Tuesday, March 31, 2015

Laminator

Baru-baru ni aku beli satu laminator. Dah lama dah aku nak beli tapi sebelum ni aku tak beli sebab rasa macam tak worth. Tapi akhirnya aku rasa perlu jugak beli sebab banyak learning material yang cikgu Ismael n Ielyas bagi dicadangkan buat flashcards. Boleh je nak tampal-tampal tapi macam remeh n makan masa. Kalau di laminate akan tahan lebih lama. 

Kebetulan di saat-saat aku memang betul-betul nak beli ternampak orang ada orang share di HotUKDeal ada jual laminator murah. Bila tengok lebih 200 reviews dengan rating lebih 4 bintang out of 5 untuk laminator tu, aku terus mesej hasben bagitau aku nak beli laminator tu dan pastu serta-merta dia tolong belikan through online. 

Beli online, esoknya kami collect dari Tesco tak jauh dari department kami sebelum balik rumah. Dalam kotak tu ada laminator dan jugak plastik untuk laminate skali. 

Compact, light n easy to use

Semua material ni untuk Ismael n Ielyas. Telah siap aku laminate Sabtu tadi. Hajat di hati nak buat latihan phonics untuk depa terutamanya untuk Ismael.  

Lagi learning materials yang aku berjaya laminate. Laminate je pon. Printing semua cikgu yang buat.

Skang ni heater kat ruang makan aku dah jadikan sudut belajar untuk anak-anak n jugak untuk tampal artwork/craft work depa. 

Moga-moga banyak manfaat kami sekeluarga dapat dari laminator tu.   

Monday, March 30, 2015

Cerita Pasar Sheffield Lagi dan Kadai Oriental

Pagi kelmarin kami empat beranak ke pasar sebab rasa macam teringin nak makan ikan/seafood. Hari tu aku ada citer pasal pasar ikan di Sheffield.  This time nak tunjuk rupa pasar Sheffield (The Moor Market) from different angle plak. 

Pasarnya ada 3 pintu masuk. Ini pintu masuk mengadap macam-macam kedai/supermarket yang mengancam jiwa. Hahaha....Mujur semalam boleh menjaga jiwa. So, takdelah melencong ke arah lain plak lepas gi pasar. 

Rupa bangunan pasar dari satu salah satu bahagian tepi. Tak macam rupa bangunan pasar kan?

Rupa dalam pasar di bahagian bukan barang basah. Sayangnya terlupa plak nak amik gambar kat area lain. Dah nak balik baru teringat nak snap photos.

Kat sini ada jual ubi kayu jugak. Sebelah ubi kayu tu macam pisang nangka je. Tapi tak sure betul ke tak pisang nangka sebab tak pernah cuba beli.

Tak semua benda jual harga murah. Ada sesetengah benda kat ssupermarket jual lagi murah n even ada yang jauh lebih murah. Contohnya, kubis putih tu. Kalau kat supermarket boleh dapat 49 pence je. Tengok harga kubis putih kat atas tu. Jauh beza tu.

Lepas dah siap beli di pasar aku ke kedai oriental tak juah dari pasar. Ada benda nak beli skit. Hasben n anak-anak tak ikut sekali sebab hasben sakit kaki dan anak-anak plak sibuk nak makan aiskrim. Jadi depa tunggu di kereta. 

Kat Sheffield ada beberapa kedai oriental yang kerap orang Malaysia gi. Sebab kat kedai oriental le boleh dapat macam-macam barang dari Malaysia dan barang-barang masak yang takde jual kat supermarket besar atau kedai pakistan macam kicap kipas udang, daun pisang, kuih pau, daun limau purut, beras pulut, tom yam paste dan macam-macam lagi. 

Ini salah satu kedai oriental yang ada di Sheffield. Kedai ni tak jauh dari The Moor Market.

Sunday, March 29, 2015

Layan Banana Split


Dah lama dah aku teringin nak makan banana split. Tapi asyik tak sempat nak buat. Petang semalam walaupon cuaca sejuk aku buat jugak sebab teringin punya pasal. Kebetulan semua bahan yang aku bayangkan ada pada sehidang banana split yang meriah ada kat umah. Alhamdulillah, akhirnya tercapai keinginan nak makan banana split :)

Friday, March 27, 2015

Koleksi Mainan Transformers

Ismael dan Ielyas sangat suka dengan Transformers. Jadi papa dia suka belikan mainan robot Transformers untuk si dua beradik tu. Sedar tak sedar dah banyak rupanya koleksi robot depa. Robot-robot tu adalah antara mainan yang paling kerap Ismael n Ielyas belek di rumah selain daripada building bricks. 

Ismael n Ielyas bersama sebahagian daripada koleksi mainan Transformers yang depa ada

Mainan robot Transformers bukannya murah kalau beli yang brand new kat kedai. Jadi mostly koleksi yang depa ada kami beli dari carboot sale yang mana harga setiap satu jauh lebih murah daripada yang brand new. Contoh ada satu robot ni hasben aku tengok kat kedai jual £16 setiap satu tapi few weeks ago hasben terjumpa robot yang sebijik sama n brand new (masih elok dalam packaging) dengan harga £5 untuk dua robot. 

Sebab anak-anak suka sangat, setiap kali pi carboot hasben akan sibuk mencari robot Transformers. Ismael skang ni pon dah tajam mata mencari. Robot Transformers kecik-kecik pon dia boleh jumpa. Oh, tapi taklah setiap kali pi carboot sale boleh jumpa. Ikut nasib la. Dah jumpa pon belum tentu beli sebab kami tengok harga pulak sama ada berbaloi atau tak.  

Thursday, March 26, 2015

Sleeping Bag

Baru-baru ni Next ada buat sale. Aku takde le sibuk sangat pasal sale dia sebab masa hari pertama dia sale aku tengok kat online takde apa yang menarik pon. Tapi sebab ada barang yang aku beli dari Next dua bulan lepas kena pi collect from its store, aku pon tersinggah tengok barang-barang sale yang ada kat rak. Then ternampak sleeping bed untuk budak lelaki yang sangat comel. Memang sebelum ni aku teringin sangat nak beli untuk Ismael n Ielyas. Oleh kerana sleeping bed yang sale tu kiut sangat dan jauh lebih murah dari harga asalnya aku pon beli untuk Ismael n Ielyas sorang satu.  

Masa ni Ismael testing sleeping beg dia for the first time. Ielyas tengah tido jadi Ismael testing sorang-sorang. Kat sleeping bed tu ada kartun fireman. Kebetulan Ismael suka dengan watak Fireman Sam jadi dia excited sangat bila tengok sleeping bed tu. 

Close up skit. Harga asalnya £38. Harga sale £13. InsyaAllah boleh guna sampai umur Ismael 7 tahun. Sebab boleh pakai lama lagi tu yang aku excited beli. Ooopss...dahi Ismael berbelang sebab dia buat face painting sendiri, kengkonon muka harimau. Huhuhu....

Saturday, March 21, 2015

Pertandingan Bowling Wanita PMPMS 2015


Petang semalam ada pertandingan bowling wanita untuk ahli PMPMS. Aku tetap gi universiti dulu buat kerja macam biasa. Then kol 3.40 petang baru aku naik tram ke Valley Centertainment. Aku sampai kat tempat pertandingan sharp kol 4 petang. Tapi masih ramai lagi tak sampai. Biasalah janji melayu. So, tunggu le dulu sampai semua yang nak main sampai. 


Sembang-sembang dulu sementara menanti yang lain datang

Kampung aku (Darnall) hantar 2 team. Aku dalam team 'Hot n Spicy'. Nama group kami tu sapa punya idea aku pon tak tau. Bila aku datang nak main memang dah ada nama kumpulan sebab semuanya telah diputuskan dalam group whassap. Tapi aku ok je. Aku takde whassap jadi aku memang selalu ketinggalan. Huhuhu...
 

Kumpulan aku, 'Hot n Spicy' 


Mula-mula main cerah, pastu jadi glow in the dark. Perhatikan palang longkang telah dinaikkan setelah ramai asyik masuk longkang. Huhuhu....

Ahli group aku semua bersemangat. Oleh kerana group kami bersemangat, kami menang pertandingan hari tu. Kami sungguh menang. Tapi 'MENANGgung' kekalahan. Hahaha..... Walaubagaimanapon, kami serius menang. Walau tak menang part main, kami menang hadiah pasukan paling havoc. Kira orrait la tu. At least kami tak balik dengan tangan kosong. Dapat le setiap sorang balik dengan beberapa bungkus keropok Walkers habuan untuk anak-anak masing-masing dan 4 bekas salt n pepper yang comel-comel.
 
Kumpulan aku menang hadiah 'Semangat Setiakawan' sebab group paling havoc

Bergambar kenangan ngan Zaa (baju hijai) dan anaknya Aydin n jugak Kak Anoi. Zaa dah nak balik Malaysia for good dah.
 
Terima kasih sangat kat ajk yang susah payah organize pertandingan tu. Walaupon ajk sibuk sebab ajk pon study tapi aktiviti semalam sedikit sebanyak dapat merapatkan ukhuwah di kalangan ahli persatuan yang tak selalu dapat jumpa
 


Nota kaki:
Some photos kat atas tu aku ambik dari FB Zaa

Friday, March 20, 2015

Wok 2 Work

Wok 2 Work ni nama satu restoren di Sheffield. Kat sin ada jual makanan ala-ala oriental style. Itu specialty dia le. Selain tu ada jual gak makanan ala mat salleh: burger, pizza, fries, etc. Tapi kalau kami hasben n wife gi situ kami tak makan le yang western style tu sebab itu dekat universiti kami ngan kat umah kami pon berlambak jual. Huhuhu....

 
Ooppss....jangan salah faham. Bukan makan free ye but free wifi.

Suasana dalam restoren

Restoren yang jual makanan pelik dan halal bukan senang sangat nak jumpa kat UK. Tambah-tambah makanan ala chinese. Wok 2 Work satu-satunya restoren di Sheffield jual makanan oriental halal sepengetahuan kami. Owner dia kalau tak silap aku dua beradik Pakistan. Pandai depa buat bisness makanan lain daripada yang lain.

Sabar menanti pesanan. Biasanya tak perlu tunggu lama.

Ini aku punya pesanan dengan base egg noodles.

Kalau makan yang oriental style tu menu dia boleh pilih ikut 3 steps. Kalau makan semangkuk mee dia memang kenyang sangat lah. Tapi harganya mahal skit le daripada makan burger atau pizza. Sebab mahal sikit tu yang tak boleh nak pi selalu. Huhuhu..... Dan kami tak pi selalu jugak sebab lokasi dia jauh dari universiti kami. Kalau yang belajar kat Sheffield Hallam University dekat sangat le nak pi. Member aku yang belajar kat Sheffield Hallam Uni dia kata Wok 2 Work tu antara dapur dia le during weekdays. 

 

Aku pernah suggest restoren ni kat sorang kawan aku. Dia kata lepas aku bagitau pasal restoren tu, berkali-kali dia ngan kawan dia pi makan kat situ. Maknanya sedap le tu or at least not bad la kan?