Monday, July 20, 2009

Bercuti di Kuching Sarawak

Bukan aku tak pernah menjejakkan kaki ke Sarawak. Pernah. Dok sana 2 tahun lagi, specifically Sibu Sarawak. Cuma itu suatu masa dulu. Lama dah…masa tu aku darjah satu sampai darjah dua. Bercuti di Sarawak mengingatkan aku perjalanan kami balik ke Semenanjung dr Sibu ke Kuching, Kuching Ke KL, dan akhirnya KL ke Parit Buntar. Sangatlah panjang perjalanan kami. Perjalanan Sibu-Kuching guna jalan darat masa tu sangatlah mencabar. Bukan calang-calang jauh. Dahlah jauh, most of the time kami terpaksa melalui jalan batu-batu putih, bukan jalan tar. Debu jangan cakap le. Abah aku siap bawak kereta slow sebab debu macam jerebu tahap kronik. Mana ada R&R. RR kami masa tu kat tepi anak sungai berdekatan ngan umah orang peribumi Sarawak. Tapi itu citer dulu. Skang Sarawak dah jauh berubah.

25 Jun 2009 - Khamis
Sebenarnya before kami bertolak ke Kuching kami transit kat umah adik aku kat KL. Kebetulan adik aku dan suaminya tak niaga malam kami sampai, depa bawak le kami gi jalan-jalan ke Haus Depot (geng Ikea) dan pasar tengah malam Downtown Cheras. Sebelum sampai Kuching kami dah beli-belah dah…

26 Jun 2009 – Jumaat
Kami mulakan perjalanan KLIA-Kuching. Untuk kesekian kalinya aku merasa lagi naik kapal terbang. Bersama dengan husband le…siapa lagi. Kali ni pergi dan balik kami naik Air Asia, merentasi Laut China Selatan. Kami siap tempah makanan. Sedap makanan atas flight Air Asia. Aku makan hot dog masa pergi Kuching dan masa balik aku pilih nasi lemak. Masa balik siap beli souvenir atas flight lagi buat kenangan tanda first time dalam hayat aku, aku naik Air Asia. Sampai di Airport Kuching kami dijemput oleh kakak ipar aku dan kawan sekerja dia. Selama kami berada di Kuching, penginapan was totally free coz tumpang umah ipar aku. Malamnya, kami dibawa oleh biras aku dinner kat satu food court dalam supermarket. Kami diperkenalkan dengan nasi ayam penyet versi Sarawak. Bukan saja sedap malah presentationnya pun menarik.

27 Jun 2009 – Sabtu
Pada sebelah pagi kami dibawa oleh biras aku tengok-tengok bandar Kuching supaya hari Isnin nanti kami boleh gi jalan-jalan sendiri.Sambil tu kami dibawa singgah ke beberapa tempat tumpuan pelancong di Kuching.


First destination adalah tempat orang buat pasu Sarawak. Kami belilah satu pasu yang boleh buat tempat letak payung atau gubah bunga.

Then, kami ke kedai buat kek lapis Sarawak – Di Wannie, antara yang paling famous kat Kuching. Kek lapis yang jual kat kedai ni harganya bukan calang-calang harga. Antara RM35 – RM45. Tapi memang sedap kalau compare ngan yang banyak dijual di tempat lain di Kuching. Huh…memang remeh nak buat kek lapis Sarawak yang sebenar. Bubuh satu layer then bakar 15 minit camtu. Pastu ulang proses sampai lapisan yang terakhir. Aku anggarkan kalau yang paling remeh boleh mencecah lebih 20 lapisan. Tapi hasilnya memang sedap. Ada macam-macam jenis. Boleh rasa-rasa, pilih, dan bayar. Mudah je prosesnya. Tapi pada hari ni kami rasa-rasa dan blah. Hehehe…. Hari lain baru nak beli.Pastu kami ke Pasar Satok. Pasar Satok ni beroperasi pada siang hari Sabtu dan Ahad saja.

Uii….macam-macam ada jual kat sini, tak macam pasar sehari atau pasar minggu biasa di Semenanjung. Ada jual sayur+buah (even yang takkan kita jumpa di Semenanjung pun ada), ikan, pokok bunga hiasan, kain baju, makanan, local crafts, sampailah ke binatang peliharaan pon ada siap dengan aksesorinya.



Lepas penat pusing-pusing kat Pasar Satok, kami lunch di satu restoran nama dia Hot Mama CafĂ©. Restoran ni menyediakan makanan Indonesia dengan suasana Indonesia jugak. Sekali lagi aku makan Nasi Ayam Penyet. Walau kali ni rasanya lain skit tapi tetap sedap. Specialnya restoran ni kalau kita order air minuman tertentu, dia letakkan dalam balang kaca. Kira macam air gelas besar le…Tengok saja di gambar macam mana rupanya.




28 Jun 2009 – Ahad

Di Sarawak, pukul 6 pagi dah macam kol 7 pagi kat Semenanjung. Lepas Subuh, kami dah bersiap untuk ke Serikin. Kat sini adalah tempat tumpuan pelancong Malaysia. Pelancong luar nampak tak ramai kat sini. Aku rasa depa lebih interested nak melawat tempat-tempat yang bersifat cultural. Tempatnya dikatakan berhampiran dengan sempadan Sarawak-Indonesia. Peniaganya pun bertutur dalam loghat Indonesia. Kat sini suami aku memborong sakan mengalahkan aku. Hehehe….Aku cuma beli telekung 2 pasang + baju tidur. Telekung kat sini murah-murah dan cantik-cantik.Petangnya kami dibawa berkelah di tepi pantai berhampiran Gunung Santubong.


29 Jun 2009– Isnin
Hari ni aku n husband buat aktiviti sendiri. Biras aku sudi meminjamkan kereta Wira biru kesayangan dia pada kami untuk kami explore sendiri bandaraya Kuching. Kami spent the whole day membeli souvenirs di deretan kedai souvenirs opposite Kuching Waterfront. Rasanya boleh bayangkan betapa banyaknya kedai souvenirs kat cni sebab dekat 4 jam kami kat cni. Itu pon kami tak masuk setiap satu. Kami beli macam-macam untuk family members dan kawan-kawan sepejabat. Di sepanjang deretan kedai ni juga ada orang jual kek lapis Sarawak tapi takle sesedap kek lapis Sarawak Di Wannie. Harganya pun jauh lebih murah – RM10 saja satu. Tapi kalau pilih betul-betul ada juga yang sedap. Macam mana nak tahu sedap ke tak. Rasa aje sample yang dia bagi kita untuk rasa. Boleh le tahu yang mana sedap dan yang mana tak ikut tekak masing-masing. Satu perkara yang sukar bila kita berada di kawasan kedai souvenirs ni adalah nak cari kedai untuk lunch. Kalau ada pon macam was-was je halal ke tak sebab tak sure yang niaga tu orang Islam ke tak. Muka dah Melayu tapi musykil plak agamanya sebab pakai seluar pendek. Tambahan plak ipar aku ada berpesan kalau nak makan kena hati-hati takut tak halal. So, kena le kami pergi ke tempat lain untuk isi perut yang dah mendendangkan lagu Titanic.


30 Jun 2009 – Selasa
Hari ni pun kami buat aktiviti sendiri. Sebelah pagi kami spent melawat muzium-muzium. Mula-mula kami gi Muzium Kucing. Muzium Kucing ni mempamerkan semua perkara yang ada kaitan ngan kucing termasuk bandar “Kuching”.Pastu kami ke Muzium Negeri. Kat sini ada pamer perkara-perkara mengenai warisan, budaya, sejarah, suku kaum di Sarawak. Salah satu bahan pameran yang menarik perhatian aku adalah rangka buaya yang pernah membaham orang dengan jam orang yang dibaham. Menurut fakta, masa jam tu terhenti adalah masa di mana orang tu dibaham.


Pada sebelah petang kami ke Kampung Budaya Sarawak. Aku rasa kalau kita dah datang ke Kuching dari jauh tapi tak gi Kampung Budaya ni tak sah.

Tiket masuk memang le sangat mahal – RM60 bagi sorang dewasa. Berbaloi atau tak bergantung kepada persepsi kita. Kalau kita memang jenis yang suka nak mempelajari/mengetahui budaya orang lain aku rasa memang berbaloi. Kat cni ada model-model rumah suku kaum utama di Sarawak. Kalau nak pergi yang real blom tentu dapat gi sebab bukan calang-calang jauh. Kosnya pon mesti tinggi. Pastu kalau kita dapat pergi tengok yang real pun blom tentu dapat tengok untuk suku kaum yang berbeza.



Kat kampung budaya ni semua suku kaum utama di Sarawak dibina satu model rumah mengikut warisan masing-masing. Ada rumah kaum Iban, Bidayuh, Melanau, Penan, Melayu Sarawak dan Cina Sarawak. Baru le aku tahu perbezaan rumah-rumah depa ni. Perbezaan ni dapat kita perhatikan dari segi
- lokasi(lereng bukit/tengah hutan/tepi sungai)
- ketinggian (suku kaum tertentu tiang rumahnya tinggi-tinggi)
- rekabentuk

Kesimpulannya semua adalah rumah panjang kecuali rumah kaum Penan, Melayu Sarawak, dan Cina Sarawak. Cuba imagine, model rumah panjang yang dibina kat kampong budaya ni overall dikatakan hanya 4 bahagian sahaja yang mana ada 4 pintu. Kalau rumah panjang yang betol sbenarnya amatlah panjang up to 50 pintu! 4 pintu aku estimate lebih kurang 20 meter. Dah kalau 50 pintu = 250 meter! Sangatlah panjang….sesuai dengan nama dia rumah panjang. Di setiap rumah akan ada orang yang menunggu visitors untuk bagi keterangan dan menjawab macam-macam persoalan berkaitan ngan rumah yang depa jaga dan budaya kaum rumah berkenaan. Ada jugak rumah yang kita gi ni akan ada short performance cam tarian dan nyanyian. Kebetulan timing kami datang tu memang kena. Kami mulakan lawatan kol 2 petang habiskan jelajah ke semua model rumah till 3.45 pm, pastu lunch (kali ni kami bawa bekal nasi lemak sebab experience hari sebelumnya susah nak cari tempat makan halal) di pondok rehat dalam kawasan kampung budaya, and finally at 4pm kami gi tengok persembahan kebudayaan. I can say that I enjoyed with the performance. Sebabnya through the performance aku dah boleh membezakan suku kaum utama di Sarawak base on their costume and dance.


Habis saja persembahan kebudayaan ni kampong budaya ni akan ditutup. So, kalau datang tak timing betol-betol memang rugi le bayar RM60.

1 Julai 2009 – Rabu
Dah nak balik dah….Flight kami petang kol 3.05 pm. Sebelum balik kami dibawa oleh biras aku sekali lagi ke kedai kek Di Wannie. Sbenarnya 3 kek lapis yang aku beli kat kedai ni special untuk mak aku. Mak aku kata untuk raya posa nanti. Wow….awalnya kuih raya mak aku dah sedia. Ntah-ntah tak sempat tunggu raya pe mak...Kali ni kami rasa-rasa, pilih, bayar dan blah. Hehehe… Pastu kami dibawa pusing-pusing kat pusat pentadbiran bandaraya Kuching. Next destination adalah kedai kek lapis Sarawak Dayang Salhah. Yang ni pon salah satu brand kek lapis yang famous kat Kuching. Kami beli jugak 3 jenis. Destinasi terakhir lunch di Restoren Di Wannie. Kali ni kami cuba laksa Sarawak. Bolehlah tahan sedap… (bukan selera aku kot…).

Bye…bye…Kuching!


Apa yang unik di Kuching?

(1) Masjid/surau yang kami kunjung untuk sembahyang tidak ada pembahagi macam masjid/surau biasa. So, mungkin kita akan rasa kurang selesa sebelum, semasa dan selepas sembahyang.

(2) Di Kuching ada banyak bulatan. Yang uniknya, nama bagi setiap bulatan sangatlah panjang.


(3) Bas awam kat sini macam zaman 70-an, tak nampak langsung bas moden macam kat Semenanjung.

1 comment:

chris adam said...

hello2...juz nak promote yer.. im chris adam from kuching sarawak.. juz nak bagitau yg i boleh tlg jd tourist guide korg,n sesape yg nk ke kuching sarawak.. rm250 utk 6jam,: 3 hari+ 6jam shari is rm600 termasuk minyak n DRIVER , sekali kereta proton waja,kalau ramai,pakai kreta Alza. n driver i sendiri.. i blh bawa kemana sja yg u all nk pergi, or i blh intro tmpt yg best2, cth ::
1; kampung budaya
2: gunung santubong (jika ingin mengetahui sejarah puteri santubong,or ingin melihat bentuk gunong tersebut)
3: serikin , tebedu / sempadan indonesia,barangan murah,sperti beg,baju,kraf tangan, buah tangan,smua murah2..n bnda yg korg xpernah lihat d tmpt lain..
4:wind cave, fairy cave ,
5: menikmati rumah bidayuh (baruk)..rumah iban (rumah panjang)
6: tmpt picnic yg paling sesuai seperti (family park, jambatan merah, sungai rayu, sematan, lundu,
7: jln2 d sekitar kuching,tmpt shopping,
8: budget hotel,standard hotel,i boleh tlg cari..
9: n nak kemane jer,i blh bawa..nk uturn,nk singgah,berhenti,up to u..hehe
BANYAK LAGI SAMPAI XDPT NK LIST KAN.HEH ..
sorry , i juz nk promote..kot2 nk pg kuching lagi kan? i blh bawa..dont worry,im friendly..love to make friend. N THANKS..U MAY CALL ME
0149957036
Adam.( your personal driver at kuching )
facebook : chreez_devil88@yahoo.com