersuara sampaikan boleh dapatkan approval pihak universiti untuk wujudkan sharing toilets di tempat-tempat tertentu dalam kawasan universiti.

Tempat-tempat yang aku sempat ambik gambar tu baru yang dekat tingkat satu je. Itu pon bukan semua. Ada lagi....Yang dekat ground floor n level 2 takde dalam gambar. Gambar first tadi ade le nampak skit level 2. Itu blom masuk yang kawasan outdoor lagi. Memang welcoming sangat suasananya.

Sayangnya kedudukannya students' union building tu agak jauh dari department kami. Jadi tak kuasalah nak gi ke situ melainkan ada urusan.  Tapi bila pikir balik mujur jugak jauh. Kalau tidak banyaklah duit kami spend untuk minum kopi selalu kat situ :)

Saturday, February 21, 2015

Silver Plated Tableware @ Queen Anne

Dah lama dah aku teringin nak ke Queen Anne factory shop di Birmingham. Tapi tu la....nak pergi tu kedainya hanya bukak masa weekdays je. Oleh kerana tengah cuti skolah, Khamis baru ni kami ambik kesempatan ke sana. Sampai sana memang betullah seperti yang aku pernah tengok dalam gambar kawan aku ke sana beberapa tahun dulu. Kedainya tu memang nampak biasa je. Macam kedai kat kampung-kampung. Masa kami gi tu siap berselerak kotak sana-sini. Maybe sebab ada yang memunggah nak tengok barang dalam kotak. 




Kalau ikutkan apa yang dijual di kilang tu katanya yang 2nd quality, ada defect sikit. Biasalah... barang nak export mesti nak hantar yang nampak perfect. Bahagian yang defect tu sikit sangat, biasanya tak nampak pon kalau tak belek. 

Dah sampai sana biasalah mak-mak kan..... rambang mata tak tau nak pilih yang mana sebab rasa itu ini nak beli. Oleh kerana dah terasa memang takkan datang lagi ke situ sebab jaraknya yang aku kira jauh dari Sheffield (140 km) dan belum tentu ada masa lagi nak ke sana jadi aku belilah yang mana rasa nak pakai. Aku belikan sekali untuk kakak aku. Dah beli-beli tu orang kedai tu bagi aku pilih dua dulang medium or small size for free! Yang bahagian kakak aku dia bagi dua bekas tisu free. Best....best....


Antara tableware yang aku beli untuk aku n kakak aku






Kalau sesapa nak ke sana jika pakai Garmin dengan poskod WS107PD yang diberi dalam official website Queen Anne akan bawa kita ke satu jalan tak jauh dari kilang tu. Tanya je sesapa kat situ kat mana kilang Queen Anne tu. Kalau orang yang ditanya tak tau kilang tu cer try sebut nama jalan, Holyhead Road. Orang yang kami tanya tu empat-empat orang tak tau kat mana Queen Anne tapi bila sebut nama jalannya tahu pulak depa siap boleh describe arahnya precisely. 

Actually kalau kita beli betul-betul banyak boleh dapat harga special. Contohnya kalau nak beli casserole 10 bekas yang harga setiap satu £11, dia boleh bagi satu dengan harga £10. Pastu dah beli total tu banyak cuba la tanya free gift plak. So, jangan lupa request harga special kalau beli banyak ye. Aku beli tak banyak jadi takde le harga special. Jangan tak tau, tuan kedai tu kata ada orang Malaysia datang situ beli sampai ribu pound! Meniaga kot....Oh, ye jangan lupa jugak bawak duit cash kalau ke sana sebab cash transaction saja diterima.


Yang bawah ni aku tak beli tapi saja je nak tunjuk bagi terliur. Hahaha.....







Beli jangan tak beli. Made in England dan harga kat Malaysia sangatlah mahal okey.....Rata-rata yang aku tengok jual di Malaysia jual harga sekali ganda atau lebih dari harga yang boleh dibeli kat factory shop di sini.  

Kami ke Birmingham hari tu hanya semata-mata ke Queen Anne, gi lunch dan pastu solat di satu masjid besar di sana. Pastu trus balik Sheffield. Walau pergi satu tempat je aritu, rasa best tu tak terungkap. Hehehe.... 

Friday, February 13, 2015

Perginya Seorang Murabbi


Petang semalam masa aku tengah sibuk masak rendang ayam untuk makan tengah hari kami anak-beranak aku dikejutkan dengan berita Tuan Guru Nik Aziz telah kembali ke rahmatullah. Hasben terbaca kat FB dan terus dia datang ke dapur bagitau kat aku. Aku sedih sangat sampai menangis sampai berjurai-jurai air mata. Seingat aku, aku tak pernah menangis bila mendengar berita kematian mana-mana pemimpin Malaysia sebelum ni. Tapi berita kematian yang satu ni memang sungguh menusuk hati. 

Sebenarnya masa di Malaysia lagi aku teringin nak jumpa dengan TGNA. Aku teringin nak dengar sendiri kuliah subuh yang dia sampaikan sendiri secara live. Tapi hasrat tu akhirnya aku bawa terbang ke UK. Masa pilihanraya umum hari tu aku mula menukarkan hasrat aku tu kepada satu cita-cita yang nak dicapai bila balik Malaysia nanti. Tapi nampaknya cita-cita aku takkan tercapai sebab TGNA telah dijemput Allah terlebih dahulu.

Bangun je tido pagi tadi antara perkara pertama yang aku teringat adalah pemergiannya dan aku menangis lagi. Indeed, sedih yang amat sangat. Lepas tu terfikir plak dalam kepala aku kalau macam ni la aku punya sedih bila dia meninggal, macam mana plak perasaan orang Islam pada zaman Rasulullah bila mendengar berita kewafatan baginda? Para sahabat lagi la kan....Sampaikan ada sahabat Rasulullah yang sanggup meminta Allah membutakan matanya hanya kerana begitu kasih kepada Rasulullah dan Allah kabulkan permintaannya. Ada jugak seorang sahabat pulak yakni Imam Malik tak pernah lagi memakai kasut setelah baginda wafat, kerana sangat kasih kepada Rasulullah. 


Walau aku tak pernah jumpa TGNA tapi hati ni sangat terkesan dengan kepimpinan, budi pekerti dan contoh teladan yang dia tunjukkan. Ilmu dan pesanan yang dia sampaikan sedikit sebanyak turut memberi impak bermakna pada kehidupan aku. Masa musim kempen pilihanraya umum lepas bila ada orang hina cerca dia di FB aku rasa sangat-sangat marah. Betapa dahsyatnya sesetengah orang untuk membezakan yang mana kaca yang mana permata sampai sanggup berkata buruk tentang seorang ulamak.



Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh TGNA dan menempatkannya di kalangan para solihin. Al-fatihah.


* Tiga gambar terakhir ambil dari FB Dato' Tuan Ibrahim bin Tuan Man

Nota kaki: 
Sahabat nabi yang tak mau lagi pakai kasut selepas kewafatan baginda tu ada sebuah kisah yang elok diambil pengajaran berkait dengan isu semasa kes liwat yang hangat di Malaysia beberapa tahun kebelakangan ni. Peringatan dan pengajarannya adalah untuk diri aku sendiri jugak. Boleh saksikan isi ceramah Ustaz Fawwaz di link ini untuk selanjutnya.