Thursday, November 13, 2014

Bahan Masak Lagak di Malaysia

Kat Malaysia aku jarang ada bahan-bahan memasak pelik-pelik skit (macam rempah kurma, tepung jagung, papadom) sebab jarang masak. Pelik-pelik banyak (macam tepung ubi, cooking chocolate, food colouring, tepung custard, soda bikarbonat) lagi jangan harap la, memang tak pernah ada. Huhuhu.....Kat sini almost every day masak jadi worth untuk beli semua yang pelik-pelik tu. Mana ada orang jual makan pagi ngan makan tengah hari yang boleh nak beli hari-hari macam kat Malaysia. Ada le kekadang few Malaysians meniaga makan iklan kat FB tapi bukan selalu. 

So, dalam kabinet simpan stok bahan memasak aku kat UK ni macam-macam bahan ada: belacan, asam keping, vanilla essence, pandan essence, banana essence, tom yam paste, halba campur, rempah kurma, rempah nasi arab, tepung pulut, tepung ubi, tepung goreng pisang, gula melaka, bla...bla....bla.... Macam dok kat Malaysia wei bahannya. Huhuhu....

Sebahagian dari isi kat kabinet dapur aku. Ahad lepas sambil sedia breakfast aku kemas kitchen cabinet ni. Tu yang kemas semacam je. Kemas tu bukan apa, tujuannya supaya aku dan hasben senang nak cari bahan-bahan memasak. Aku try to maximize visibility setiap bahan yang ada. Bila nampak apa bahan yang aku ada, senang la nak cari idea nak masak apa. 

Betullah kata seseorang dulu yang aku dengar masa sebelum fly ke UK, bila dok UK rasa macam dok kat Malaysia je bila part makan. Almost everything ada. Kalau tak ada pon most probably we still can find a substitute. 


Nota kaki:
Teringat aku pada soalan mak dengan abah sebelum depa mai UK masa bulan 5 lepas: "Abah dengan mak nak kena bawak beras tak pi sana? Mak ngan abah tak boleh tak makan nasik". Ketawa besar aku dengar soalan tu. Maybe depa pikir kami kat sini makan roti dengan pizza hari-hari. Hahaha.....

2 comments:

fizz said...

kak Lyn,

bahan masak akak lengkap dan kemas, wow nampak macam seme rempah ratus ada tuh :)

Naflyna said...

Kemas le sebab baru lepas kemas. Huhuhu....