Monday, September 19, 2016

Make Up Organizer

This time nak share macam mana aku organize barang make up aku. Aku guna bekas acrylic yang aku beli kat UK. Kat Malaysia pon ada jual acrylic make up organizer yg serupa. Aku pernah tengok ada jual kat Daiso tp jenis lain la dari yang aku punya. Kat Lazada and GoShop pon ada jual.

Yang ada laci tiga tombol berisi brooch tu separate organizer dari yang aku letak make up. Make up organizer jugak tapi aku guna untuk simpan brooch. Sengaja aku letak tempat simpan brooch tu sekali ngan barang make up.  

Aku sangat suka make up organizer ni sbb barang make up nampak tersusun, everything visible n mudah nak capai. Kebetulan bilangan barang make up aku elok2 je muat untuk memenuhi organizer tu. So, itu petanda dah cukup dah barang make up aku. Tak payah tambah dah sebab aku takkan guna lebih dari tu sebab aku ni bukan jenis make up beria pon.

Nota kaki:
Teringat bestnya shopping kat UK. Slalu ada offer buy 1 free 1, offer harga giler murah. Macam barang make up Clinique tu aku beli lipstick n then dapat free other 4 items. Beli moisturizer dapat free travel pack. Tu yang nampak banyak kat dalam gambar tu. Compact powder brand Loreal beli dua baru dalam RM75. Sangat best!

Tuesday, September 6, 2016

Home Makeover Part 3 - Kitchen

Dapur adalah ruang yang paling aku nantikan untuk makeover. Teringat dulu betapa jelesnya aku bila ke rumah kawan-kawan dan jiran-jiran tengok depa ada kitchen cabinet yang cantik-cantik. Tapi aku pendamkan saja keinginan untuk menghias dapur beria sebab masa tu takde bajet yang secukupnya nak wujudkan dapur idaman aku. So, survive le kami dengan dapur seadanya sampaikan sinki yang disediakan pemaju pon kami tak tukar. Sinki tu sampai bengkoklah di tengahnya masa kali terakhir guna hari tu. Kabinet dapur pulak kami guna yang jenis ready made, beli kat kedai perabot masa awal-awal berpindah ke rumah yang kami duduk sekarang ni. Masa tu kami beli harga untuk dua kabinet dalam RM500 je, satu untuk letak perkakasan dapur dan satu untuk letak dapur gas. Bertahanlah kami dengan apa yang ada sejak masuk rumah kami yang masa tu baru lagi, since August 2009.

Before balik dari UK, aku dah pasang angan-angan nak makeover dapur kami. Tapi perjalanannya tak mudah juga, maybe sebab aku ni agak cerewet dan agak detail dalam banyak benda. Lepas 3 syarikat pasang kitchen cabinet (KC) dihubungi dan bagi quotation barulah aku finalized yang mana aku nak. Hajat di hati nak le brand Signature Kitchen tapi sebab tau harganya melangkaui bajet kami jadinya aku compromise dengan satu syarikat bumiputera. Syarikat yang kami deal tu based on recommendation dari dua orang kawan aku dan jugak berdasarkan reputation dia dengan ramai staf universiti tempat kami bekerja. Mahal sikit quotation dia tapi hasil akhir kerjanya kami laki bini puas hati. Bukan tu saja, consultation yang diberi jugak detail, siap boleh tengok real material untuk KC masa nak buat pilihan dan kita jugak akan diberitahu pros n cons setiap material. Lepas KC dah siap pasang, KC telah dibersihkan terlebih dahulu. Kira pekerja syarikat tu diarahkan untuk serah KC dalam siap sedia untuk dipakai, macam yang telah diberitahu oleh kawan aku. Tapi aku bersihkan jugak sekali lagi sebab nak bersih optimum. Huhuhu.....

So, jom aku belanja pemandangan baru ruang dapur rumah kami. Berapa ribu abis jangan tanya. Tapi aku jangkakan estimation korang akan melebihi dari harga sebenar. Ye ke??? Cer teka. Hehehe..... 

Sudut pandang 1 - Sebelum. Ini masa KC installation in progress. Yang korang nampak kabinet ada kat atas dia tu dish drainer (sebelah kanan) n satu lagu yang ada dapur gas, itulah dua kabinet yang kami guna selama ni.

Sudut pandang 1 - Selepas

Sudut pandang 2 - Sebelum. Ini gambar tahun 2011

Sudut pandang 2 - Sebelum

Sudut pandang 2 - Selepas

Built in microwave tu sebenarnya bukan dalam perancangan nak beli tapi kebetulan portable microwave kami rosak jadi dah terlanjur nak makeover dapur ni kami beli yang jenis built in. Oven aku beli baru bawak balik dari UK. Oven kat UK ada banyak pilihan canggih manggih dan murah berbanding harga di Malaysia (specifically di Kuantan).


Sudut pandang 3 - Sebelum. Ini gambar tahun 2010

Sudut pandang 3 - Selepas. Bukan kami ada dua peti ais. Sebelah kiri tu fridge freezer yang kami beli masa baru lepas kawin dulu. Dah nak dekat 10 tahun usianya tapi syukur Alhamdulillah masih nampak elok dan befungsi sepenuhnya. Terima kasih kepada penyewa kami yang menjaga peti sejuk tu dengan baik. Yang sebelah kanan tu pulak freezer yang kami beli dan guna masa di UK. 

Removable island kitchen yang kami beli dari Ikea


Aksesori penambah seri. Awww! Pembelian mengada-ngada. Huhuhu....Bekas rempah-ratus boleh pusing tu aku beli murah-murah je kat carboot sale.

Monday, September 5, 2016

Home Makeover Part 2 - Master Bedroom

Actually aku takde plan yang specific untuk makeover master bedroom. Oleh kerana aku beli duvet covers n pillow cases kat UK warna purple n coklat, jadinya aku decide untuk cat master bedroom kami dengan warna coklat. Kalau tetiba nak tukar theme next time pon aku rasa tak jadi masalah sebab warna coklat warna yang universal. Untuk menambah seri aku decide plak untuk install wallpaper dekat feature wall. Langsir aku tukar yang baru sebab langsir lama kaler pink, tak kena dengan tema baru dan lagi pon langsir lama dah reput! So, konpem kena tukar.

Bila balik dari UK, hasben aku merasakan kami perlu menukar katil sebab sambungan kayunya macam dah tak kukuh. Kang malam-malam tengah tido dkhuatiri jatuh terjelepuk hamparan lapik tilam ke lantai dan kami yang tengah lena dibuai mimpi terkejut beruk pulak ingatkan gempa bumi. Hahaha.....Mula-mula aku buat derk je hasrat nak tukar katil sebab rasa macam ok lagi katil tu. Aku sayang katil tu sebab katil tu ada sentimental value. Ye la....katil tu kami beli masa baru-baru lepas kawin. Masa tu kami duduk rumah sewa, belum pon ada rumah sendiri, Kiranya hampir 10 tahun dah hayat katil tu. Katil tu hasben aku beli sekali dengan meja solek dan almari baju. Meja solek masih lagi elok. Almari baju dah uzur sikit, pintu dia susah untuk slide tapi kami masih bertahan untuk kekalkan almari baju tu sebab rasanya blom kritikal lagi. Katil baru boleh terbeli bila kami gi tengok pameran barang rumah di Sultan Ahmad Shah Convention Centre. Mula-mula saja nak tengok-tengok. Last-last terbeli plak sbb tengok katilnya comfortable, cantik, sturdy n ada ruang storage kat bawah katilnya. Siap boleh pilih nak fabric untuk headboard dia.    

Sebelum - Tahun 2010

Selepas

Oleh kerana kami dah ada baby baru, kena la selit sekali baby cot. Baby cot pakai yang beli masa Ielyas lahir dulu. Kami selit sekali tallboy n changing unit beli kat UK masa ada offer. Memang padat la bilik kami tapi buat masa ni ianya praktikal. Nanti bila baby dah besar baru nak pikir solution lain plak. 

Saturday, September 3, 2016

Our New Bundle of Joy - Nafri Nur Iedris

Introducing our new bundle of joy.

NAFRI NUR IEDRIS


Date of Birth
17/08/2016

Time
2.51 pm

Weight
3.02 kg

Length
49 cm

Mode of Delivery
Normal

Monday, August 15, 2016

Bilis Ciput, Keropok Ikan Hilang

Selepas balik ke Malaysia kami perhatikan banyak gerai menjual pelbagai makanan dan minuman, pagi dan petang bahkan malam pon ada di merata tempat di kawasan perumahan kami tinggal terutamanya sepanjang jalan masuk utama. Kalau pagi standard la ada jual nasi lemak, nasi minyak, mee goreng, bihun goreng, kuih-muih dan macam-macam lagi. Petang-petang ada jual goreng pisang biasa or with cheese, teh ais kaw, nasi kerabu, kuih-muih, keropok lekor dan macam-macam lagi lah dari yang jenis biasa hinggalah ke luar biasa.

Kepelbagaian tu dah best dah. Yang tak bestnya, yang jual nasi lemak tu kebanyakannya kedekut bebenor nak letak ikan bilis. Aku kalau nasi lemak takde ikan bilis (aku prefer ikan bilis goreng) aku tak rasa nasi lemak tu complete. Biasanya depa letak 4-5 urat bilis je. Memang sadis! Yang lagi parah, masa tengah bungkus nasi lemak depan kita tu kalau dia letak ikan bilis terlebih sikit, siap kutip ambik balik dari bungkusan! Adoi, kedekut giler! Nak kata kalau letak ikan bilis lebih sikit akan jadi tak untung, ada je satu gerai ni aku jumpa yang kira generous ikan bilisnya. Suami aku kata, itu meniaga macam nak pi haji esok. Huhuhu. Dan aku memang pangkah semua nasi lemak dari gerai yang kedekut ikan bilis tu. Aku akan pangkah banyak-banyak kalau nasi lemak tu kedekut ikan bilis dan nasi lemaknya pon tak sedap tara mana.

Cer kira berapa urat ikan bilis yang koreng boleh nampak. Sikit sangat. Dah le sikit, kecik pulak. Ini nasi lemak yang suami aku makan baru-baru ni di satu kedai di bypass menghala ke Indera Mahkota/Terengganu. 

Lagi satu yang tak best, bila part beli nasi kerabu, takde keropok ikan. Yang peliknya, Pahang ni negeri Pantai Timur, punyalah sinonim dengan keropok ikan. Aku beli nasi kerabu kat Taiping yang dok dalam negeri Perak pon ada letak keropok ikan. Memang sangat frust bila makan nasi kerabu takde keropok ikan. Jadinya bila aku nak beli nasi kerabu aku akan tengok ada letak keropok sekali tak. Kalau takde memang baisanya aku tak jadi beli kecuali teringin sangat. 

Ikan bilis ciput dalam nasi lemak dan keropok ikan hilang dari nasi kerabu ni bukan saja yang dijual di kawasan perumahan kami malah aku perhatikan di merata-rata gerai dan kedai makan yang kami pernah cuba di Kuantan ni. Tak payah le bagitau aku suh masak sendiri. Kang sapa yang nak jadi pembeli ye tak? Hehehe.....

Nota kaki:
Yang aku tak pangkah yang bagi free je. Hehehe.....

Friday, August 12, 2016

Home Makeover Part 1 - Bilik Ismael n Ielyas

Untuk post kali ni aku nak simpan kenangan n share usaha kami laki bini makeover bilik anak kami, Ismael n Ielyas. Tapi gambar sebelum aku hanya sempat snap selepas bilik dah siap dicat baru. Patutnya snap gambar masa sebelum cat. 

Sudut pandang 1 - Sebelum

Sudut pandang 1 - Selepas

Tak semua benda yang kelihatan dalam gambar situasi selepas tu kami beli baru. Ada yang kami memang dah beli dan guna sebelum ke UK (storage box Ikea kaler pink n white), ada yang kami beli di carboot sale di UK dengan harga yang sangat murah (most mainan yang ada, langsir, bedsheet), ada yang beli 2nd hand di eBay UK (almari mainan berpintu bawah dalam gambar kat atas, tilam), dapat hadiah (toys and learning materials) dan ada jugak yang kami beli untuk kegunaan semasa di UK lagi (almari mainan berpintu bawah, bedside table Ikea, permaidani, bedsheets dan duvet). Kalau nak beli serba baru semua memang kami tak mampu. Benda besar yang kami beli brand new bawak balik dari UK ialah bunk bed, toy box dan kerusi budak kaler kuning je. Benda besar yang kami beli brand new di Malaysia lepas balik dari UK ialah almari baju, red shelving unit dan  storage frame untuk pink n white storage boxes yang telah sedia ada. Itu pon setelah dibuat research masa di UK, lebih berbaloi beli di Maa


Sudut pandang 2 - Sebelum

Sudut pandang 2 - Selepas

Sudut pandang 2 - Selepas

Bilik anak kami ni memang kecik je. Jadi memang kami cuba makeover dengan susun atur yang memanfaatkan ruang yang ada sebaik mungkin. Di kawasan permaidani dalam bilik depa tu kiranya aku make sure kosong tanpa perabot dan barang yang membolehkan depa main, solat atau buat aktiviti bersama kat situ. Selain tu aku make sure mainan yang depa suka dan kerap main disimpan di tempat yang paling mudah depa nak capai. 

Thursday, August 11, 2016

Shopping @ Ikea

Semenjak pulang ke Malaysia dan MPV kami sampai ke tangan dari UK, Ikea telah menjadi destinasi persinggahan kami setiap kali pulang dari kampung. Mana taknya, kami perlukan perabot serta kelengkapan rumah yang functional untuk storage dan pada masa yang sama sedap mata memandang. 

Oleh kerana kami target sebelum aku bersalin kami dah siap unpack dan kemas semua barang yang dibawa balik dari UK, kami memang bekerja keras untuk itu terutamanya waktu hujung minggu. Selama kami berumahtangga kami tak pernah beria renovate atau makeover rumah walaupon ada le jugak rasa teringin bila tengok rumah kawan-kawan dan jiran-jiran nampak selesa, luas dan dihias cantik. Dengan kekangan bajet yang ada tak seberapa dan tak suka berhutang dan jugak kami lebih kisah dengan perancangan nak pergi sambung belajar, kami pendamkan saja rasa teringin tu sebelum ni. Menghias la jugak tapi hias seadanya je lah dengan konsep hiasan caca marba.

Bila dah balik dari sambung belajar, semangat nak renovate rumah tu dah ada. Tapi aku pulak malas nak menambah serabut di kepala aku sebab PhD aku blom settle lagi. So, sebagai alternatif kami ambik pendekatan menggunakan ruang yang ada dan makeover rumah je supaya nampak selesa dan sejahtera. 

Khamis minggu lepas kami laki bini purposely ambik cuti ke Ikea Damansara buat kali terkahir sebelum aku bersalin. Kalau gi lepas bersalin rasa tak kuasa plak nak heret baby ke Ikea untuk shopping barang besar-besar dan banyak. Sape nak tolong tolak troli? Sebenarnya cuak jugak nak ke sana tatkala aku tengah mengandung nak masuk 38 minggu. Huhuhu.....Memang gigih. Tapi demi tak mau rasa rimas dengan keadaan rumah masa dalam pantang nanti (kang takut meroyan plak tengok rumah semak. Hahaha...), aku redah je lah. Aku bawak siap-siap beg persediaan ke hospital in case terberanak dalam perjalanan. Huhuhu.... 

Barang-barang yang telah dibeli

Tiga troli kami bawak turun. Huhuhu....

Pembelian kami di Ikea kali ni agak besar. Tapi bajet kami telah dibantu dengan Ikea gift cards bernilai RM400 yang ditebus melalui Maybank Reward points dan jugak Ikea Family Voucher bernilai RM70 hasil point terkumpul shopping di Ikea sebelum-sebelum ni. Kira banyak jugaklah penjimatan yang kami dapat. 

Arah tujuan utama kami memang Ikea dan kebetulan dah janji nak beli birthday present special untuk Ismael kami gi sekali ToysRUs dalam Ikano Power Centre (IPC), sebelah je dangan Ikea. Lepas selesai membeli dan makan di satu restoren mamak kat dalam IPC tu kami terus balik ke rumah. Alhamdulillah misi tercapai. 

Sebelum balik pekena lunch kat gerai mamak dalam IPC. Kalau ikut standard harga kedai mamak, hidangan macam ni plus air teh o ais limau dengan harga RM10.50 aku kira not bad. Sedap pon sedap. 

Nota kaki:
Boleh je beli melalui personal shopper. Tapi bila dicongak-congak jauh lebih untung dan puas hati pergi beli sendiri bila kita nak beli barang dengan total harga yang besar. Aku pernah try tanya dari satu personal shopper kalau nak beli satu almari ni harga kos upah yang dia kenakan RM230! Itu belum masuk barang lain lagi. Maybe kami pon boleh jadi personal shopper next time kalau untung banyak itu macam. Huhuhu.....