Sunday, November 3, 2013

Pear n Apple Picking

Dah agak lama aku tak berblog. Tak sempat sbb lately sibuk ngan PhD (hari lain pon sibuk jugak dengan PhD cuma kali ni super sibuk) dan jugak dengan Ismael yang dah mula ke nursery. Last two weeks kami ke Goechers Farm, petik pear n apple. Dulu kami dah pi dah ke Goechers Farm tapi dulu kami datang petik strawberry tapi kali ni petik pear n apple plak. Sbenarnya tak plan pon nak ke sana sbb dah asyik balik lewat dr universiti during weekdays jd ingat nak rehat je kat umah masa weekend. Pastu ada kawan ajak kat FB gi petik apple. Hasben bersungguh mengajak n aku pon terasa macam nak tengok dunia luar plak, instead mengadap laptop. Lagi pon sian kat anak-anak terutamanya Ielyas yang dah beberapa minggu tak ke mana-mana. Ok, aku stuju kami gi skali. Dua famili je pi. Tapi kami ok je.

Sampai sana baru aku tau rupanya bukan setakat boleh petik apple tapi jugak pear. Wah....bagus sebab aku lebih suka pear dari apple. Alhamdulillah, kami sekeluarga sangat enjoy sampaikan aku terlupa skejap masalah PhD aku. Bila dah balik terasa menyesal tak petik buah pear banyak-banyak sebab dua hari lepas picking tinggal beberapa bijik je lagi. Rsnya aku dengan Ismael lah yang makan pear paling banyak :)

Ini buah epal hijau baka baik tapi tak berapa sesuai nak makan macam tu saja sebab agak masam. Kat sini mat salleh guna epal ni utk buat apple tart or apple strudle. 

Tauke ladang bagi plastik untuk petik. Petik lah sebarapa banyak yang kita nak. Lepas tu gi timbang, sekilo 99 pence (kiranya macam 99 sen la). 

Sayangkan apple jatuh macam tu saja sebab terlalu ranum dan tak dipetik

Dah dapat petik apple yang paling besar!

Sambil petik sambil boleh makan. Tuan ladang kata takpe sebab dia memang expect orang akan buat macam tu. Kiranya halallah yang kita makan kat situ. Cuma dia kata janganlah makan sampai berbakul-bakul. 

Kenangan di pokok apple yang tak boleh dilupakan. Cuma sayangnya apple merah kat sini saiz dan warnanya tidak membuatkan kita teruja nak makan. Maybe jugak kami tak explore ke dalam sikit untuk jumpa apple merah yang gred elok.

Kami bersama famili Maniha. Maniha bersungguh nak mai sebab entertain parents dia yang datang dari Malaysia.

Di kiri apple, di kanan pear.

Ismael sangat suka pear sampai kiri kanan pegang pear. Tengok pear bergayut-gayut. Memang tak boleh tahan nak makan kat situ jugak.


Ielyas pon nak petik sendiri jugak





Plum pon ada jugak kat Goechers Farm. Tapi masa kami pi tu musimnya dah di penghujung. So, tak sronoklah untuk memetik.

 Apple trees opposite customer car park. Masa sampai memang kami terujalah tengok macam memanggil-manggil suruh datang apple picking kat sini.

Bye Bye Goechers Farm

2 comments:

Sweetie said...

Seronoknya memetik epal... saya berpeluang mejengah ke ladang epal masa gi Beijing...

Naflyna said...

Wah...dah sampai beijing akak sweetie. Besar2 tak epal kat sana?